Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Αναγνωστήριο Αγιάσου και ο εκχιονισμος στα σοκάκια από τους όγκους χιονιού (pics)

Συνεργείο που μίσθωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε από το πρωί τις εργασίες στο κατεστραμμένο θέατρο του Αναγνωστηρίου.


Εργάτες μέσα σε καλάθι γερανού άρχισαν να κόβουν τα εναπομείναντα τμήματα της σκεπής που κρέμονται ακόμα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να συμπαρασύρουν, καταρρέοντας μόνα τους, τμήματα του τοίχου της Βιβλιοθήκης και της Σκηνής.

Στις 10:30 πμ επισκέφτηκε το Αναγνωστήριο ο Δήμαρχος Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός, ο Αντιδήμαρχος Έργων, κ. Στρατής Τζιμής, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Κώστας Αστυρακάκης, συνοδευόμενοι από κλιμάκιο τεχνικών υπαλλήλων του Δήμου Λέσβου.

Περιηγήθηκαν στο κτίριο του Αναγνωστηρίου και  διαπίστωσαν την έκταση της καταστροφής. Στη συνέχεια έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Δημάρχου στο Δημοτικό Κατάστημα Αγιάσου με την παρουσία των προαναφερόμενων, του Προέδρου του Αναγνωστηρίου, κ. Κλεάνθη Κορομηλά, και μελών του Δ.Σ. του σωματείου, του κ. Αντώνη Καλδέλη, εργολάβου δημοσίων έργων, και του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου, κ. Μιχάλη Ευαγγελινού. Ο Δήμαρχος Λέσβου διεμήνυσε σ’ όλους τους τόνους ότι η δημοτική αρχή είναι αλληλέγγυα στο δράμα που βιώνει το ιστορικό σωματείο και πρόθυμη να βοηθήσει με κάθε διαθέσιμο μέσον στη συνέχιση της λειτουργίας του και στην αποκατάσταση των ζημιών. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα συνεργαστούν με τις αντίστοιχες της Περιφέρειας, η οποία πάντως αναλαμβάνει τον πρώτο ρόλο στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση των αναγκαίων παρεμβάσεων.

Το μεσημέρι επισκέφτηκε το Αναγνωστήριο ο βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Σταύρος Τάσσος με το Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, κ. Παρασκευά Γεωργούλα, και στελέχη της τοπικής κομματικής οργάνωσης και εξέφρασε τη στήριξή του στο δοκιμαζόμενο σωματείο.

Δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει στην Ελληνική Βουλή ειδικό ερώτημα για την άμεση αποτίμηση των ζημιών και την έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασής τους. Επίσης θα καταθέσει ερώτημα για τη γενικότερη στήριξη της Πολιτείας στον αγροτικό κόσμο της υπαίθρου, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η χιονόπτωση στο φυτικό (κυρίως στον ελαιώνα) και στο ζωικό κεφάλαιο. 

Στις 13:30 πμ επισκέφτηκε εκ νέου το Αναγνωστήριο ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης μαζί με την Προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΒΑ, κ. Μαρία Τσακίρη, και τον πολιτικό μηχανικό κ. Κώστα Φ. Βατούση, για να ενημερώσουν το ΔΣ του σωματείου για τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας, που στόχο έχουν: 1) Να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, για να προστατευτούν τα κτίρια της Βιβλιοθήκης και της Σκηνής του Θεάτρου. 2) Να εξεταστεί και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την ανακατασκευή του Θεάτρου, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με βάση τους σύγχρονους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής.

Συγκινητική είναι η συμπαράσταση φορέων και πολιτών, που από κάθε γωνιά της υφηλίου  διατρανώνουν την επιθυμία τους να βοηθήσουν ηθικά και υλικά το Αναγνωστήριο. Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Δ.Σ. του σωματείου. Αύριο θα εκδοθεί ανακοίνωση για τις αποφάσεις του.

Εντωμεταξύ από χθες το βράδυ ξεκίνησαν οι εκχιονιστικές εργασίες μέσα στο χωριό, για την αποκατάσταση της συγκοινωνίας στο εσωτερικό οδικό δίκτυο. Σήμερα το πρωί η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε και με δεύτερο συνεργείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνεργεία μισθώθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. 


πηγη: agiasos.gr