Πλήθος κόσμου στην κοπή της Βασιλόπιτας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου-Πλούσιος ο απολογισμός του 2016 (pics,vid)

Πλούσιος απολογισμός και νέες δράσεις ανακοινώθηκαν στην κοπή της Βασιλόπιτας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Οι χώροι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αποδείχθηκαν μικροί για να φιλοξενήσουν το πλήθος των επίσημων προσκεκλημένων και των φίλων του που κατέκλεισαν τις εγκαταστάσεις του για την εκδήλωση Κοπής της Βασιλόπιτας και τον ετήσιο απολογισμό δράσεων του Μουσείου για το έτος 2016, που πραγματοποιήθηκε Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 στο Σίγρι.

Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σ. Γαληνός εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Π. Βέρρος, ο οποίος μετέφερε μήνυμα του Δημάρχου και ευχές για τη συνέχιση των δράσεων και τη διαβεβαίωση για τη συνεχή στήριξη του Δήμου Λέσβου.

Η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κα. Χ. Καλογήρου, σε μήνυμά της τόνισε τη στήριξη και συμπαράστασή της στις δράσεις του Μουσείου για προβολή και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου.

Μήνυμα απέστειλε ο Βουλευτής Λέσβου κ. Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος ανάφερε πως το Μουσείο έχει καταστήσει το νησί μας και το ίδιο το Μουσείο πόλο έλξης επισκεπτών υψηλού επιπέδου παγκόσμιας εμβέλειας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο τ. Υπουργός Ν. Σηφουνάκης, ο Διοικητής της ΠΥ Μυτιλήνης Πύραρχος κ. Ν. Μπαμπάκος, ο Πρόεδρος κ. Ε. Μυρσινιάς, οι αντιπρόεδροι κ. Π. Τατάκης και κ. Π. Φραντζέσκος και ο οικονομικός επόπτης κ. Ν. Αθανάσης του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Π. Χατζηκυριάκος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθ. Π. Δημητρακόπουλος, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κα. Αικ. Στρατάκη, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Μ. Καπιωτάς, η υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα κα. Η. Καλδέλλη, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Σιγρίου κ. Χ. Λεοντής, η Πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού κα. Φ. Γαληνού, εκπρόσωποι του Στρατού και του Λιμενικού, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, μέλη των Δημοτικών Ενοτήτων της Δυτικής Λέσβου, εκπαιδευτικοί και μαθητές, πολλοί κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες και φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.

Βίντεο Γιώργος Παπαδόπουλος


Τη Βασιλόπιτα ευλόγησαν ο Αρχιμανδρίτης Πρόχορος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου και ο π. Μιχάλης Γκόγκος, εφημέριος της ενορίας Σιγρίου.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης τόνισε ότι η στρατηγική για εξωστρέφεια που υλοποιεί το Μουσείο φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς παρόλη τη δύσκολη περίοδο την οποία διανύει.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος ευχήθηκε σε όλους για καλή και δημιουργική νέα χρονιά και τόνισε ότι οι δράσεις εξωστρέφειας του Μουσείου και συνεργασίας με όλους τους φορείς της Λέσβου, οι οποίες θα εντατικοποιηθούν τη νέα χρονιά και στοχεύουν στην αλλαγή της εικόνας της Λέσβου και τη διεθνή προβολή της ως αειφόρου τουριστικού προορισμού. Στη συνέχεια παρουσίασε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσείου για το έτος 2016 καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του για τo 2017 και αναφέρθηκε στις επιτυχημένες προσπάθειες του για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων και δράσεων που έχουν καταστήσει το Μουσείο φορέα ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού τόσο στη Λέσβο όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Απολογισμός δράσεων 2016

Παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στη Λέσβο η πτώση της τουριστικής κίνησης κατά το 2016 γεγονός που επηρέασε σημαντικά την επισκεψιμότητα του Μουσείου κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Το 2016 οι δράσεις του Μουσείου εντατικοποιήθηκαν στη Λέσβο, όπου πέρα από την λειτουργία των μόνιμων εκθέσεων και των Πάρκων του Απολιθωμένου Δάσους, προστέθηκαν νέες δράσεις όπως η λειτουργία του νέου θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης και η λειτουργία της έκθεσης «Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο» στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Το 2016 δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην διοργάνωση εκθέσεων στην Αθήνα και το εξωτερικό με στόχο την βελτίωση της εικόνας της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού μέσω της αξιοποίησης της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς τις οποίες επισκέφτηκε μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Την έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ» στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα την επισκέφτηκαν 35.000 επισκέπτες και στη Μυτιλήνη 5.000 επισκέπτες.

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία οργάνωσε την παρουσίαση της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Σικάγο των ΗΠΑ, ενισχύοντας τις δράσεις προβολής του στο εξωτερικό. Επίσης, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου οργάνωσε την παρουσίαση της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Πολυτεχνικό Μουσείο της Μόσχας. Η παρουσίαση της έκθεσης στη Ρωσία αποτελεί τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια του προγράμματος εορτασμού «Έτος Ρωσίας-Ελλάδας 2016» και θα φιλοξενηθεί στη ρωσική πρωτεύουσα έως 16 Μαρτίου 2017.

Το Μουσείο ανέπτυξε δραστηριότητα στους τομείς της έρευνας, τις ανασκαφές, συντηρήσεις, ανάδειξη και προστασία των απολιθωμάτων, την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την ανάπτυξη συνεργασιών και δράσεων προβολής, αλλά και την προβολή και ανάδειξη του Γεωπάρκου Λέσβου.

Τη χρονιά που πέρασε πραγματοποιήθηκε η επαναξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου προκειμένου να διατηρήσει την αναγνώριση Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO για το χρονικό διάστημα 2017 - 2020.



Ξένα Πανεπιστήμια στη Λέσβο

Η προσπάθεια ανάδειξης της Λέσβου ως ιδανικού προορισμού για εκπαιδευτικές δράσεις ξένων Πανεπιστημίων ήταν ιδιαίτερα επιτυχής το 2016.

Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου και σε συνεργασία με το Μουσείο, το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και το Γεωπάρκο Λέσβου δημιούργησε στη Λέσβο την πρώτη εκπαιδευτική βάση στην Ευρώπη για την εκπαίδευση πεδίου των φοιτητών της Σχολής. Το Πανεπιστημίο Γεωεπιστημών του Πεκίνου ξεκίνησε το 2016 την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη προπτυχιακών φοιτητών για την υλοποίηση ασκήσεων πεδίου.

Στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις το 2016 από:

Πανεπιστήμιο Λονδίνου / Τμήμα Γεωγραφίας
Πανεπιστήμιο Shefield / Τμήμα Γεωγραφίας
Του Μεταπτυχιακού Προγράμματος MESPOM
και πολλών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Παράλληλα, υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα δράσης του Μουσείου το 2016 και κέρδισαν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Συνεργάστηκε με επιτυχία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η συνεργασία του με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα και τη Λέσβο καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και ενηλίκων.

Μέσα από σειρά δράσεων που συμβάλουν στην προστασία και την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής αλλά και προβολής της τοπικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων, το Μουσείο το 2016 λειτούργησε ως ουσιαστικός μοχλός τοπικής ανάπτυξης, προβάλλοντας το πρότυπο της ποιότητας.

Βράβευση σχολικών μονάδων της Λέσβου

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε βράβευση σχολικών μονάδων της Λέσβου για τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου. Ειδικότερα, βραβεύτηκαν:

Τα Εκπαιδευτήρια Πλάτωνος για τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις στο Απολιθωμένο Δάσος κατά τη διάρκεια του 2016. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Σ. Πλάτων, Ιδιοκτήτης των Εκπαιδευτηρίων Πλάτωνος.

Το Δημοτικό Σχολείο Σιγρίου για τη συμμετοχή του στις εκπαιδευτικές δράσεις στο Απολιθωμένο Δάσος κατά τη διάρκεια του 2016. Το βραβείο παρέλαβε η διευθύντρια κα. Μ. Πεσκελίδου, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου.

Το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής για την υλοποίηση του προγράμματος «Η λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη» στο Γεωπάρκο Λέσβου. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής κ. Χ. Χατζηιωάννου, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου.

Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος στα πλαίσια του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO. Το βραβείο παρέλαβε η διευθύντρια κα. Λ. Πετρά, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου.

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης για τη συγγραφή και παρουσίαση του πρωτότυπου θεατρικού έργου «Τα απολιθώματα μιλούν; Η ιστορία της δημιουργίας και ανακάλυψης των απολιθωμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» το οποίο διακρίθηκε στην Πανελλήνια Δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» και παρουσιάστηκε επίσης με επιτυχία στους αξιολογητές της UNESCO στα πλαίσια αξιολόγησης του Γεωπάρκου Λέσβου καθώς και στους συμμετέχοντες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων 2016. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής κ. Ν. Ζαφειρίου.

Το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την υλοποίηση του προγράμματος «ΦΥΣΗ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Στα ίχνη του Αριστοτέλη στη Λέσβο και η γένεση των Φυσικών Επιστημών» αλλά και τις δράσεις για γνωριμία μαθητών και εκπαιδευτικών από το εξωτερικό με το Γεωπάρκο Λέσβου στα πλαίσια διακρατικού προγράμματος που υλοποιεί το σχολείο. Το βραβείο παρέλαβε η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος κα. Μ. Ζαφειρίου.

Βράβευση Προσκόπων & Οδηγών

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε βράβευση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού - Τοπικό Τμήμα Μυτιλήνης για τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις στο Απολιθωμένο Δάσος. Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος Χ. Αντωνέλλη και η κα. Ζ. Αμπατζή.
Ακολούθησε βράβευση της Εφορείας Προσκόπων Μυτιλήνης για τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις και τη συμβολή τους στην ανάδειξη και την προβολή του Απολιθωμένου Δάσους στα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων σε όλη την Ελλάδα.

Βράβευση του Επιμελητηρίου Λέσβου

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απονομή τουριστικής πλακέτας προς το Επιμελητήτριο Λέσβου για τη σημαντικότατη στήριξή του στις δράσεις του Γεωπάρκου Λέσβου και του Μουσείου κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

Μεταξύ άλλων εξαιρετικά σημαντική ήταν η συμβολή του Επιμελητηρίου Λέσβου κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του Γεωπάρκου Λέσβου όπου οργανώθηκε ειδική ημερίδα στο Επιμελητήριο Λέσβου με τους φορείς του τουρισμού, συναντήσεις με τους αξιολογητές και ενημέρωσή τους.
Παράλληλα, το Επιμελητήριο Λέσβου για έξι μήνες, από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο 2016 παραχώρηση τον ισόγειο εκθεσιακό του χώρο για τη φιλοξενία της έκθεσης «Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο», η οποία με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου και των μελών του ΔΣ πήρε ειδική παράταση ώστε να την επισκεφτούν τα σχολεία της Λέσβου. Επίσης, καθόλη τη διάρκεια του έτους παραχώρησε την αίθουσα συσκέψεων για την οργάνωση σεμιναρίου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της Λέσβου, ημερίδων και εκδηλώσεων για την προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου.


Βίντεο Γιώργος Παπαδόπουλος