GGO

OYZO

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Η Λέσβος μίλησε- Λαοθάλασσα στην Μυτιλήνη απαίτησε να μην αυξηθεί το ΦΠΑ στο 24%-Το LesvosPost έχει το ρεπορτάζ (vid, pics)

Η Λέσβος μίλησε- Λαοθάλασσα στην Μυτιλήνη


Mία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της σύγχρονης ιστορίας του νησιού πραγματοποιήθηκε, παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες, σήμερα στη Μυτιλήνη, οργανωμένη από τη συντονιστική Επιτροπή του συνόλου των παραγωγικών φορέων του νησιού.

Στην Λέσβο όλα ήταν κλειστά σήμερα…. Ακόμα και το puplic το όποιο άνοιξε.. μετά από παρέμβαση διαδηλωτών και φορέων έκλεισε κι αυτό… Βέβαια δειλά δειλά κάποια καταστήματα άρχισαν να ανοίγουν μετά το πέρας της κινητοποίησης αλλά αυτά αποτελούν μειοψηφία μπρος σε αυτό που βίωσε η Μυτιλήνη σήμερα..

Να σημειώσουμε ότι είχαν ναυλωθεί πούλμαν που μετέφεραν κόσμο από πολλά χωριά της Λέσβου όπως Καλλονή, Πλωμάρι κτλ

Δυναμική παρουσία είχε το νησί της Λέσβου στην παναιγαιακή κινητοποίηση για τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με τους κατοίκους να αψηφούν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία Σαπφους στην προκυμαία  Μυτιλήνης.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς της Λέσβου, αγρότες, μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, νοσηλευτές, φοιτητές, επιχειρηματίες,  το εργατικό κέντρο, απλοί πολίτες το σύνολο των ταξί, καθώς και αστικά και ιδιωτικά λεωφορεία κ.α.

Στη συγκέντρωση της Μυτιλήνης χαιρέτησαν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος και της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων. Η πορεία στην οποία συμμετείχαν το σύνολο των ταξί, καθώς και λεωφορεία, κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία κατελήφθη συμβολικά επί περίπου μία ώρα. Στη διάρκεια της συμβολικής αυτής κατάληψης υπήρξε η δέσμευση προς τους διαδηλωτές, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κούβα.

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ κ Παλλη όπου και εξόργισε πολίτες και φορείς.…. Σνόμπαρε με την κίνηση του όχι μόνο την κινητοποίηση αλλά ΟΛΗ ΤΗΝ ΛΕΣΒΟ… Αισθητή ήταν η απουσία και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής κ Γιαννη Γιαννελλη

Κατά την ομιλία του ο επιχειρηματίας και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κος Παπαρισβας προέτρεψε τον κόσμο να μπει στα πούλμαν ώστε να μεταβούν όλοι μαζί στο hot spot της Μοριας για να δείξουν την συμπαράσταση τους στους πρόσφυγες.. Αυτή η δήλωση λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την όλη κινητοποίηση καθώς πολίτες αλλά και ο κος Γιακαλης αντέδρασαν έντονα υποστηρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση το Hot spot και οι μετανάστες με την αύξηση του ΦΠΑ και δεν θα πρέπει να τα συνδέουμε, ευτυχώς με την παρέμβαση του κου Βαλτα τα πνεύματα ηρέμησαν και εγκαταλείφθηκε πλήρως αυτή η δήλωση του κου Παπαρισβα. Ο κος Βαλτας δήλωσε πως στόχος ήταν ο συμβολικός αποκλεισμός του hot spot αλλά για την αποφυγή επεισοδίων δεν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο.

Δείτε τα πλάνα που κατέγραψε το LesvosPost.com από την μεγαλειώδη κινητοποίηση αλλά και τι δήλωσε στην κάμερα μας ο κος Α. Βαλτας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κος Προβεντζας


Ανάλογες μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου, που κυριολεκτικά νέκρωσαν, αφού έκλεισαν ακόμα και τα περίπτερα.

Ας σημειωθεί ότι ομάδες διαδηλωτών έκλεισαν και τα καταστήματα μεγάλων επιχειρηματικών αλυσίδων που είχαν ανοίξει.

Με τις σημερινές τους κινητοποιήσεις, οι παραγωγικοί φορείς του Αιγαίου εξέφρασαν «τη βαθύτατη αγωνία τους για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά». Ταυτόχρονα, τέθηκε και το θέμα του πολλαπλασιασμού των επιπτώσεων στις νησιωτικές οικονομίες από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, δεδομένων και των επιπτώσεων σε αυτές από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

«Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά αναντίρρητα έχει πλήξει καίρια το τοπικό τουριστικό προϊόν (ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων, συρρίκνωση τουριστικής περιόδου, ακυρώσεις συνεδρίων κα). Το εισόδημα που προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού έχει σημαντικά συρρικνωθεί, βυθίζοντας συνολικά το τοπικό επιχειρείν. Οι επιπτώσεις του δυσανάλογου για τις δυνατότητές μας όγκου των προσφύγων, έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι νησιώτες (υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κοινωνικής πρόνοιας, συγκοινωνιακές υπηρεσίες κα), καθώς λόγω της σημαντικής εμπλοκής τους με τη διαχείριση των προσφύγων, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όλες τις περιπτώσεις» σημειώνεται στο σχετικό ψήφισμα.

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες των νησιών υποστηρίζουν τέλος, πως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ «αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών. Θα οδηγήσει τα νησιά σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων κα, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει την τάση μετανάστευσης του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής».

Δείτε τα πλάνα που κατέγραψε το LesvosPost.com από την μεγαλειώδη κινητοποίηση

Ρεπορτάζ-Φώτο Μαριλενα Σαχινι, Ευστράτιος Στεφάνου, Ραφαήλ Στεφάνου, (συνεργάτες LesvosPost.com)

Το ψήφιμα στης συγκέντρωσης αναφορικά με την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου  

Οι παραγωγικοί φορείς του Αιγαίου, εκφράζουμε τη βαθύτατη αγωνία μας για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα  οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά.

Οι  μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. –όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει- είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα στους ακρίτες και δεν αποτελούν κάποιας μορφής  προνόμιο.

 Ως τέτοιο λοιπόν -και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της παρούσης  οικονομικής συγκυρίας- αλλά και των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης πρέπει να επαναξιολογηθεί άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία και σε καμία περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ως τέτοια να καταργείται.
Επισημαίνουμε από κοινού τη δραματική επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, όσον αφορά τα επιχειρηματικά δεδομένα στο Βόρειο Αιγαίο για τους κάτωθι λόγους :

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο κατά τους τελευταίους μήνες έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά αναντίρρητα έχει πλήξει καίρια το τοπικό τουριστικό προϊόν (ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων , συρρίκνωση τουριστικής περιόδου, ακυρώσεις συνεδρίων κ.α.) . Το εισόδημα που προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού έχει σημαντικά συρρικνωθεί βυθίζοντας συνολικά το τοπικό επιχειρείν.

Οι επιπτώσεις του δυσανάλογου για τις δυνατότητες μας όγκου των προσφύγων έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι νησιώτες (υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κοινωνικής πρόνοιας, συγκοινωνιακές υπηρεσίες κ.α.) καθώς λόγω της σημαντικής εμπλοκής τους με τη διαχείριση των προσφύγων, οι δημόσιες υπηρεσίες  δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όλες τις περιπτώσεις.

Το συγκεκριμένο μέτρο που –εκτός από νησο-κτόνο- αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος  περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014(RSP) θα οδηγήσει τα νησιά μας σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών  των αγροτικών εφοδίων κ.α, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει  την τάση  μετανάστευσης  του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής.

Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση άμεσα να τροποποιήσει το νόμο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά υπό το βάρος των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Ζητούμε την άμεση κατάθεση τροπολογίας η οποία θα εξαιρεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την ισοπεδωτική φιλοσοφία της εξίσωσης των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς αυτά αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες εθνικά , οικονομικά και πολιτικά περιοχές.

Οι συνυπογράφοντες φορείς :

Επιμελητήριο Λέσβου
Οικονομικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου
Τεχνικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο
Σύλλογος Φοροτεχνικών Λέσβου
Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου
Δικηγορικός Σύλλογος Λέσβου
Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου
Οδοντιατρικός Σύλλογος Λέσβου
Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Λέσβου
Σύλλογος Συμβολαιογράφων
Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης
Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής
Εμπορικός Σύλλογος Πλωμαρίου
Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου
Ένωση Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου
Ένωση Καταναλωτών Λέσβου
Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Φορέας Τουρισμού Μολύβου
Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού
Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής
Φορέας Ανάπτυξης Πλωμαρίου
Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Γέρας
Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου
Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων – Φορέων Μολύβου – Πέτρας για την Επίλυση του Προσφυγικού/ Μεταναστευτικού Προβλήματος
Σύλλογος Ξενοδόχων Πλωμαρίου
Σύνδεσμος Ταξί Μυτιλήνης
Σύνδεσμος Περιφερειακών Ταξί Λέσβου
Σύλλογος Εργοληπτών Νομού Λέσβου

Οι μαθητές του Γυμνασίου Πλωμαρίου απείχαν από το μάθημα στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις για το ΦΠΑ

Ανακοίνωση Μαθητικής Κοινότητας του Γυμνασίου Πλωμαρίου:

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Πλωμαρίου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποχή από το διδακτικό ωράριο, σήμερα Τετάρτη, 30/11/2016. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέιχαν ενεργά και στηρίξαν την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 11 π.μ στην Μυτιλήνη από τους εμπορικούς συλλόγους του νησιού μας ενάντια στην αύξηση του Φ.Π.Α στα νησιά από 17% σε 24%.

Μαθητές και Μαθήτριες
του Γυμνασίου Πλωμαρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com