Χαλασμένος ο σεισμολογικός σταθμός της Αγίας Παρασκευής Λέσβου την ώρα των μεγάλων σεισμικών δονήσεων

Αποκαταστάθηκε η βλάβη

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον σεισμολογικό σταθμό της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, οποίος ήταν ανενεργός από τις 15 Ιανουαρίου και από σήμερα το μεσημέρι επανήλθε στο σύστημα του Σεισμολογικού Δικτύου, του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Την λύση έδωσε η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Λέσβου, εξ αιτίας της οποίας επισπεύστηκε η αποστολή τεχνικού από την Αθήνα, οποίος έφθασε σήμερα και αποκατέστησε την βλάβη στους αισθητήρες του συστήματος στον σταθμό, που μετέδιδε στοιχεία μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με πηγή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σταθμός, «λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν μπορούσε να επανέλθει στο σύστημα άμεσα».

Τη μη λειτουργία του σταθμού της Αγίας Παρασκευής από τις 15 Ιανουαρίου αποκάλυψε σήμερα η τοπική εφημερίδα της Μυτιλήνης «Νέα της Λέσβου» η οποία ανέφερε ότι ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής στη Λέσβο είναι ο μοναδικός στο νησί που ανήκει στο δίκτυο σταθμών που διαθέτει σε όλη τη χώρα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Οπότε, η ενημέρωση από την «καρδιά» της σεισμικής δραστηριότητας τις μέρες της έντονης σεισμικής διεργασίας, γινόταν από τον σταθμό του Σιγρίου. Ο σταθμός σεισμολογίας στο Σίγρι δημιουργήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου δάσους και η εγκατάστασή του έγινε από το Εργαστήρι Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.


Πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ