Υπολογισμός της ακτίνας της Γης από το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Υπολογισμός της ακτίνας της Γης


Το 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ σε συνεργασία με τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου, με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ), διοργάνωσε με την βοήθεια των καθηγητών ΠΕ04/03 κ. Μωραΐτη Βασιλική, Θωμαΐδη Βασιλική, Αυγουστίδη Παναγιώτη,  Βαμβακέλλη Μαριάνθη  και με τους μαθητές της Γ΄τάξης του Σχολείου μας «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017.

Οι μικροί μαθητές, με όργανα που τους χορήγησε το σχολείο και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, πραγματοποίησαν στην αυλή του 5ου Γυμνασίου μετρήσεις, με τις οποίες υπολογίστηκε αργότερα στο εργαστήριο τους η ακτίνα της γης.

Οι μικροί «αστροφυσικοί» του 5ου Γυμνασίου, χωρισμένοι σε δέκα ομάδες και εφαρμόζοντας την ομαδοσυνεργατική μέθοδο, μέθοδο που εφαρμόζεται στο Σχολείο μας σε όλα τα μαθήματα,  χάρηκαν την ανοιξιάτικη μέρα, κάνοντας πράξη αυτά που διδάσκονται στα θρανία. Η πράξη και το εργαστήριο πάντα κινεί το ενδιαφέρον των μαθητών και οι προσπάθειες των καθηγητών τους προσφέροντας ουσιαστική μάθηση στους μαθητές του Σχολείου μας, βρήκαν απήχηση. Η ακτίνα της γης μετρήθηκε με την καλύτερη δυνατή προσέγγιση.