Πλήθος πιστών στην Μονή Λειμώνος για το ύστατο χαίρε στον Ηγούμενο Νικόδημο-Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός (pics)

Πιστοί απ’ όλο το νησί συρρέουν από το πρωί στο μοναστήρι προκειμένου να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον Ηγούμενο Νικόδημο της Μονής Λειμώνος. 


Σε λαϊκό προσκύνημα έχει τεθεί από το μεσημέρι η σορός του αρχιμανδρίτη Νικόδημου Παυλόπουλου ηγούμενου της Μονής Λειμώνος, που εκοιμήθη σε ηλικία 75 ετών από παθολογικά αίτια τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Δεκάδες πιστοί απ’ όλο το νησί συρρέουν από το πρωί στο μοναστήρι προκειμένου να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον Νικόδημο που συνέδεσε την ζωή του με το νησί και το μοναστήρι του Αγίου Ιγνατίου.

Στην μονή παραβρέθηκε και ο Μητροπολίτης Μηθυμνης κος Χρυσόστομος ενώ αύριο αναμένεται ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Στην μονη όπως είναι φυσικό βρίσκονται πλήθος ιερέων από όλη την Λέσβο όπου ψέλνουν συνεχώς την σορό του Νικόδημου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με απόφαση της μητρόπολης Μηθυμνης σφραγίστηκαν όλα τα προσωπικά γραφεία και κελί του Νικόδημου, μέχρι να ξανά εκλεγεί νέος Ηγούμενος στην Μονή.

Την Δευτέρα η εξόδιος ακολουθία

Η κηδεία του αρχιμανδρίτη Νικόδημου Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθεί την Δευτερα 14/11 στις 11:00 το πρωι, στο μοναστήρι του Αγίου Ιγνατίου στην Μονη Λειμωνος.

Ο μακαριστός αρχιμαδρίτης θα ταφεί δίπλα στον μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα ο οποίος επίσης ετάφη στη Μονή Λειμώνος.

Μέχρι τότε, η σορός του θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στον ίδιο ναό.

Το lesvospost.com σε συνεργασία με το kalloninews.gr βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Μονή Λειμώνος και κατέγραψε τις παρακάτω φωτογραφίες.

Η λαμπρή πορεία του

Ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος ήταν μια από τις πλέον δυναμικές προσωπικότητες της τοπικής Εκκλησίας. Δυο φορές συμμετείχε στο τριπρόσωπο της ανάδειξης μητροπολίτη, μια φορά το 1984 όταν για την πλήρωση της κενής Μητρόπολης Μηθύμνης αν και πρώτος σε ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία τελικά αναδείχθηκε ο σημερινός μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος ο οποίος είχε υποδειχθεί από τον τότε ισχυρό μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παντελεήμονα. Πάντως όπως έγινε γνωστό ο μακαριστός αρχιμαδρίτης θα ταφεί δίπλα στον Παντελεήμονα ο οποίος επίσης ετάφη στη Μονή Λειμώνος. Επίσης, ο αρχιμαδρίτης Νικόδημος ήταν υποψήφιος και το 2004 για την πλήρωση της κενής θέσης τότε, στη Μητρόπολη Παροναξίας όπου η ιδιαίτερη πατρίδα του. 

Ο Νικόδημος Παυλόπουλος ήρθε στη Μητρόπολη Μήθυμνας (στη Λέσβο υπάρχουν δυο Μητροπόλεις, αυτές της Μυτιλήνης και της Μήθυμνας) το 1968. Την επόμενη χρονιά, το 1969, σε ηλικία μόλις 26 ετών ο τότε μητροπολίτης Μηθύμνης Ιάκωβος (Μαλλιαρός) εκτιμώντας τη δυναμικότητα και τη δημιουργικότητά του τον έχρισε ηγούμενο της ιστορικής Μονής Λειμώνος. Ανέπτυξε πλούσιο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και οικοδομικό έργο, αναστηλώνοντας τόσο τη Μονή όσο και τα μετόχια της. Έχτισε δεκάδες ναούς μερικές φορές προκαλώντας σχόλια για την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους. 

Για αυτή τη ιδιότυπη αρχιτεκτονική σε πολλές δεκάδες παρεκκλήσια και ναούς που έχτισε σχεδόν πάντα με τα χέρια του αλλά και τις εν γένει οικοδομικές του δραστηριότητες, ασκήθηκαν σε βάρος του και ποινικές διώξεις. Ποινική διερεύνηση χωρίς κανένα τελικά αποτέλεσμα, υπήρξε και σχετικά με το έργο του στο Γηροκομείο που λειτούργησε στη Μονή Λειμώνος. Η Μονή Αγίου Ιγνατίου, στην οποία ηγουμένευσε επί σχεδόν μισό αιώνα ο Νικόδημος Παυλόπουλος, γνωστή ως Μονή Λειμώνος εξαιτίας του λιβαδιού (λειμώνα) στο οποίο είναι χτισμένη, ιδρύθηκε το 1526 από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, κατά την παράδοση πάνω στα ερείπια Βυζαντινού μοναστηριού, και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
 

Σήμερα τιμάται στο όνομα του αγίου ιδρυτή της. Από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι σήμερα η Μονή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, εκπαιδευτική και πνευματική ιστορία του νησιού, αλλά και στους ευρύτερους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Το πλούσιο πολιτιστικό υλικό της Μονής αποτελεί μάρτυρα της μακράς της παράδοσης, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη της περιοχής της Καλλονής και γενικότερα της Λέσβου. Οι συλλογές της Μονής τις οποίες ανέδειξε ο αρχιμαδρίτης Νικόδημος, περιλαμβάνουν εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και υφάσματα, αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης, λαογραφικά κειμήλια, αλλά και πετρώματα από όλη τη Λέσβο. Ιδιαίτερης αξίας είναι επίσης η Βιβλιοθήκη της μονής, με τα χειρόγραφα και τα έντυπα βιβλία της, καθώς επίσης και το Αρχείο των ελληνικών και οθωμανικών εγγράφων της. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από κύκλους της Μητρόπολης Μηθύμνης «το κενό που αφήνει πίσω του ο Νικόδημος Παυλόπουλος είναι δυσαναπλήρωτο. Η επόμενη μέρα για την ιστορική Μονή της Λέσβου, καθίσταται μια πολύ δύσκολη υπόθεση».