Επιστολή του Δημάρχου Λέσβου στην Υπ. Πολιτισμού για την ολοκλήρωση συντήρησης των υπολοίπων έργων του Μουσείου Θεοφίλου

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στην  Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου, την παρακάτω επιστολή με θέμα την ολοκλήρωση συντήρησης  των υπολοίπων έργων του Μουσείου Θεοφίλου του Δήμου Λέσβου.


Θέμα: Ολοκλήρωση συντήρησης  των υπολοίπων έργων του Μουσείου Θεοφίλου Δήμου Λέσβου

Έπειτα από σχετική ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού, κ. Κώστα Αστυρακάκη, θα ήθελα να θέσω υπόψιν σας το ζήτημα της ολοκλήρωσης των υπόλοιπων έργων του Μουσείου Θεοφίλου Δήμου Λέσβου.

Σύμφωνα με έγγραφό του Προϊσταμένου του Τμήματος Πολιτισμού, (σχετ. 1) έπειτα από επικοινωνία με το Υπουργείο έγινε σαφές ότι για την ολοκλήρωση ειδικών κορνιζών και στη συνέχεια για το τελάρωμα των 46 πινάκων του Θεοφίλου και άλλων δεκαεπτά που βρίσκονται στη Μυτιλήνη, απαιτείται το ποσό των εκατόν δεκαπέντε χιλιάδων (115.000,00 €) καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα της οικονομικής κάλυψης των κορνιζών. Επιπλέον, χωρίς την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών, η αποθήκευση τους σε ειδικό χώρο μπορεί να προκαλέσει νέες φθορές στους πίνακες με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συντήρησή τους.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Δήμος Λέσβου αδυνατεί να καταβάλει το ανωτέρω υπέρογκο ποσό για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο είχε αρχικά αναλάβει να καλύψει το Υπουργείο. Στην παρούσα συγκυρία και έπειτα από το τεράστιο βάρος που σήκωσε και συνεχίζει να σηκώνει ο Δήμος Λέσβου αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλύψει ένα τέτοιο ποσό, το οποίο προκύπτει αιφνίδια χωρίς να έχει προϋπολογιστεί, καθώς το σύνολο της συντήρησης είχε αναλάβει να το καλύψει η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Θα παρακαλούσα θερμά για τις δικές σας ενέργειες ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί από το Υπουργείο η συντήρηση, το κορνίζωμα και το τελάρωμα των έργων του σημαντικότερου Λέσβιου καλλιτέχνη. Ζητώ την αρωγή σας, καθώς η διατήρηση της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας αποτελεί προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή.

Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός