Απόφαση Λαϊκής Συνέλευσης κατοίκων Παμφίλων με αφορμή την αποθήκευση προκατασκευασμένων οικίσκων στην ΕΑΣΛ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΜΦΙΛΩΝ


ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ
ΚΑΤΟΠΙΝ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ 13/12/2016

Σάββατο βράδυ προς ξημερώματα Κυριακής της 11ης Δεκεμβρίου, ξεκίνησε η αποθήκευση δεκάδων προκατασκευασμένων οικίσκων (container) στον αύλειο χώρο του πυρηνελουργείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.

Εκ των υστέρων μάθαμε ότι οι οικίσκοι αυτοί είναι της Ύπατης Αρμοστείας και προορίζονται για αντικατάσταση σκηνών προσφύγων και μεταναστών του Καρά Τεπέ, επειδή προφανώς ο χώρος θεωρήθηκε φυλασσόμενος και ασφαλής. Ωστόσο, είναι βιομηχανικός και δεν μπορεί να λειτουργεί ως αποθηκευτικός και το αρμόδιο ΚΕΠΠΕ θα πρέπει να ελέγξει τη νομιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας. Γνωρίζουμε ότι, βάσει λογικής, δεν υπάρχουν προδιαγραφές για να φιλοξενηθούν πληθυσμοί στα Πάμφιλα δίπλα ή κοντά σε εγκαταστάσεις BP και ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, χωρίς να πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια και ότι αυτό θα έθετε σε ύψιστο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα προσφύγων, μεταναστών και κατοίκων.

Ωστόσο, σε τούτο τον τόπο έχει χαθεί η «λογική». Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τα εξής;

Επί του ειδικού:

Ενώ οι τοπικές αρχές μπορούσαν και είχαν θεσμική και ηθική υποχρέωση έναντι των πολιτών, απλά και άμεσα να ενημερώσουν υπεύθυνα τους κατοίκους για την αποθήκευση των δεκάδων προκατασκευασμένων οικισμών, εντούτοις δεν το έκαναν. Επίσης, προτιμήθηκε η μεταφορά των οικίσκων βράδυ προς ξημερώματα σε χώρο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις βάσει του νόμου. Τα γεγονότα αυτά και οι χειρισμοί προκάλεσαν ερωτηματικά και ευρύτατη αναστάτωση.

Ενώ το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣΛ που διαθέτει μια απαρχαιωμένη άδεια λειτουργίας, ποτέ δεν συμμορφώνεται με τους ισχύοντες νόμους και τις διατάξεις, προκαλώντας προβλήματα τόσο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και στο περιβάλλον, όπως πιστοποιούν οι αρμόδιες αρχές ελέγχου, τελικά πάντα κατορθώνει να λειτουργεί «νόμιμα» (πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε νέα περιβαλλοντική άδεια).

Επί του γενικού:

Ενώ το νησί μας χρήζει άμεσης αποσυμφόρησης και ενώ υπάρχουν υποσχέσεις περί αυτού από τις αρμόδιες αρχές, η αποσυμφόρηση αυτή δεν πραγματοποιείται, οι δομές επεκτείνονται, αυξάνονται οι προκατασκευασμένοι οικίσκοι και τα νησιά μας έχουν καταντήσει αποθήκες ψυχών.

Ενώ οι ροές μεταναστών (κυρίως) και προσφύγων συνεχίζουν, δεν υπάρχει ακόμα ένα σαφές πλάνο διαχείρισης.

Ενώ ο τουρισμός έχει υποστεί βαθιά πτώση στο βόρειο κομμάτι του νησιού, κάποιοι –ερήμην των κατοίκων- συνεχίζουν να ετοιμάζουν νέες δομές φιλοξενίας (σε ξενοδοχειακά καταλύματα, σπίτια, κλπ) στις τουριστικές μας περιοχές.

Ενώ συμβαίνουν πολλαπλά περιστατικά εξεγέρσεων, εμπρησμών, κλπ, στους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων, με πρόσφατο περιστατικό τον τραγικό θάνατο δυο προσφύγων από έκρηξη φιάλης, οι καταυλισμοί αυτοί (που, σημειωτέον, σε άλλες χώρες χωροθετούνται πολύ μακριά από οικισμούς) δεν διαθέτουν κανονισμούς λειτουργίας που θα ορίζουν με σαφήνεια την υγιεινή, την ασφάλεια και την πυρασφάλεια, αλλά ούτε και διοικητές που φέρουν τα απαραίτητα προσόντα και λειτουργούν βάσει συγκεκριμένων κανονισμών.

Ενώ η δράση ορισμένων ΜΚΟ διέπεται από σοβαρές παθογένειες που τις καθιστούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του, αυτές συνεχίζουν να λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει», μετατρέποντας το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα σε μια «μεγάλη προσοδοφόρο επιχείρηση», που εμπορευματοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ενώ το δημοκρατικό πολίτευμα επιτάσσει τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις για το μέλλον τους, οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς και όποιος πολίτης διαμαρτύρεται, στιγματίζεται από την πολιτική ελίτ και τους «αυλικούς» της. 

Ενώ οι πολίτες της Λέσβου (που επέδειξαν μια παραδειγματική στάση απέναντι στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα) προβληματίζονται, εκφράζουν τις φοβίες, τις ανησυχίες και τη δίκαια ανασφάλειά τους και αιτούνται σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση, αλλά και ορθότερη διαχείριση και συλλογικό σχεδιασμό του ζητήματος, οι υπεύθυνοι τους αντιμετωπίζουν με υπαινιγμούς, ειρωνείες, λεκτικούς προπηλακισμούς, απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, απειλές, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη τους, τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους «κλείσουν το στόμα».  

Αυτά τα αναφέρουμε ενδεικτικά…είναι και πολλά άλλα που βλέπουν και βιώνουν καθημερινά οι πολίτες της Λέσβου. Γι’ αυτό και είναι πλέον υποψιασμένοι και δεν εμπιστεύονται τους διαχειριστές της όλης κατάστασης.

Ως εκ τούτων, ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ τα παρακάτω.

Τήρηση της νομιμότητας και διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής κατοίκων, προσφύγων και μεταναστών.

Γραπτή και ολοκληρωμένη ενημέρωση και διαφάνεια από τους αρμόδιους φορείς για όλα τα τεκταινόμενα που αφορούν το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.  

Συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις για το μέλλον τους και παύση πάσης φύσεως ύπουλων προπηλακισμών και χαρακτηρισμών (είναι γνωστό, άλλωστε, ότι «εξ’ ιδίων κρίνονται τα αλλότρια»), αλλά και αυθαίρετων δηλώσεων των αιρετών μας εκπροσώπων για σοβαρά κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα.

Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και προτεραιότητα σε εξέταση αιτήσεων ασύλου μεταναστών που μπορούν να θεωρηθούν ως προδήλως αβάσιμες ή που προέρχονται από ασφαλείς τρίτες χώρες ή που συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια (κατόπιν αιτιολόγησης της ΕΛ.ΑΣ).

Ορθότερη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Σε αναμονή των ενεργειών σας,


Οι κάτοικοι των Παμφίλων,