Ακόμα παίζουν με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά- Τροπολογία για τον μειωμένο ΦΠΑ από το ΠΑΣΟΚ- Ανακοίνωση Αθανασίου

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


Την Παρασκευή 16/12 η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά μας.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.
Η πρόταση αυτή δεν αναφέρεται σε προσωρινή «αναστολή» του μέτρου εφαρμογής της αύξησης του Φ.Π.Α. από 1/1/2017, αλλά σε ουσιαστική ακύρωση του ισχύοντος νόμου και επιστροφή στο επί πολλά χρόνια ισχύον νομικό καθεστώς, ως ένα μέτρο υπέρ της νησιωτικότητας, με θετική επίπτωση στη ζωή των κατοίκων των νησιών μας.

Συγκεκριμένα, με τις προτεινόμενες διατάξεις παύει η ισχύς όλων εκείνων των διατάξεων των νόμων 4334/2015, 4336/2015 και 4389/2106 με τις οποίες προκλήθηκε η τμηματική κατάργηση του μειωμένου συντελεστή.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους του νομού μας στη Βουλή να τοποθετηθούν επί της συγκεκριμένης τροπολογίας-πρότασης μας.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Μ. Χριστόφας

Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λέσβου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

«Το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά μας, κατάκτηση προ πολλών ετών, το κατήργησε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και συνεπώς δεν θα τους δώσουμε συγχαρητήρια που αναστέλλουν, πρόσκαιρα, την κατάργησή του.

Η ΝΔ από τον περασμένο Οκτώβριο πρώτη έθεσε το ζήτημα της αναστολής της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση, ασκώντας κάθε δυνατότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου (ερωτήσεις, επερωτήσεις, τοποθετήσεις βουλευτών μας στη Βουλή).

Τυχόν κατάθεση τροπολογίας από βουλευτές της Αντιπολίτευσης δεν θα είχε τύχη, κυρίως διότι δεν θα συνοδευόταν από σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Επομένως, η θέση της ΝΔ, διαχρονικά, ήταν και είναι κατά της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας. Θυμίζουμε ότι, όταν η Τρόικα επίμονα ζητούσε επί κυβερνήσεως Σαμαρά, την κατάργησή του, η απάντησή μας ήταν κάθετα αρνητική και αποφεύχθηκε αυτό το ενδεχόμενο.

Όσον αφορά το «ΠΑΡΩΝ» για την έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι καταψηφίσαμε το βοήθημα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το αντίθετο μάλιστα.

Το «ΠΑΡΩΝ» σημαίνει ότι δεν ανεχόμαστε οι συνταξιούχοι να χρησιμοποιούνται, κυνικά, από την Κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει το συγκρουσιακό της προφίλ σε βάρος της χώρας. Σημαίνει ότι δεν συμφωνούμε με την καιροσκοπική πολιτική της Κυβέρνησης, πολύ περισσότερο όταν από τους συνταξιούχους στερεί πολλαπλάσια απ’ όσα προτίθεται να τους δώσει.