Ένωση Ιδιωτικών υπαλλήλων Λέσβου «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ»

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Κυριακή στις 15 Γενάρη με πρόσχημα το άνοιγμα της εκπτωτικής περιόδου οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου καλούνται για μια ακόμα Κυριακή να θυσιάσουν κάθε δικαίωμα στην ανάπαυση , τον ελεύθερο χρόνο, στο σταθερό ωράριο, συνολικά στην δουλειά με δικαιώματα για τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών.

Ο αντεργατικός νόμος για το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, και η διατήρησή του από μια κυβέρνηση που θα τον καταργούσε, είναι κατεύθυνση και οδηγία τις ΕΕ και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Είναι οι ίδιοι, που ετοιμάζουν νέα επίθεση στα όσα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα έχουμε.Φέρνουν νέα μέτρα φοροληστείας για τον λαό και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Παραπέρα «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, θεσμοθέτηση νέων εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση, θεσμοθέτηση υπο-κατώτερου μισθού σε βάρος της νέας γενιάς.

 Η Κυριακάτικη Αργία είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης με ηρωικούς αγώνες εδώ και πάνω από έναν αιώνα,  και δεν πρόκειται να την παραδώσουμε στα νύχια  των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και του αυταρχισμού των κυβερνητικών οργάνων που τους υπηρετούν.

        Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που «δοκίμασαν» τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας.

        Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές, ούτε ρεπό πήραν ούτε πληρώθηκαν. Δούλεψαν «δωρεάν» για τους εργοδότες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους μικρομαγαζάτορες, τους ΕΒΕ στο εμπόριο, να μην επιτρέψουν για ακόμα μία φορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Καλούμε όλους τους καταναλωτές του νησιού να μην στηρίξουν αυτό το αντιλαϊκό μέτρο, με την απουσία τους από την αγορά και τα μεγάλα καταστήματα, την Κυριακή 15 Γενάρη.

Διεκδικούμε:
·          Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας
·          Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
·          Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων    ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
·          Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
·          Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.
·          Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.



Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ