Αυτοσχέδιους καταυλισμούς προσφύγων στην περιοχή της Ν. Φώκιας επισκέφθηκαν μέλη της "Συνύπαρξης"

Αυτοσχέδιους καταυλισμούς προσφύγων στην περιοχή της Ν. Φώκιας επισκέφθηκαν μέλη της "Συνύπαρξης"


Επέστρεψε  την Κυριακή από Τουρκία η 9μελής αντιπροσωπεία της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ, η οποία συμμετείχε σε κοινές δράσεις και συναντήσεις με τις οργανώσεις «Ege Baris Iletisime Dernegi” την αδελφική της «Συνύπαρξης», τουρκική οργάνωση και “Halkarin Koprusu” (Γέφυρα λαών), που είχαν αντικείμενο το προσφυγικό. Τις κινήσεις της αντιπροσωπείας της «Συνύπαρξης» υποστήριξαν οι Δήμαρχοι Αϊβαλί, Περγάμου και ο τέως Δήμαρχος Δικελή.

Την Πέμπτη (12 Ιαν.) τα μέλη των ως άνω οργανώσεων επισκέφθηκαν τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στις παρυφές των χωριών Bag Arasi και Geren Koy στην περιοχή της Ν. Φώκιας και πρόσφεραν εφόδια στους πρόσφυγες. Η «Συνύπαρξη» είχε αγοράσει από την Μυτιλήνη κάλτσες, σκουφιά, αδιάβροχα και σοκολάτες για τα παιδιά, που συμβολικά πρόσφερε στους συνανθρώπους μας αυτούς, οι οποίοι διαβιώνουν μέσα στο κρύο και στις λάσπες.

Πέρα από τους πρόσφυγες που διαμένουν σε στρατόπεδα της Ν. Α. χώρας, τους διάσπαρτους στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι πάρα πολλοί αυτοί που βρίσκονται στην ύπαιθρο των τουρκικών πόλεων. Στους συγκεκριμένους καταυλισμούς, που είδαν τα μέλη της «Συνύπαρξης» διαμένουν Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι εργάζονται (25-30 λίρες μεροκάματο) σε εποχιακές αγροτικές δουλειές, που τώρα τον χειμώνα είναι βέβαια περιορισμένες. Πρόκειται για πολύ φτωχούς ανθρώπους, που προσπαθούν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ίσα-ίσα να επιβιώσουν, ώσπου να καλυτερεύσει η κατάσταση και να επιστρέψουν, όπως δηλώνουν, στα χωριά τους στην Συρία. Χωρίς την ουσιαστική τακτική βοήθεια της οργάνωσης Halkarin Koprusu θα ήταν αδύνατη η διαβίωσή τους. Τα 200 περίπου μέλη της οργάνωσης αυτής, αποκλειστικά εθελοντές, με πολλούς υγειονομικούς ανάμεσά τους, όπως ο πρόεδρός τους  Τζεμ Τερζί, χειρουργός πανεπιστημιακός, έχουν αναλάβει και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων.

Την Παρασκευή (13 Ιαν.) τα μέλη της «Συνύπαρξης» συμμετείχαν στην συνάντηση που έγινε στην Σμύρνη από τις τρείς οργανώσεις, όπου παρουσιάστηκαν οι πτυχές του προσφυγικού στην Τουρκία με τρία περίπου εκατ. προσφύγων και μεταναστών, οι συνέπειες από το κλείσιμο των συνόρων στις χώρες του δυτικού κόσμου και αναζητήθηκαν τρόποι ανακούφισης των συνανθρώπων μας αυτών.
Παράλληλα και με την ευκαιρία της μετάβασής τους στην Σμύρνη, τα μέλη της «Συνύπαρξης» επισκέφθηκαν στο γραφείο της, την Γεν. πρόξενο της Ελλάδας κ. Αργυρώ Παπούλια, με την οποία συζήτησαν την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων ελλήνων και τούρκων πολιτών και βέβαια την ενίσχυση των επισκέψεων τουριστών στην Λέσβο. Όπως επισήμανε η Γεν. πρόξενος, το προξενείο Σμύρνης είναι το τρίτο σε όλο τον κόσμο σε έσοδα από τις χορηγήσεις βίζας και προετοιμάζεται, παρόλη την έλλειψη προσωπικού, να ανταποκριθεί αποδοτικότερα φέτος το καλοκαίρι οπότε προγραμματίζεται να συνδεθεί ακτοπλοϊκώς η Σμύρνη με την Μυτιλήνη.