Τραγωδία Μοριας: «Το ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο ήταν προδιαγεγραμμένο» λέει αστυνομικός-Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Τραγωδία Μοριας: «Το ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο ήταν προδιαγεγραμμένο»


Βίντεο – ντοκουμέντο με τα πρώτα λεπτά μετά την έκρηξη στο hot spot της Μόριας​, εξαιτίας της οποίας  έχασε τη ζωή της μία 66χρονη και ο εγγονός της, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά η 25χρονη μητέρα του και ένα τετράχρονο παιδί, κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. «Έρχονται χειρότερα», λέει αστυνομικός για την κατάσταση στον καταυλισμό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Στο βίντεο, που ακολουθεί, υπάρχουν σκηνές από την κατάσταση που επικράτησε αμέσως μετά την έκρηξη στο σημείο.

Έντρομες γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι από το Ιράκ, μιας και η συγκεκριμένη φωτιά εκδηλώθηκε στο τμήμα όπου κατοικούν κυρίως πρόσφυγες αυτής της ομάδας, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τη φωτιά που επεκτείνονταν γρήγορα. Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο hot spot, ενώ δεν αποφεύχθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια. 

Την ίδια ώρα, σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αρχές στη Μυτιλήνη για την κατάσταση στον καταυλισμό, καθώς όπως ανέφερε στέλεχος της αστυνομίας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, το «ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο ήταν προδιαγεγραμμένο» , ενώ συνέχισε: Δεν ξέραμε το πότε θα γίνει, ξέραμε όμως ότι θα γίνει. Κι ελπίζουμε να διαψευστούμεστα χειρότερα που λέμε ότι έρχονται αν ο καταυλισμός της Μόριας δεν αποσυμφορηθεί και δεν απομακρυνθούν άμεσα παραβατικοί μετανάστες που ζουν σε αυτόν, δίπλα σε γυναίκες μόνες με παιδιά, από χώρες που δοκιμάζονται από πολέμους στην Ασία.

Μετανάστες έβαλαν άλλες δέκα φωτιές!

Στο μεταξύ με το φως της ημέρας έγινε φανερό ότι εκτός της πρώτης εστίας φωτιάς που προκλήθηκε από την έκρηξη της φιάλης υγραερίου, υπήρξαν συνολικά άλλες δέκα εστίες σε διάφορα σημεία του καταυλισμού. Στελέχη της αστυνομίας εκτιμούν, ότι αν φυσούσε, το σύνολο του καταυλισμού, από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, θα είχε παραδοθεί στις φλόγες. Κι αυτό γιατί λόγω των περίπου 4.500 ανθρώπων που ζουν στη Μόρια, οι σκηνές ακουμπούν η μια στην άλλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύκολη μετάδοση της φωτιάς.

Μεγάλος μέρος των δομών του hot spot της Μόριας καταστράφηκε ολοσχερώς μετά την έκρηξη αλλά και τα επεισόδια.  Συγκεκριμένα, δύο κοντέινερ, 20 μεγάλες σκηνές και 110 μικρές. Με αποτέλεσμα 152 άτομα να μεταφερθούν σε άλλες δομές.  

Από την ΕΛΑΣ προσήχθησαν 15 Αφγανοί μετανάστες, εκ των οποίων οι 6 είναι ελαφρά τραυματίες. Επίσης από τα επεισόδια τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός. 


Σοβαρή η κατάσταση της 25χρονης που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ

Σε επικοινωνία του newpost.gr με πηγή από το νοσοκομείο ΚΑΤ, η γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκεί, ενώ τα προβλήματά της φαίνονται πως είναι αντιμετωπίσιμα και η κατάστασή της σταθερή, παρότι κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή.  Όπως, δε, ανέφερε η ίδια πηγή, για την κατάσταση της υγείας της θα εκδοθεί ιατρικό ανακοινωθέν. 

Την ίδια στιγμή, το παιδάκι της νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, με τον διοικητή Μαν. Παπασάββα να επισημαίνει στο newpost.gr ότι η κατάστασή του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς έχει εγκαύματα ''μερικού και ολικού πάχους'' στο 40% του σώματος του. 
Συγκεκριμένα, το παιδάκι έχει εγκαύματα στο δεξί ημιθωράκιο, στην κοιλιά, αλλά και στα κάτω άκρα. 

Το χρονικό της τραγωδίας

Η τραγωδία σημειώθηκε στις 22:20 και το βράδυ της Πέμπτης, όπως πρώτο ενημέρωσε το newpost. Η έκρηξη προκλήθηκε σε γκαζάκι υγραερίου το οποίο χρησιμοποίησε η 66χρονη γυναίκα Κουρδικής κατασκευής προκειμένου να μαγειρέψει.

Από την έκρηξη η γυναίκα διαμελίστηκε ενώ ακαριαίο θάνατο βρήκε και το εξάχρονο εγγονάκι της. Σοβαρά τραυματίστηκε και η 25χρονη με το 4χρονο παιδί της οι οποίοι εκείνη την στιγμή βρισκόντουσαν έξω από την σκηνή που διέμενε η οικογένεια.


Πηγη newpost.gr