Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Χιόνια από την Παρασκευή στην Λέσβο ακόμη και στα πεδινά – Πολικές θερμοκρασίες και ολικός παγετός

Ένα έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ που πολλοί το περίμεναν μετά τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων για νέο κύμα χιονιά και πολικές θερμοκρασίες.

Και η αλήθεια είναι πως το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία δεν απέχει πολύ: επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη, όλη η χώρα στην "κατάψυξη", ολικός παγετός, θυελλώδεις άνεμοι!

Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Πέμπτης (05.01.2017). Αρχικά, τα νησιά του Ιονίου καθώς και τα παράλια της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου κυρίως θα "βουλιάξουν" από τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το ίδιο θα συμβεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Το κύμα χιονιά θα ξεκινήσει την πορεία του από το βράδυ της Πέμπτης και από τα βόρεια και δεν θα υποχωρήσει μέχρι τη Δευτέρα! 

Θα χιονίσει μέχρι και στα πεδινά ακόμα και στην Αττική! Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή, ανήμερα των Θεοφανίων, από τα βόρεια και θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα. Ο παγετός θα είναι ισχυρός και κατά τόπους ολικός!

Χιονομπόρες θα εκδηλωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Θάσο, Σαμοθράκη, Δράμα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Πολύγυρο, Κιλκίς, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Αριδαία, Βέροια, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλο, Λαμία, Καρπενήσι, Θήβα, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Αθήνα, Κόρινθο, Τρίπολη και Ναύπλιο , σε όλα τα ορεινά της Λέσβου, αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης ίσως και της Χίου.

Στα ορεινά κυρίως χωριά της Λέσβου η πιθανή χιονόστρωση θα είναι 30-40 εκατοστά περίπου.

Στην Μυτιλήνη τα μέχρι τώρα στοιχεία δίνουν έντονες χιονοθύελλες αλλά λόγω θαλάσσης η χιονοστρωση θα είναι περίπου 8-9 εκατοστά

Δείτε το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες (κυρίως στις νησιωτικές περιοχές), τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (05/01/17): 

1. Μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (06/01/17) στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου. 

2. Μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (06/01/17) κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης (05/01/17) και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα (09/01/17) ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές: 

1. Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας. 

2. Από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη.

Γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή (06/01/17) και από τα βόρεια η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο (07/01/17), ο οποίος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.
Δ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη (05/01/17), οι οποίοι την Παρασκευή (06/01/17) σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα του Σαββάτου (07/01/17) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Σημειώσεις:

**Να σημειώσουμε ότι σκοπός μας δεν είναι να τρομοκρατήσουμε τους πολίτες της Λέσβου αλλά να προλάβουμε πιθανές καταστάσεις.

**Ο καιρός καθημερινά αλλάζει, όποτε συχνά θα σας ενημερώνουμε με νέα δελτία για την Λέσβο σε συνεργασία με αξιόλογους μετεωρολόγους απ όλη την Ελλάδα.

** Τελική εκτίμηση θα έχουμε αύριο το βράδυ.

**Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από τα χιόνια θα έχουμε και ολικό παγετό στο νησί μας έως και την Δευτέρα τουλάχιστον με θερμοκρασίες που δεν θα ξεπερνούν τους -2.  Οπότε καλό θα είναι να ασφαλίσετε σωληνώσεις κτλ ώστε να μην έχουμε απρόοπτα. Στα χωριά οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από -5 και κάτω. Πιθανότατα να χρειαστεί ο Δήμος να δώσει παράταση στο άνοιγμα τον σχολείων λόγο ψύχους. Αυτό θα το ξέρουμε σίγουρα την Κυριακή.

**Αξίζει να σημειώσουμε ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα καιρικά φαινόμενα θα ξεπεράσουν τα φαινόμενα που είχαμε στην Λέσβο το 2001 αλλά φυσικά και το 2014

** Σημειώνεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου. Εάν υπάρχει σοβαρός λόγος μετακίνησης, να είναι εφοδιασμένοι απαραίτητα με αντιολισθητικές αλυσίδες και να λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα.

**Ο κρατικός μηχανισμός θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του χιονιά, καθώς ο παγετός θα δυσκολέψει τη συντήρηση του οδικού δικτύου, ενώ θα δοκιμαστεί σκληρά και το δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, καθώς θα σπάσουν σωλήνες από τον παγετό.

**Το lesvospost.com έχει είδη ενημερώσει και θα ενημερώνει συνέχεια τους κρατικούς μηχανισμούς.