Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου «Ο Δήμαρχος Λέσβου κουκούλωσε 4 δημάρχους.. σχετικά με την παράταση της Βίζας»

Τουριστική προβολή Λέσβου και άλλα ευτράπελα”


Μας έκανε χθες ιδιαίτερη εντύπωση η προσπάθεια του κ. Γαληνού να κουκουλώσει όχι έναν, ούτε δύο αλλά 4 άλλους δημάρχους ακριτικών νησιών που επλήγησαν από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπως και διαφόρων άλλων παραγόντων, φορέων και συλλογικοτήτων.

Είδαμε λοιπόν ένα γενικόλογο και στο 1ο πληθυντικό δελτίο τύπου, με ΚΑΜΙΑ ξεχωριστή αναφορά στη συλλογική προσπάθεια όλων των ανθρώπων αυτών για την πολύ σημαντική - ΕΛΛΕΙΨΕΙ ουσιαστικών προτάσεων και λύσεων από τη δημοτική αρχή - εξασφάλιση ενός ακόμα έτους για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους. Εκεί, ο κ. Γαληνός αυτοπαρουσιάστηκε ως «λυτρωτής» του τουρισμού στο ΒΑ Αιγαίο. Προσπαθώντας, για μια ακόμη φορά, να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις στους κατοίκους της Λέσβου για ένα θέμα στο οποίο έχει αποδειχθεί απελπιστικά ανεπαρκής, δήλωσε μεγαλόστομα στο τέλος, «συνεχίζουμε»...

Τι συνεχίζει όμως ακριβώς ο κ. Δήμαρχος και πώς το συνεχίζει;

Μετά από μία ομολογουμένως επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα ημερίδα για τον τουρισμό - πολλά σημεία της οποίας θα μπορούσε κανείς να βρει στις προτάσεις της Πρωτοβουλίας ήδη από το ‘14 και τις οποίες απέρριπτε η δημοτική αρχή δια των αντιπροσώπων της όσο λειτουργούσε η Επιτροπή Τουρισμού - πιστεύαμε πως θα βλέπαμε επιτέλους μία αλλαγή πορείας και αντίληψης της δημοτικής αρχής προς μία πιο ουσιαστική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική για τον τουρισμό. Προφανώς, για μία ακόμη φορά ήμασταν πολύ αισιόδοξοι...

Αυτό που συνεχίζει λοιπόν ο δήμος, είναι να κρατά αποκλεισμένους τους δημοτικούς συνδυασμούς -και όχι μόνο- από τις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση του τουρισμού, αφού από το 2015 έχει καταργήσει την -προβλεπόμενη από τον Καλλικράτη- Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Λέσβου και παρά τις έντονες και αιτιολογημένες ενστάσεις της Πρωτοβουλίας.

Αυτό συμβαίνει ενώ,

1. ΔΕΝ έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου και ΔΕΝ γνωρίζουμε καν αν πραγματικά μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει (έχουμε κάνει αναλυτική πρόταση επί τούτου, η οποία περιλαμβάνει και την τήρηση της απόφασης του συμβουλίου που έγινε στις 21/7/2015, βλ. δελτίο τύπου μας στις 14/6/2016). Όπως ενημερωθήκαμε κατόπιν ερώτησής μας σε πρόσφατο ΔΣ, υπάρχουν κενά στη νομοθεσία σχετικά με τη λειτουργιά της. Τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό για τους επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί μας και τη διαχείριση της προβολής του νησιού για το 2018, αφού το 2017 θεωρείται μία ακόμη χαμένη χρονιά σε αυτόν τον τομέα, είναι γνωστό σε όλους.

2. ΔΕΝ υπάρχει καμία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών για το ποιος τελικά είναι υπεύθυνος αυτή τη στιγμή για το “στρατηγικό” σχεδιασμό που ακολουθεί ο δήμος για τον Τουρισμό και με ποια γνωστικά εχέγγυα λειτουργεί. Με ποια αρμοδιότητα, για παράδειγμα, συμμετέχουν πρόεδροι κοινοτήτων της δημοτικής αρχής και αντιδήμαρχοι σε τουριστικές εκθέσεις, με ποιο πλάνο, ποιους στόχους και το κυριότερο, με ποιο προϊόν για να παρουσιάσουν; Γιατί εξακολουθεί να δίνεται βάση σε κοστοβόρες εκθέσεις και καθόλου στο διαδίκτυο; Ποιος και πως θα ερμηνεύσει εποικοδομητικά τις σημαντικές πληροφορίες της ημερίδας για τον τουρισμό; Γίναμε ανέκδοτο στη HORECA 2017 με το Λεσβιακό Πρωινό με παστουρμά και ντολμαδάκια τη στιγμή που η Σύρος εντυπωσίαζε με τη δική της παρουσίαση.  

3. ΔΕΝ έχουμε μάθει ακόμα, μετά τον ανασχηματισμό του κ. Δημάρχου, αν υπάρχει κάποιος αντιδήμαρχος υπεύθυνος Τουρισμού μετά το διαχωρισμό αυτής της αρμοδιότητας από την αντιδημαρχία Πολιτισμού. Μήπως θα...αναλάβει ο ίδιος ο Δήμαρχος αυτή τη δύσκολη αποστολή;

Αν συμβεί αυτό, ευχόμαστε να δούμε κάτι καλύτερο και πιο υπεύθυνο από την ανάθεση στον ΕΟΤ...Σουηδίας, της προβολής του λεσβιακού προϊόντος σε τοπικούς φορείς τουρισμού της Σουηδίας, κατά την παραλαβή του βραβείου Olof Palme (Αυτή ήταν η απάντηση του Δημάρχου σε ερώτησή μας για την προετοιμασία που προηγήθηκε αυτών των συναντήσεων…).

4. ΔΕΝ έχουμε, παρά τις συνεχείς αιτήσεις μας, τους ενημερωτικούς φακέλους που είχε υποσχεθεί η δημοτική αρχή για τα ενημερωτικά/εκπαιδευτικά ταξίδια των αντιδημάρχων μέσα στο 2016 αλλά και για τα αποτελέσματα των προσωπικών επαφών του Δημάρχου αυτό το διάστημα εντός και εκτός Ελλάδας. Σκοπός αυτών των επαφών ήταν υποτίθεται η προώθηση του τουρισμού στη Λέσβο. Τι μάθαμε λοιπόν, ποιος και πως μπορεί να το εφαρμόσει αποτελεσματικά, τι απέσπασε ο δήμαρχος από τις συναντήσεις; Και εν τέλει, με ποια ειδικότητα ο Δήμαρχος ασκεί πολιτική τουριστικής ανάπτυξης;

Κύριε Δήμαρχε, όταν διαχειρίζεστε το Δήμο και ένα νευραλγικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας όπως ο Τουρισμός με συνεχείς αποκλεισμούς, να περιμένετε - όπως συμβαίνει με κάθε δράση - μία αντίδραση από τα μέρη που αποκλείετε και μία χιονοστιβάδα συνεπειών, που όταν έρθει η στιγμή θα πέσουν πρώτα πάνω στους δημότες. Υπενθυμίζοντας σας -μιας και φαίνεται πως το αγνοείτε- πως η Πρωτοβουλία ήταν ανέκαθεν και παραμένει πάνω απ’ όλα μία ομάδα ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ με αγάπη προς τον τόπο τους, σας καλούμε να δείξετε τη δέουσα σοβαρότητα και να αντιμετωπίσετε το θέμα του τουρισμού της Λέσβου, στη βάση μίας νέας συλλογικότητας.

Χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στην άποψη εξειδικευμένων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, με καλή και ειλικρινή διάθεση και βλέμμα προς τα μπρος.


Μη μας απογοητεύσετε και πάλι.