Έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο «Μυτιληνιός» γιατρός Γιώργος Ασημακόπουλος- Ψήφισμα των προσκόπων της Λέσβου

Ο Γιώργος Ασημακόπουλος, ένας φανατικός Μυτιληνιός, ένας πραγματικός άρχοντας, ένας καλός άνθρωπος έφυγε χθες από τη ζωή στα 70 του χρόνια. Νικημένος μέσα σε λίγες μέρες απ’ ότι σε όλη του τη ζωή πάλεψε, τον καρκίνο.


Γιος της Μυτιληνιάς Στεφανίας Νικολαϊδη ο γιατρός θεωρούσε τον εαυτό του Λέσβιο, ακόμα κι αν γεννήθηκε στην Αθήνα. Μιλώντας Μυτιληνιά οπότε βρισκόταν με Μυτιληνιούς ο Γιώργος Ασημακόπουλος λέει πως δεν γινόταν αλλιώς μια και μεγάλωσε στου «Ακλειδιού» κι έκανε ότι και όλοι οι έφηβοι. Βόλτες στην Προκυμαία, μπάνια στα Μπλόκια και στην Κράτηγο παρέα µε όλους τους Λέσβιους που διέπρεψαν και διαπρέπουν.

Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά. Εκπόνησε το Διδακτορικό του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. μετεκπιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Μελέτης και Θεραπείας του Καρκίνου στο Μιλάνο υπό τους καθηγητές U. VERONESI και B. SALVADORI στη χειρουργική κλινική μαστού και στα αγγλόφωνα ερευνητικά πρωτόκολλα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εντάχθηκε στη δύναμη των γιατρών της χειρουργικής κλινικής µαστού του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» όπου διαδοχικά παίρνει τις θέσεις του επιμελητού, του αναπληρωτή διευθυντή και του διευθυντή των εξωτερικών ιατρείων, ασκώντας χειρουργική του καρκίνου του µαστού επί 27 χρόνια. Δίδαξε χειρουργική ογκολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Έφυγε από τη ζωή μάχιμος γιατρός ως την τελέυταία μέρα της ζωής του.

Εθεωρείτο σαν ένας από τους σημαντικότερους χειρουργούς µαστού στην Ελλάδα. Πρόεδρος της Λέσχης αποφοίτων UMBERTO VERONESI, του μεγάλου  Ιταλού καθηγητή, Γενικός γραμματέας του Ελληνικού Κολλεγίου Μαστολογίας,, Αντιπρόεδρος της Ευρωασιατικής Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής του μαστού (Eurama). Προώθησε παγκόσμια την διακήρυξη για τον πόλεμο κατά του καρκίνου προκειμένου να καταπολεμηθεί µε ένα κοινό και παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης μεταξύ ιατρών, ασθενών και κυρίως κυβερνήσεων.

«Έρχομαι στο νησί για την ψυχή της μάνας µου … » έλεγε ο Γιώργος Ασημακόπουλος επισκεπτόμενος συχνά τη Μυτιλήνη εξετάζοντας γυναίκες. Χιλιάδες γυναίκες εξέτασε σε προγράμματα κοινωνικής ιατρικής μέσα από το σύλλογο «Οι φίλοι της Μητρόπολης» τα τελευταία χρόνια Εκατοντάδες παραμελημένα περιστατικά κυρίως της λεσβιακής υπαίθρου, χειρουργήθηκαν µε επιτυχία στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και κάποια από αυτά στην Αθήνα.
Πάντα Μυτιληνιός ασχολήθηκε με τα προβλήματα του τόπου του ακόμα και σαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Τεριάντ.

Από το «απάγκιο» του στην Αγία Μαρίνα ο Γιώργος Ασημακόπουλος παρακολουθούσε στενά και μια άλλη άγνωστη δράση του. Την τοπική Προσκοπική Κίνηση. Ο Γιώργος Ασημακόπουλος διετέλεσε Γενικός Έφορος και Πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, από παιδί πάντα ενεργό στέλεχος της Προσκοπικής Κίνησης.

Η κηδεία ρου θα γίνει την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου από το Α νεκροταφείο Αθηνών.


ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο άκουσμα του θανάτου

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,

Λεσβιακής καταγωγής γιατρού,

πρώην Γενικού Εφόρου

και Προέδρου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων,
στενού φίλου και συνεργάτη των Προσκόπων της Λέσβου

η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου αποφάσισε τα παρακάτω:
- Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 3 το μεσημέρι, την ώρα της κηδείας του στην Αθήνα, φίλοι και αδελφοί του να συγκεντρωθούμε και να προσευχηθούμε στο ναό του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη.

- Αντί για στεφάνι  να διατεθεί χρηματικό ποσό στα συσσίτια της Μητρόπολης Μυτιλήνης που η λειτουργία τους αποτελούσε αγωνία του εκλιπόντος. Το ίδιο καλούμε να πράξει και όποιος άλλος επιθυμεί.

- Να διοργανωθεί στη μνήμη του το επόμενο διάστημα από τους Προσκόπους της Λέσβου, μια μεγάλη καλή πράξη

- Η σημαία της Περιφέρειας στις εγκαταστάσεις του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης να είναι μεσίστια μέχρι την μέρα της κηδείας.


Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου