Εντυπωσίασε η προβολή του ντοκιμαντέρ Teriade στο ΄΄Πολύκεντρου΄΄ Πλωμαρίου

 Κοπή Βασιλόπιτας- Τιμητικές διακρίσεις


Την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ΄΄Πολύκεντρου΄΄ Πλωμαρίου πραγματοποιήθηκαν η προβολή του ντοκιμαντέρ Teriade και η ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον».

Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους οι αιδεσιμότατοι π. Στάθης Μεταξής, π. Δ. Γιαμμουγιάννης, π. Β. Χαρέλλης, οι Αντιπεριφερειάρχειςς κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης, η κ. Καλιόπη Γόμου – Πρωτογεράκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κυριάκος Πετρέλλης, ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ. Μανώλης Αρμενάκας, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, κ Λίτσα Βαμβουρα και Γιώργος Μιχαλέλλης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος και Δ/ντής των Μουσείων Teriade και Θεοφίλου, καθ. Δημήτρης Παπαγεωργίου και κ. Κώστας Μανιατόπουλος, αντίστοιχα, την Επιστ. Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών εκπροσώπησε η κ. Πέρθα Καλέμη, Πρόεδρος του Κατασκηνωτικού Κέντρου Μυχούς Λέσβου του Σ.Ε.Ο., ο Πρόεδρος των Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου κ. Δ. Βελούτσος, ο Πρόεδρος του Φορέα Πλωμαρίου κ. Γ. Χαλδέζος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεοχωρίου κ. Γ. Καλδέλης, μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Χαιρετισμούς απεύθυναν οι επίσημοι προσκεκλημένοι που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.
           

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Πόλιον» κ. Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα ΄΄καλωσόρισε΄΄ εκ μέρους όλων των μελών του Δ. Σ. τους παρευρισκομένους με πολλές ευχές Υγείας, Αισιοδοξίας, Αλληλεγγύης και Ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Ευχές και στο Σύλλογο, που διανύει το 18ο έτος δημιουργικής πορείας του, να συνεχίσει την πολύπλευρη δραστηριότητα με όραμα την ανάδειξη και προστασία του φυσικού, δομημένου και ιστορικού περιβάλλοντος, όχι μόνο της περιοχής Πλωμαρίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Λέσβου και σκοπό τη συμβολή του στην πολιτιστική και κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη του. Ευχαρίστησε δε όλους όσοι βοήθησαν για την εκδήλωση αυτή, το σκηνοθέτη και την παραγωγό του ντοκιμαντέρ, για την παραχώρηση του ντοκιμαντέρ, τον Αντιδήμαρχο και την Πρόεδρο του Πλωμαρίου για την παραχώρηση του Πολυκέντρου και τις διευκολύνσεις.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την προβολή του ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Λέσβιου Στρατή Ελευθεριάδη "Teriade", σκηνοθεσίας Σίμου Κορεξινίδη και παραγωγής Βαρβάρας Γκιγκιλίνη με επίσημη συμμετοχή στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης.. Η Πρόεδρος του Συλλόγου, προλογίζοντας το, αναφέρθηκε στα αίτια και την αφορμή δημιουργίας αυτού του ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με τα οποία ευαισθητοποιημένοι πολίτες με δημοσιεύματα τους στην εφημερίδα «Πολιτικά» και ίσως και αλλού τόνιζαν τα δύο παραμελημένα μουσεία Τεριάντ και Θεόφιλου στο νησί. Καθώς και για τον Teriade, ως τεχνοκρίτη και διάσημο εκδότη βιβλίων Τέχνης, φίλος σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Πικάσο, ο Ματίς, ο Τζιακομέττι, ο Ελύτης κ.α.

O Στρατής Ελευθεριάδης – Tériade ήταν, λοιπόν, ένας σπουδαίος Έλληνας, που διακρίθηκε στο εξωτερικό, τιμήθηκε από την Γαλλική Ακαδημία ως «Ιππότης των Τεχνών», αλλά παρέμεινε παραγνωρισμένος στη χώρα του. Ήταν ένα μεγάλο φωτεινό παράδειγμα, από τους τελευταίους ευεργέτες. Ανέδειξε τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και  του παρείχε τα μέσα και την οικονομική δυνατότητα να ζωγραφίζει και δώρισε το 1965 στη Λέσβο τα δύο μουσεία: το Μουσείο Θεόφιλου και το Mουσείο Τériade». Και καταλήγει, λέγοντας ότι, θα μπορούσε και θα έπρεπε η Ελληνική Πολιτεία να έχει διαχειριστεί πολύ καλύτερα τη δυναμική ενός τέτοιου μουσείου, του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ εντυπωσίασε το πολυπληθές ακροατήριο και ήταν χαρακτηριστικό το τεταμένο ενδιαφέρον και η προσοχή με την οποία το παρακολούθησαν. Οι παρόντες Δανοί, μόνιμοι κάτοικοι Πλωμαρίου ενθουσιάστηκαν και εξεπλάγησαν για την ύπαρξη αυτών των Μουσείων. Ακολούθησε συζήτηση, όπου ο Πρόεδρος και ο Δ/ντής των Μουσείων Teriade και Θεοφίλου, σχολίασαν και αναφέρθηκαν σύντομα στις δυσκολίες, τις προσπάθειές, τις μελλούμενες δράσεις των Μουσείων, όπως τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και δέχτηκαν ερωτήσεις .

Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της εκδήλωσης της κοπής της Βασιλόπιτας, απονεμήθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις α) στο Γυμνάσιο Πλωμαρίου (μαθητές και εκπαιδευτικοί) για τις εξαιρετικές, πανελληνίως και διεθνώς, σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες και διακρίσεις του. Γνωρίζοντας τη δύναμη και τη σημασία της παιδείας και της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη την κοινωνίας, ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου και την εκπληκτική και πολυποίκιλη δραστηριότητα του Γυμνασίου, αποφασίσαμε ομόφωνα στο Δ. Σ. να δώσουμε και εμείς τη δική μας, όσο ασήμαντη μπορεί να θεωρηθεί, τιμητική διάκριση σ΄ αυτό. Η καθηγήτρια κ. Μαρία Στεφανή, εκ μέρους του Γυμνασίου, αναφέρθηκε στο έργο τους και ευχαρίστησε το Σύλλογο, καθώς και η μαθήτρια Στέλλα Γαϊτανή, εκ μέρους του δεκαπενταμελούς ευχαρίστησε τους καθηγητές τους για τις προσπάθεια τους, το Σύλλογο για την τιμητική αυτή διάκριση και τους συμμαθητές τους για την πρόθυμη ανταπόκριση τους  β) στον κ. Δημήτρη Κοφτερό, μουσικό και δάσκαλο σαντουριού για την προσφορά του στη μουσική παράδοση του τόπου μας. Η Πρόεδρος αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική, ερευνητική και συγγραφική του πορεία και τόνισε το γεγονός της προσφοράς του των δωρεάν μαθημάτων στο χωριό του το Μπουρό και γ) στο ζεύγος Αθηνά Πετρέλλη και Κώστα Μπελά, για την επιλογή τους να εγκατασταθούν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο Πλωμάρι, ως έμπειροι οικονομικοί σύμβουλοι και λογιστές,  αφήνοντας τις εργασιακές και επιστημονικές τους καριέρες στην Αθήνα. Τιμούμε το παράδειγμα τους- είπε η Πρόεδρος του Συλλόγου- και  πιθανώς και άλλων νέων ανθρώπων, διότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης του Πλωμαρίου και κάθε επαρχίας.

Το "φλουρί" της Βασιλόπιτας – μικρό ασημένιο κόσμημα, προσφορά της κ. Κικής Τραγάκη- το βρήκε ο Σύλλογος «Το Πόλιον»! Ακολούθησε κέρασμα ούζου, προσφορά των ποτοποιιών του Πλωμαρίου, με μεζέ, προσφορά του Συλλόγου μας.