Στο “BLUE STAR 2 μαθητές του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Ειδικότητας Πλοιάρχων Ε.Ν., του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης (Pics)

Για το σχολικό έτος 2016 – 2017 η εκπαιδευτική επίσκεψη αποτέλεσε την πρώτη του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Ειδικότητας Πλοιάρχων Ε.Ν., του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης.


Αυτή πραγματοποιήθηκε πρωϊνές ώρες στο πλοίο Ε/Γ – Ο/Γ BLUE STAR 2 (Ro-Ro/ Passenger Ship) του ομίλου ATTICA GROUP, το οποίο βρισκόταν ελλιμενισμένο στον επιβατηγό Λιμένα Μυτιλήνης. Συμμετείχαν μαθητές κυρίως των δυο πρώτων τάξεων, με συνοδούς καθηγητές τους Λιαδάκη Στάμο και Μεστούση Στυλιανό, ειδικότητας Πλοιάρχων Ε.Ν.

Ο Πλοίαρχος, οι Αξιωματικοί και το πλήρωμα του πλοίου, μας υποδέχθηκαν θερμά και στην τρίωρη παραμονή μας η φιλοξενία και η ξενάγηση ήταν άψογη.

Η περιήγηση ξεκίνησε από το χώρο της Γέφυρας του πλοίου, όπου αυτοπροσώπος ο Πλοίαρχος του πλοίου, ο κάπτεν Μακάριος Λύρας μίλησε στους μαθητές για τις ιδιαίτερες συνθήκες που αφορούν στο ναυτικό επάγγελμα, καθώς επίσης παρουσίασε την προσωπική του πορεία στη ναυτιλία και την εξέλιξή του στο βαθμό του Πλοιάρχου. Πέρα από το τεχνικό κομμάτι, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ναυτικές αρετές, που προυποθέτει το ναυτικό επάγγελμα, καθώς και τη ναυτική κουλτούρα και εθιμοτυπία, που πρέπει να μετέρχονται, όσοι έχουν τη στόχευση και την προοπτική να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό.

Κατόπιν, η ενημέρωση συνεχίστηκε από τον Αξιωματικό Ναυσιπλοΐας (Navigation Officer) τον κάπτεν Αντώνη, ο οποίος με ιδιαίτερη επαγγελματική συνείδηση μας παρουσίασε το σύνολο του ναυτιλιακού εξοπλισμού της υπερσύγχρονης Γέφυρας του BLUE STAR 2, τον τρόπο που εκτελούνται οι βάρδιες εν πλώ και εν όρμω, και τις περισσότερες διαδικασίες που διεκπεραιώνονται από εκεί. Αρκετές χρήσιμες πληροφορίες αντλήσαμε κι από τα λεγόμενα του Αρχιθαλαμηπόλου του Προϊσταμένου του Ξενοδοχειακού Τμήματος του πλοίου. Στη  συνέχεια προχωρήσαμε στο χώρο απ΄όπου γίνεται η εγκατάλειψη του πλοίου και ενημερωθήκαμε για τα σωστικα, σωσίβια και πυροσβεστικά μέσα που διαθέτει το πλοίο. Η ενημέρωση έγινε από τον κάπτεν Γιώργο, που είναι ο υπεύθυνος Αξιωματικός Ασφαλείας (Safety Officer). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αισθανθήκαμε ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι, τόσο από την πλευρά της διαχειρίστρια εταιρείας ATTICA GROUP που οργάνωσε τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη (η οποία εξάλλου είναι η τρίτη στη σειρά σε πλοία του Ομίλου), όσο κι από το σύνολο των στελεχών της στο πλοίο, των οποίων ο επαγγελματισμός και η προσέγγισή τους υπήρξε άψογη. Γι’ αυτό οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους ανεξαιρέτως.


Μάλιστα, ανενεώσαμε το ραντεβού μας για μελλοντικές εκπαιδευτικές επισκέψεις, στις οποίες θα μας δοθεί η δυνατότητα να καλύψουμε κι άλλα διδακτικά αντικείμενα, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, δημιουργικά και βιωματικά. Σε κάθε περίπτωση τόσο η συγκεκριμένη, όσο και οι προηγούμενες επισκέψεις μας, απέβησαν χρήσιμες κι οφέλιμες για τους μαθητές μας.