Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Λέσβου στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟ 1912


Με την ευκαιρία των εορτασμών για τη συμπλήρωση 104 χρόνων από τη μάχη του Κλαπάδου, η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την απελευθέρωση της Λέσβου (1912) στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18.30.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα γίνει η παρουσίαση του 24ου τόμου των «Λεσβιακών», που είναι αφιερωμένος στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Λέσβου και περιέχει σχετικές μελέτες και ανέκδοτες πηγές για το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός. Τον τόμο θα παρουσιάσει ο Δρ. Νικήτας Νικητάκος, καθηγητής Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών Δρ. Στρατής Αναγνώστου θα παρουσιάσει τον 25ο τόμο των «Λεσβιακών», στον οποίον περιέχονται τα πρακτικά του Συνεδρίου Ιστορίας με τίτλο «Λέσβος 1912: Από την οθωμανική στην ελληνική επικράτεια», που είχε πραγματοποιηθεί από 8 μέχρι 10 Νοεμβρίου 2012 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα ακουστούν ξανά στο χώρο του ιστορικού αυτού σχολείου τραγούδια και μουσικές της εποχής της απελευθέρωσης, όπως μας τις μετέφεραν οι θαυμαστές μνήμες των γεροντότερων.

Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες ζωντανεύουν ανέκδοτες μουσικές αναφορές και ηχητικό υλικό, μεταφέροντάς μας στο κλίμα, αλλά και την αισθητική της εποχής των  απελευθερωτικών  αγώνων του 1912, με φορέα μνήμης τους σημερινούς μαθητές μας.
Την έρευνα, την καταγραφή του αρχειακού μουσικού υλικού και την επιμέλεια της μουσικής εκδήλωσης θα έχει η Ευανθία Αναγνωσταρά, Σχολική Σύμβουλος Μουσικών.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει το παιδικό τμήμα της χορωδίας Αnimato με διευθυντή τον Αντώνη Βερβέρη και μουσική προετοιμασία του ίδιου και των Ειρήνης Μανωλοπούλου και Νεκταρίας Λαγκαδινού. Στη μουσική συνοδεία (ακορντεόν) η Μαρία Γκαρτζοπούλου. Solo τραγούδι: Νεκταρία Λαγκαδινού και Κατερίνα Τσερδάνη.


Η μουσική εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πρόωρα χαμένου μουσικού Θεοφάνη Σουλακέλλη.