Δημήτρης Κουτσούμπας από την Μυτιλήνη: «Ο λαός δεν έχει να κερδίσει από το success story του ΣΥΡΙΖΑ»

Δημήτρης Κουτσούμπας από την Μυτιλήνη


Να μη συμμετάσχει στα σχέδια των ιμπεριαλιστών που δεν διστάζουν να αιματοκυλίσουν τους λαούς για τα συμφέροντά τους κάλεσε χθες από τη Μυτιλήνη τα λαϊκά στρώματα ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε ομιλία του που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για της τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί στήριξης των νησιών, κάλεσε τους πολίτες της Λέσβου να πουν όχι στις ορέξεις της Χρυσής Αυγής για βουλευτή στο νομό και τόνισε πως η ενότητα και ο αγώνας του λαϊκού κινήματος είναι η λύση απέναντι στα σχέδια των καπιταλιστών που δημιουργούν πολέμους και οικονομικές κρίσεις.

Επίθεση στην κυβέρνηση  

«Πρόσφατα από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός με μια προεκλογικού τύπου ομιλία μοίρασε στους νησιώτες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα περί «νησιωτικής πολιτικής».

Όμως τα λαϊκά στρώματα του Αιγαίου γνωρίζουν καλά ότι τα “θα” που σπέρνουνε δεν φυτρώνουν ποτέ.

Δεν είπε τίποτε ουσιαστικό ο Τσίπρας για τα λαϊκά στρώματα των νησιών που υποφέρουν από την ανεργία την φοροεπιδρομή διαρκείας στο εισόδημα και την σκληρή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Υποσχέθηκε κάποιες έκτακτες ενισχύσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των νησιών, την ίδια ώρα που είτε καθυστερούν είτε δεν δίνουν ούτε τις αποζημιώσεις. Αλλά ακόμα κι αν δώσει κάτι τελικά, δεν θα τους προσφέρει δυστυχώς ουσιαστική ανακούφιση, αφού δεν είναι τίποτα μπρος στην μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, την μείωση των ενισχύσεων, την αύξηση της φορολογία και των ασφαλιστικών εισφορών που τους επέβαλλε με το 3ο  μνημόνιο.

Είπε πως είναι «βασική του προτεραιότητα η υγεία για τα νησιά» και υποσχέθηκε ξανά ορισμένους διορισμούς που και αν γίνουν δεν αρκούν στοιχειωδώς.

Εμείς γνωρίζουμε και οι νησιώτες το ζουν στο πετσί τους, το πόσο τραγική και επικίνδυνη είναι η κατάσταση στα νησιά, από τα κενά και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα ελάχιστα κέντρα υγείας που υπολειτουργούν».

Προσφυγικό

Υπεύθυνοι γι’ αυτή την πολιτική και τις συνέπειες της τόσο για τους κατοίκους των νησιών όσο και για την ίδια την προσφυγιά, είναι η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το αντιδραστικό αντιλαϊκό και αντεργατικό οικοδόμημα των μονοπωλίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και αποτελεί πρόκληση, ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τα νησιά του Αιγαίου προχθές στη Βουλή, να λέει ότι «τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι απλώς τα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία, ότι είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», και είναι αυτός που «κράτησε ψηλά της ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας».

Δεν ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ζουν εγκλωβισμένοι εδώ, σ’ αυτά τα νησιά και όχι γενικά σε ολόκληρη την ΕΕ;

Δεν ξέρει ότι η υπογραφή της κυβέρνησης του στις συμφωνίες ΕΕ με την Τουρκία οδήγησε στον εγκλωβισμό;

Για ποιες ευρωπαϊκές αξίες αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας μιλάει;

Όταν η ίδια η ΕΕ συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν το πρόβλημα;

Όταν η ίδια η ΕΕ με τις αποφάσεις της στερεί τα δικαιώματα σε δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένους οι οποίοι δεν θέλουν να μείνουν στα νησιά μας αλλά να φύγουν για άλλες χώρες της ΕΕ, να σμίξουν με τις οικογένειες τους;

 Ποια είναι η στάση αρχών που επέδειξε η κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού;

Είναι στάση αρχής να μην εφαρμόζεις το προσφυγικό δίκαιο;

Να υπογράφεις τα πάντα, να καλείς το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;

Την προηγουμένη εβδομάδα το ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτησή του στη βουλή ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται στα νησιά από τον πολύμηνο εγκλωβισμό χιλιάδων σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν «φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας» «.

Για Χρυσή Αυγή

«Μαθαίνουμε μάλιστα πως τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής ανακάλυψαν στη σημερινή μας εκδήλωση, τις ανησυχίες, λέει, του ΚΚΕ για τις ψήφους στο νησί.

Είμαστε σίγουροι πως ο λαός της Λέσβου με τις αγωνιστικές παραδόσεις θα κλείσει την πόρτα και θα απομονώσει τα τσιράκια του συστήματος που όταν δεν τραμπουκίζουν μεροκαματιάρηδες και αγωνιστές, Έλληνες ή ξένους, συναγελάζονται με κυκλώματα της νύχτας, μεγαλοεργολάβους και τσιράκια τους, μυστικές και φανερές υπηρεσίες.

Το ΚΚΕ με τις θέσεις, τη δράση, την παρουσία του, όλο αυτό το διάστημα στα νησιά, στάθηκε απέναντι στα «θολά δημοκρατικά καλέσματα», που βγάζουν λάδι τους ενόχους, δηλαδή το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την πολιτική της κυβέρνησης.

Αποκάλυψε την υποκρισία ενός κοσμοπολίτικου φιλανθρωπισμού, με επισκέψεις διάφορων celebrities στο νησί σας, που κάνουν business και δημόσιες σχέσεις στην πλάτη των προσφύγων και των νησιωτών».

Ελληνοτουρκικά

«Εμείς με σαφήνεια απαντάμε: «όχι στα παιχνίδια των εθνικιστών!»

Ο εθνικισμός κι ο ρατσισμός είναι δηλητήριο για τη συνείδηση του λαού και της νεολαίας μας.

Αποσκοπεί στο αποκρύψει τη βασική αντίθεση στην κοινωνία σήμερα, που είναι η αντίθεση ανάμεσα στην εργασία και στο κεφάλαιο και να σύρει τους εργαζόμενους στην υποταγή για τα σχέδια της αστικής τάξης.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα, πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του τόσο στον εξωτερικό εχθρό ως εισβολέα επικυρίαρχο, όσο και στον εσωτερικό εχθρό, την τάξη που κατέχει την εξουσία και που για τα δικά της και μόνο συμφέροντα και τα κέρδη της, οδηγεί το λαό στο μακελειό και στο σφαγείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους «εξωτερικούς», ιμπεριαλιστές συμμάχους της.

Ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή και ετοιμότητα να απαιτήσει καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Πάλη για αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, κάτι το οποίο μπορεί να το εγγυηθεί μόνον η εργατική εξουσία. Για να γίνει πράξη το «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Να μην μπει ο λαός «κάτω από ξένη σημαία», να μην χύσει το αίμα του για ξένα συμφέροντα.

Σε περίπτωση συμμετοχής της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, θα πρέπει να διαμορφώσουν το δικό της «στρατηγείο», να χαράξουν αυτοτελή πάλη, για να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αλλά και για να βγει ο λαός νικητής απέναντι στην αστική τάξη, ξένη και ντόπια».

Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

Συνάντηση με εργαζόμενους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου

Νωρίς το απόγευμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, που βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης.
Από τους εργαζόμενους στην τράπεζα ορισμένοι είναι ήδη άνεργοι ενώ οι υπόλοιποι ζουν περιμένοντας η ανεργία να χτυπήσει και τη δική τους πόρτα. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Μυτιλήνη καθώς σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται 120 συνολικά εργαζόμενοι σε έξι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας. Οι εργαζόμενοι ζητούν την απορρόφησή τους από άλλες τράπεζες. Όπως οι ίδιοι υπενθύμισαν, το ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία το 2014, ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. 


Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετέφερε την υποστήριξη του ΚΚΕ και σημείωσε πως οι πρωτοβουλίες του Κόμματος θα συνεχιστούν τόσο με παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία όσο και με νέες πρωτοβουλίες στη Βουλή.