Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνυπογράφει τη διακήρυξη για την Ίδρυση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνυπογράφει τη διακήρυξη για την Ίδρυση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει στην πρωτοβουλία διοργάνωσης δικτύου των νησιωτικών χωρών και των Περιφερειών των νησιωτικών περιοχών της Μεσογείου και συνυπογράφει διακήρυξη για την Ίδρυση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας με έδρα την Κρήτη.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης  στο Ηράκλειο διεθνές συνέδριο για την «Κυκλική Οικονομία - Εδαφική Συνοχή – Νησιωτικότητα», στο οποίο συμμετείχε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

ΣτοΝ χαιρετισμό της η Περιφερειάρχης τόνισε τη βεβαιότητά της ότι η σύσταση του Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο προκειμένου οι νησιωτικές Περιφέρειες να βελτιώσουν την ικανότητά τους να επεξεργάζονται και να εξειδικεύουν πολιτικές και προγράμματα.

Η κα. Καλογήρου είπε ότι «η προσαρμογή των τοπικών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων -ιδίως των νησιωτικών περιοχών- σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας είναι προφανές ότι αντιμετωπίζει ειδικές δυσκολίες καθώς απαιτεί, εκτός από την αλλαγή προσανατολισμού και επενδύσεις σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία» και σημείωσε:


«Εδώ, ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός  εάν αξιοποιήσουμε με παραγωγικό τρόπο τις δυνατότητες της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου για την ενίσχυση των συμπράξεων ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με τη διαδικασία της έξυπνης εξειδίκευσης και προσανατολίσουμε τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και τα άλλα χρηματοδοτικά μέσα, στην κατεύθυνση αυτή».