Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου «Στηρίζοντας την τοπική οικονομία της Λέσβου»

Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινά το 1894 όπου παράγεται για πρώτη φορά  στο Πλωμάρι της Λέσβου. ΄


Σήμερα, η εταιρεία εξακολουθεί να είναι μία 100% ελληνική, οικογενειακή αποσταγματοποιία με έδρα το Πλωμάρι. Μάλιστα, κρατά αναλλοίωτη την παράδοση της παραγωγής του εκλεκτού της Ούζου ενώ στηρίζει την τοπική οικονομία του νησιού.

Συγκεκριμένα, η ανοικοδόμηση του νέου αποστακτηρίου του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου αποτελεί μια σημαντική επενδυτική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λέσβου και ενισχύει την τοπική κοινωνία. Για την κατασκευή του η Ποτοποιία συνεργάστηκε με τοπικά συνεργεία, ενώ, έχοντας υψηλή περιβαλλοντική ευαισθησία, μεταφύτευσε όλα τα δέντρα του ελαιώνα που χρειάστηκε να αφαιρεθούν. Για τη λειτουργία του αποστακτηρίου χρησιμοποιείται φυσικό αέριο το οποίο είναι φιλικό στο περιβάλλον.

Το 2015 η Ποτοποιία συνεργάστηκε εκ νέου με τοπικό γραφείο, το αρχιτεκτονικό γραφείο της Κατερίνας Αρχοντάκη «archontaki architecture + interior design», όπου ανέλαβε να διαμορφώσει το χώρο του αποστακτηρίου σε επισκέψιμο.  Η μετατροπή του αποστακτηρίου σε επισκέψιμο έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη διαφήμιση της περιοχής, καθώς προσελκύονται εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι τουρίστες.   

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ποτοποιία απασχολεί 64 συνανθρώπους μας, συντηρώντας πάνω από 40 οικογένειες στο Πλωμάρι. Επιπλέον, συνεργάζεται με τοπικούς μεταφορείς για τη μεταφορά των προϊόντων της στην Ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέροντας σημαντική στήριξη στον κλάδο αυτό. Συν τοις άλλοις, πολλά από τα υλικά συσκευασίας, όπως χαρτοκιβώτια, η εταιρία τα προμηθεύεται από τοπικούς παραγωγούς.

Όσον αφορά τις πρώτες ύλες, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το νησί μας. Ο γλυκάνισος για το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα της Ποτοποιίας στο Λισβόρι, τον τόπο όπου φύεται ο καλύτερος γλυκάνισος στον κόσμο, δίνοντας έτσι εργασία στην τοπική κοινωνία.  

Στο πλαίσιο στήριξης του νησιού, η Ποτοποιία έχει χορηγήσει τη δημιουργία ενώ αξιόλογου φωτογραφικού λευκώματος: του «Ούζο-Εικόνες εξ’ αποστάξεως», που είναι το πρώτο ολοκληρωμένο λεύκωμα για το ούζο που μυεί τον αναγνώστη στην παράδοση της απόσταξης του ούζου ενώ προβάλει την γενέτειρά του, τη Λέσβο. Επιπλέον, για εταιρικά δώρα επιλέγονται προϊόντα που παράγει η τοπική κοινωνία της Λέσβου, στηρίζοντας τους τοπικούς συνεταιρισμούς, ενώ προβάλλεται και η παράδοση του νησιού.

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, με σεβασμό και αγάπη για την παράδοση αλλά και τον τόπο όπου γεννήθηκε, συνεχίζει να παράγεται στη γενέτειρά του και να κάνει γνωστό το χωριό Πλωμάρι όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.