Προβολή του ντοκιμαντέρ Teriade – Κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου «Το Πόλιον» στο Πλωμαρι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την προβολή του ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Στρατή Ελευθεριάδη "Teriade" και να παρευρεθείτε στην ετήσια εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του. 


Θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλωμαρίου (Πολύκεντρο), στις 12 Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 6μμ.

Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Λέσβιου Στρατή Ελευθεριάδη "Teriade" είναι παραγωγής 2016 και σκηνοθεσίας Σίμου Κορεξινίδη με επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2016, προέκυψε δε, μετά από έρευνα πολλών χρόνων και θέλει να φωτίσει άγνωστες πτυχές αυτού του σπουδαίου ανθρώπου. Υπήρξε τεχνοκρίτης και διάσημος εκδότης βιβλίων (VEVRE, Cahiers d’art, Minotaure), είναι ο άνθρωπος που ανέδειξε το λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, και υπήρξε φίλος σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Πικάσο, ο Ματίς, ο Τζιακομέττι, ο Ελύτης κ.α. Είχε τιμηθεί, επίσης, από την Γαλλική Ακαδημία ως «Ιππότης των Τεχνών» και ήταν ιδρυτής δύο μουσείων στη Λέσβο, εκείνων του “Θεοφίλου” και το “Mουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ”. Το ντοκιμαντέρ αυτό, πετυχαίνει έναν διπλό στόχο: αφενός να μας γνωρίσει το σπουδαίο Λέσβιο Τεριάντ και αφετέρου να μας προκαλέσει… την αγανάκτηση. Αν το Μουσείο Τεριάντ βρισκόταν σε μια οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι δεδομένο ότι θα αποτελούσε πόλο έλξης φίλων της τέχνης από όλο τον κόσμο. Θα μπορούσε και θα έπρεπε η Ελληνική Πολιτεία να έχει διαχειριστεί πολύ καλύτερα τη δυναμική ενός τέτοιου μουσείου, του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της κοπής της Βασιλόπιτας, που θα ακολουθήσει, θα τιμηθούν α) το Γυμνάσιο Πλωμαρίου για τις επιτυχημένες σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες και διακρίσεις του β) τον κ. Δημήτρη Κοφτερό, μουσικό και δάσκαλο σαντουριού για την προσφορά του στη μουσική παράδοση του τόπου μας και γ) το ζεύγος Αθηνά Πετρέλλη και Κώστα Μπελά, που επέλεξαν την εγκατάσταση και δραστηριοποίηση τους, ως οικονομικοί σύμβουλοι και λογιστές, στο Πλωμάρι, αφήνοντας τις εργασιακές και επιστημονικές τους καριέρες στην Αθήνα. Τιμούμε το παράδειγμα τους και πιθανώς και άλλων νέων ανθρώπων διότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης του Πλωμαρίου και κάθε επαρχίας.

Θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσεων του 2015 και 2016, αντίστοιχα, του Συλλόγου



Η μία φωτογραφία είναι από την περσινή μας εκδήλωση