GGO

OYZO

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Έρχεται πλοίο του Π.Ν στη Λέσβο για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες

Άμεσα αποστέλλεται στη Λέσβο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρως εξοπλισμένο, προκειμένου να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες


Άμεσα αποστέλλεται στη Λέσβο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρως εξοπλισμένο, προκειμένου να φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αποφασίστηκε έπειτα από επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον υπουργό Εθνικής ‘Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Σιδέρης, το αρματαγωγό «Λέσβος» ήδη φορτώθηκε με απαραίτητα υλικά από τις εγκαταστάσεις του ΠΝ και απο λεπτό σε λεπτό ξεκινά το ταξίδι του για τη Λέσβο. Σύμφωνα με πηγές στο πλοίο υπάρχει ήδη εξοπλισμός ώστε να διευκολύνει τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών όπως σόμπες, στρώματα, κρεβάτια και τρόφιμα. Στο αρματαγωγό αναμένεται να καταλύσουν περίπου 500 άτομα και αναλόγως των καιρικών συνθηκών ο κατάπλους του στο νησί της Λέσβου υπολογίζεται το μεσημέρι της Τετάρτης.

Την ίδια ώρα, εκτεθειμένοι στα παγωμένα νερά λόγω της πρωινής βροχόπτωσης που έλιωσε τα χιόνια που είχαν καλύψει τις σκηνές τους είναι οι μετανάστες που ζουν στο Κέντρο Ταυτοποίησης  της Μόριας Λέσβου.

Την Δευτέρα και την Τρίτη  130 άτομα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία καταλύματα με την φροντίδα της «Ηλιαχτίδας ΑΜΚΕ «. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες, παιδιά και άλλα ευπαθή άτομα.

19 ασυνόδευτα παιδιά θα φιλοξενηθούν στις Δομές εθελοντικών ομάδων όπως της Ηλιαχτίδας, της Μετάδρασης και της PRAKSIS.

Δεκάδες όμως παιδιά εξακολουθούν να παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας σε στεγασμένους χώρους.

Συνολικά σε στεγασμένους χώρους μένουν 1200 άτομα, ενώ στις σκηνές παραμένουν σήμερα πια μόνο μεμονωμένα άτομα και κυρίως άνδρες. Κάποιοι από αυτούς κυκλοφορούν στα παγωμένα νερά με παντόφλες, ενώ άλλοι με κίνδυνο της ζωής τους ανάβουν φωτιές μέσα στις σκηνές για να ζεσταθούν.

Σοβαρό πρόβλημα επίσης αποτελεί η διασπορά λοιμώξεων του αναπνευστικού λόγω του συνωστισμού μέσα στους στεγασμένους χώρους.

Από την έναρξη της κακοκαιρίας μέχρι σήμερα οι εθελοντικές οργανώσεις δίνουν πραγματική μάχη προκειμένου να βελτιώσουν τι συνθήκες διαβίωσής τους και να τους προστατέψουν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Εκτός από ζεστά ρούχα,  παπούτσια, τους μοιράζουν ισοθερμικές κουβέρτες, σκηνές.
Όμως οι σκηνές δεν μπορούν να τους προστατέψουν δήλωσε η Έφη Λατσούδη, μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης Λέσβου, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί  της Λέσβου τις τελευταίες μέρες. «Είμαστε  άνθρωποι μας έλεγαν χθες, γιατί  μας συμπεριφέρεστε έτσι;»  Την ίδια ώρα, ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Και ενώ διαμορφώνεται έτσι η κατάσταση με τους εκατοντάδες πρόσφυγες να παλεύουν να επιβιώσουν στον καταυλισμό της Μόριας , η ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, απευθύνει έκκληση προς τους Ξενοδόχους  για την εκμίσθωση των Μονάδων τους στην Ύπατη Αρμοστεία για την φιλοξενία ευπαθών οικογενειών.

Έκκληση όμως που βρίσκει τη σθεναρή άρνηση των ξενοδόχων να προχωρήσουν στην εκμίσθωση των καταλυμάτων τους με αποτέλεσμα παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι άνθρωποι να κοιμούνται σε βρεγμένες και παγωμένες σκηνές.

H  Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση εναλλακτικών δομών στέγασης στη Λέσβο, ειδικά για τους ευάλωτους ανθρώπους. Ζητά άμεσες λύσεις ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο νησί.

Προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αδειάσει η Μόρια από τις σκηνές, δηλωσε, από την «Ηλιαχτίδα ΑΜΚΕ», η Βασιλική Ανδρεαδέλλη. Συνολικά μετά από προσωπικές προσπάθειες και επαφές εξασφαλίσαμε 300 κρεβάτια σε καταλύματα της Λέσβου. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με την ευχή περισσότεροι ξενοδόχοι να ανταποκριθούν στην έκκλησή μας για τη μίσθωση των ξενοδοχείων τους.
Στο μεταξύ και η Περιφερειακή Διεύθυνη Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κάλεσε τον Δήμο Λέσβου να ανοίξει τα κλειστά σχολεία στο νησί για τη φιλοξενία μεταναστών – προσφύγων. Για το σκοπό αυτό θα διαθέσει τρία κοντέϊνερ που βρίσκονται στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.


Πηγη ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com