Συναγερμό στους κτηνοτρόφους της Λέσβου- 2 νέα κρούσματα ευλογίας σε αιγοπρόβατα στην Γέρα

Συναγερμό στους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στα πλαίσια των εντατικών ελέγχων που διενεργεί στην ευρύτερη περιοχή της Γέρας της Λέσβου σε εκτροφές αιγοπροβάτων και εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα που προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία (μέτρα έκτακτης ανάγκης ΥΑ 258933/5-8-2008) για τη νόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, που έχει εντοπιστεί και επιβεβαιωθεί από τις 8-12-2016, γνωστοποιεί ότι υπάρχουν 2 νέα κρούσματα και έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

Στις 26 Δεκεμβρίου 2016 μετά από έλεγχο που διενήργησε σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην περιοχή Μαύρος Λάκκος Σκοπέλου, εντόπισε 2 πρόβατα με ύποπτα κλινικά συμπτώματα ευλογιάς, αμέσως προέβη σε δειγματοληψία δερματικού ιστού και αιμοληψία και έστειλε τα δείγματα για εργαστηριακή εξέταση. Τα δείγματα ήταν θετικά στον ιό της ευλογιάς και στις 30-12-2016 έγινε η θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής 379 στον αριθμό.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2016 μετά από έλεγχο που διενήργησε σε εκτροφή αιγοπροβάτων στον Παλαιόκηπο, εντόπισε 4 πρόβατα και 1 κριάρι με κλινικά συμπτώματα ευλογιάς, αμέσως προέβη σε δειγματοληψία δερματικού ιστού και αιμοληψία. Μετά την εργαστηριακή εξέταση των δειγμάτων διαπιστώθηκε ότι και αυτά έπασχαν από τη νόσο της ευλογιάς. Στις 30-12-2016 έγινε η θανάτωση των 58 ζώων, που βρισκόταν στο συγκεκριμένο αγρόκτημα.
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία εντατικοποιεί τους ελέγχους και τα μέτρα που ορίζει η νομοθεσία και είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε άμεσα να εντοπίζει, να επιβεβαιώνει και να διενεργεί τις διαδικασίες θανάτωσης, με σκοπό την εξάληψη της νόσου από το νησί της Λέσβου. 

Επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι η δήλωση της ασθένειας είναι υποχρεωτική και υπάρχουν οι προβλεπόμενες οικονομικές αποζημιώσεις με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι προφανές ότι απαιτείται η συνέργεια των κτηνοτρόφων ατομικά, των Συνεταιρισμών και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου.

Για ενημέρωση ή αναγγελία ύποπτου περιστατικού επικοινωνείστε άμεσα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, Τμήμα Υγείας των Ζώων, τηλ: 2251047427, 2251042236,6974691482 (Ε. Τσομπανέλλης).

Από το Γραφείο του
Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής

κ. Κωνσταντίνου Αδαμίδη