Κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου, ήταν ο Δήμαρχος Λέσβου

Κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου, που τελέσθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στις 11:30 το πρωί στο Ακρωτήρι Χανίων, ήταν ο Δήμαρχος Λέσβου


Κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου, που τελέσθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στις 11:30 το πρωί στο Ακρωτήρι Χανίων, ήταν ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ο Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές για την εξέχουσα τιμή να είναι ομιλητής στην εκδήλωση και τους συνεχάρη, χαρακτήρισε τους Ελευθέριο και Σοφοκλή Βενιζέλο ως τις μεγαλύτερες μορφές της πολιτικής ιστορίας της χώρας, στους οποίους οφείλει και ως νησί, η Λέσβος, την ελευθερία της.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι το σημαντικότερο πως το σημαντικότερο συμπέρασμα από την πολιτική που ακολούθησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, είναι η ικανότητα προσαρμογής στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. «Χρησιμοποίησε την μοναδική του ικανότητα στη διπλωματία και ερμήνευσε σωστά τα μηνύματα του διεθνούς συστήματος, καταφέρνοντας να μετέχει και να επηρεάζει τις εξελίξεις αλλά και να μιλά ως ίσος προς ίσο με όλες τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Αυτή είναι η δύναμη της διπλωματίας, που δίνει τη δυνατότητα στα μικρά κράτη να μη περιμένουν μοιρολατρικά την επιβολή της δύναμης του ισχυρού, αλλά να παίζουν σημαντικό ρόλο και να αποκομίζουν οφέλη. Αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται και σήμερα η Ελλάδα σε μια Ευρώπη που συνεχώς αλλάζει».

Ο κ. Γαληνός, επεσήμανε ότι σε αυτή τη δύσκολη και συνάμα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας οφείλουμε όσο ποτέ να αντλήσουμε διδάγματα από τις ηγετικές προσωπικότητες όπως αυτή του Ελευθέριου και του Σοφοκλή Βενιζέλου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κατανοήσουμε καλά τις διεθνείς εξελίξεις και τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή ούτως ώστε να εκμεταλλευτούμε κατά το παράδειγμα του Βενιζέλου τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

 Διότι κάθε κρίση κρύβει μέσα της νέες ευκαιρίες, που χρειάζεται τόλμη, θάρρος και διορατικότητα από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας για να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας μας. Η Ευρώπη διανύει την σημαντικότερη κρίση της από την στιγμή της δημιουργίας της και οι ισορροπίες ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά κράτη αλλάζουν. Η αυξανόμενη Τουρκική προκλητικότητα, ο πολύπλοκος Συριακός εμφύλιος, η προσφυγική κρίση και η έντονη οικονομική ύφεση την οποία διανύουμε είναι όλα αλληλοεξαρτόμενα φαινόμενα, στα οποία οφείλουμε να προσαρμοστούμε και να δράσουμε αναλόγως.

Η Λέσβος και οι πολίτες της θεωρώ ότι στάθηκαν επάξια σε αυτό το κάλεσμα της ιστορίας, με θάρρος, τόλμη και αποφασιστικότητα, όπως θα έκανε ο ίδιος ο Βενιζέλος που τόσο πολύ αγάπησαν στο παρελθόν. Έγιναν  με αυτό το τρόπο ένας φάρος που με το φως του δείχνει το δρόμο μακριά από την ξενοφοβία, το ρατσισμό και το φασισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα φως το οποίο ενισχύεται καθημερινά και βρίσκει εκφραστές και υποστηρικτές σε όλο το κόσμο. Σταθήκαμε όμως και για λογαριασμό όλων των Ελλήνων αποκαθιστώντας το πληγωμένο διεθνώς όνομα και γόητρο των συμπατριωτών μας, δείχνοντας τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία και ανθρωπιά. Αυτή είναι και η σημασία της σημερινής εκδήλωσης τιμής, να λειτουργεί ως μια πυξίδα που δείχνει συνεχώς την προστασία της πατρίδας. Άλλωστε εκτός από φάρους και πυξίδα τι άλλο μας χρειάζεται για να πορευτεί η πατρίδα μας στο μέλλον. Ένα μέλλον ελπιδοφόρο για όλους.

Επιτρέψτε μου να μην ολοκληρώσω με τη φράση “αιωνία του η μνήμη” διότι όσο υπάρχει Ελλάδα θα υπάρχει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος». 


Ακολούθως, ο Δήμαρχος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Λέσβου, ενώ την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 18 Μαρτίου, παρέστη στην εκδήλωση απονομής των βραβείων του ΙΕ’ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την οποία οργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».