Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ


     Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τον αγροτικό κόσμο του νησιού μας να δώσει δυναμικό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Παλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην πλατεία Σαπφούς τη Πέμπτη 8 Δεκέμβρη στις 10:30 το πρωί.

Να ενώσει τη φωνή του με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, ενάντια στην ψήφιση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού για το 2017  που συνεχίζει την επιδρομή σε εργασιακά δικαιώματα, σε ασφαλιστικό, στην κατάρρευση της δημόσιας υγείας – πρόνοιας, παιδείας και στην φορολογική καταιγίδα που συνεχίζεται.

   Η μικρομεσαία αγροτιά πρέπει να συνεχίσει την πάλη της ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε. Ε. αφού εντείνεται η φοροληστεία  σε βάρος αγροτών - κτηνοτρόφων  προβλέποντας φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, φορολογία 22% ως 20.000 εισόδημα και μετά αυξάνει σταδιακά στο 29% ως 30.000 εισόδημα, 36% ως 40.000 και 45% σε μεγαλύτερο εισόδημα. Με τα πολυήμερα Μπλόκα καταφέραμε να κερδίσουμε μείωση της φοροληστείας αφού ισχύει αφορολόγητο όριο 8.670 - 9.500.

Αφού θα  αναγκαστούμε να πληρώσουμε πολλά δισ. ευρώ σε έμμεσους φόρους που αφορούν τους αγρότες-κτηνοτρόφους. Απο 1 Γενάρη 2017 θα επιβληθούν νέοι ειδικοί φόροι και τέλη στα καύσιμα κίνησης, την κινητή τηλεφωνία, τα τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικό τσιγάρο, στον καφέ και από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Καταργήθηκε από τον Οκτώβρη η επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα για τους αγρότες.

Την ίδια στιγμή παραχωρεί νέες φορολογικές απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο με μείωση της φορολογίας κατά 7% σε όλα τα "νομικά πρόσωπα" δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις, και επιπλέον έκπτωση 20,4 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Δίνει ζεστό χρήμα 6,4 δισ. με το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι αγρότες - κτηνοτρόφοι θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 92,7 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ και 3 εκατ. ευρώ από τις εισφορές τους στον ΕΟΠΠΥ, ενώ θα υπάρχει μείωση των συντάξεών τους.       

Ταυτόχρονα, παραμένουν τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα που καθορίζουν οι μεγαλέμποροι, η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, οι περικοπές και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές επιστροφών ΦΠΑ, των επιδοτήσεων - ενισχύσεων και ο αποκλεισμός απ' αυτές χιλιάδων μικρομεσαίων παραγωγών, οι κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για αγροτικά χρέη.

Σε τοπικό επίπεδο απαιτούμε  να  αποκατασταθούν οι ζημιές στην αγροτική οδοποιία , να παρθούν μέτρα προστασίας από έντονες βροχοπτώσεις και να γίνουν αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και αντισεισμικά έργα με κρατικά κονδύλια και κρατικό φορέα κατασκευών.

Καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στο σύνολό τους και στην πραγματική  τους αξία σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και γεωργικές – κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για όλο το πλημμυροκτόνο νησί για όλη τη χρονιά.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις κα τόκους για τους πληγέντες.

Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης υπάρχουν.

Άμεση ανάληψη της εκτέλεσης της δακοκτονίας από την Περιφέρεια με αύξηση των συνεργείων ψεκασμού και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος.

Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας με ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό για πλήρη κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων και των κοπαδιών τους. Κατάργηση του «θεσμού» του κτηνιάτρου εκτροφής .

Να ανοίξουν άμεσα τα δημοτική σφαγεία του Μανταμάδου και συγχρόνως να προχωρούν γρήγορα οι εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής  και διαχείρισης αποβλήτων στις εγκαταστάσεις με ευθύνη του Δήμου.           

Τέλος να μην ισχύσει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας γιατί αυτό θα είναι ταφόπλακα όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά για όλους εμάς αγρότες και εργαζόμενους αφού θα είμαστε οι τελικοί αποδέκτες του μέτρου που σίγουρα θα φορτώσουν στις πλάτες μας.

                                           Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων
                                                                 Λέσβου


                                                           Μυτιλήνη 05/12/2016