GGO

OYZO

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Στον υπουργό Επικρατείας ο Γ. Παλλης και κλιμάκιο του δήμου για θέματα της Λέσβου- Επισκέφτηκε και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γ. Παλλης

Επιτέλους… επαφές του Παλλη για το νησί μας….


Συνάντηση Γ. Πάλλη και κλιμακίου του Δήμου Λέσβου με τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη

Η νότια παράκαμψη της πόλης της Μυτιλήνης και η ανάγκη να διασφαλιστούν τόσο η αποπληρωμή και η ολοκλήρωση του τελευταίου σταδίου των μελετών, καθώς επίσης και η ολοκλήρωση των σχετικών απαλλοτριώσεων, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στην Αθήνα, την Τρίτη 22/11, με τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλη, σε αυτήν συμμετείχαν και οι αντιδήμαρχοι Λέσβου Γ, Κατζανός και Ν. Καρασάββας, ενώ τέθηκαν και διάφορα θέματα που αφορούν το Δήμο και παραμένουν σε εκκρεμότητα, από την προηγούμενη συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γιώργος Πάλλης έθεσε υπόψη του Υπουργού Επικρατείας το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που υπάρχει μέχρι τον Απρίλιο του 2017, ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη για την Νότια παράκαμψη της Μυτιλήνης, προκειμένου να μην χαθεί ένα έργο που θα βελτιώσει κατά πολύ την κυκλοφοριακή ποιότητα της πόλης.

Ενημέρωσε τον Υπουργό, ότι λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων περί απαγόρευσης έκδοσης οικοδομικών αδειών στη ζώνη διέλευσης του έργου μέχρι την 7η Απριλίου του 2017, στην ουσία η ημερομηνία αυτή αποτελεί και το μέγιστο χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η υλοποίηση του έργου. Κάτι που σημαίνει, ότι μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να διασφαλισθούν η αποπληρωμή και η ολοκλήρωση του τελευταίου σταδίου των μελετών καθώς και η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων.

Εστίασε επίσης στο γεγονός θα πρέπει να αποφευχθεί μια «τμηματική κατασκευή» του έργου (που στο σύνολο του είναι έκτασης 9 χιλιομέτρων), μιας και κάτι τέτοιο εγκυμονεί τον κίνδυνο εγκατάλειψης του δευτέρου τμήματος -από το Νοσοκομείο μέχρι τη Βαρειά και τον κόμβο σύνδεσης με την Εθνική οδό προς Αεροδρόμιο-, το οποίο είναι και το σημαντικότερο από πλευράς συνεισφοράς στην κυκλοφοριακή αποφόρτιση της πόλης.      
  
Ο κ.κ. Καρασάββας και ο Κατζανός έθεσαν  υπόψη του Υπουργού διάφορα φλέγοντα θέματα που αφορούν τον Δήμο και χρήζουν επίσπευσης και υποστήριξης από πλευράς κυβέρνησης, προκειμένου να υποστηριχθεί η μέχρι σήμερα προσπάθεια του Δήμου της Λέσβου να σταθεί όρθιος από τις επιπλοκές της διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Εθεσαν υπόψη του Υπουργού ότι εκκρεμή ακόμη η πληρωμή των αποζημιώσεων της Μόριας, παρά την δέσμευση της κυβέρνησης να καταβληθούν έως το τέλος του χρόνου.

Τέλος, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ανάγκη αναζήτησης πόρων ώστε να υπάρξει ενίσχυση του Δήμου και της ΔΕΑΠΑΛ, ώστε να διαχειριστεί την μεγάλη επιβάρυνση της διαχείρισης του όγκου των απορριμμάτων, που έχει προκύψει από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας. 


Συνάντηση Γ. Πάλλη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου


Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, επισκέφτηκε  την Δευτέρα 21/11, ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης, προκειμένου να θέσει υπόψη του το θέμα της φετινής καταστροφής της ελαιοπαραγωγής της Λέσβου και να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις αποκατάστασης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Επίσης στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα διάφορα θέματα που είναι ήδη «ανοικτά» με το Υπουργείο και απασχολούν τον Νομό Λέσβου, όπως το θέμα της ραγδαίας αύξησης των πληθυσμών των κουνελιών και ακρίδων σε Λήμνο και Αη Στράτη αντίστοιχα, η παραχώρηση του πρότυπου ελαιοκτήματος από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα σε τοπικό πρότυπο συνεταιρισμό, θέματα της κτηνιατρικής υπηρεσίας όπως  η λειτουργία των σφαγείων καθώς επίσης και η παράνομη αλιεία ολοθούριου.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν μεταξύ των στελεχών του Υπουργείου και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου αλλά και ο Διευθυντής του πολιτικού του γραφείου του Υπουργού, Νίκος Βάγιας.

Αναλυτικότερα:

Ο Γ. Πάλλης ενημέρωσε τον Β. Αποστόλου για την καταστροφή που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου κατά την φετινή χρονιά, λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας αλλά και της εκδήλωσης ασθενειών στην τοπική παραγωγή, με αποτέλεσμα την συντριπτική απώλεια του αγροτικού εισοδήματος που σχετίζεται με την ελαιοπαραγωγή, ενώ ζήτησε να προσδιοριστούν από το Υπουργείο τρόποι ενίσχυσης του φετινού εισοδήματος.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο γνωρίζει το πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνο την Λέσβο  και για τον λόγο αυτό προσπαθεί, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφενός μεν να διεκδικήσει επιπλέον πόρους αλλά και να αναζητήσει τρόπους αποζημίωσης των πληγέντων από άλλες πηγές, πέραν του ΕΛΓΑ. Για το συγκεκριμένο θέμα επιπλέον ανέφερε ότι, για να συντρέξουν προϋποθέσεις αποζημίωσης  απώλειας εισοδήματος, θα πρέπει να υπάρξει και από πλευράς παραγωγών η τεκμηρίωση της καταγραφή της ζημιάς και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε σύγκριση με καταγεγραμμένα εισοδήματα προηγούμενων χρόνων.  


Με αφορμή το θέμα της πρόσφατης αναστολής λειτουργίας του σφαγείου του Μανταμάδου, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Γ. Πάλλη, ότι ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία.

Η πρόθεση του Υπουργείου είναι η αναβάθμιση όλων των σφαγείων της Λέσβου, κάτι που σχετίζεται άμεσα και με το έργο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Για το σφαγείο του Μανταμάδου ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες επαναλειτουργίας του σε ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο, τηρώντας τους κανόνες, ώστε να αποτελέσει πρότυπο αναβάθμισης και των άλλων σφαγείων.

Ο Υπουργός ζήτησε την συνεισφορά των τοπικών φορέων και του βουλευτή σε αυτή την προσπάθεια του Υπουργείου.

Για την παράνομη αλιεία ολοθούριου. ο Υπουργός ενημέρωσε τον Γ. Πάλλη, πως έχουν έρθει στο γραφείο του καταγγελίες τις οποίες εξετάζει η νομική υπηρεσία του Υπουργείου προκειμένου να καθοριστούν περαιτέρω μέτρα και κυρώσεις.

Ο Γ. Πάλλης επισήμανε τον Υπουργό ότι θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο σύμπραξης του Υπουργείου με ομάδες τοπικών παραγωγών προκειμένου να δημιουργηθούν συνέργειες και να αναπτυχθούν πρότυπες δράσεις που θα βοηθάνε την αγροτική παραγωγή. Για παράδειγμα η παραχώρηση χρήσης του κτήματος των 100 στρεμμάτων στη Γέρα, που σήμερα ανήκει στο Υπουργείο (και διαχειρίζεται ο ΕΛΓΟ Δήμητρα), είναι κάτι που ενδιαφέρει τοπική ομάδα παραγωγών

Ο Β. Αποστόλου ανέφερε ότι τόσο το Υπουργείο αλλά και ο ίδιος προσωπικά είναι πολύ θετικός στο να δεχτεί οργανωμένες προτάσεις εκμετάλλευσης και σύμπραξης από πρότυπες ομάδες παραγωγών, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ δημόσιου και κοινωνικού τομέα της οικονομίας, καθώς και να αναβιώσουν καλλιέργειες που σήμερα παρακμάζουν λόγω έλλειψης πόρων του κράτους και κακοδιαχείρισης.

Τέλος ο Γ. Πάλλης ενημέρωσε τον Υπουργό και το Γενικό Γραμματέα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Λήμνος και ο Αη Στράτης με τις δραματικές αυξήσεις των πληθυσμών των κουνελιών και των ακρίδων αντίστοιχα, και για τις μέχρι τώρα προσπάθειες που έγιναν υπό τον συντονισμό του ΥΠΑΑΤ και τον Πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Μάρκο Μπόλαρη.

Ο Γ. Πάλλης ανέφερε ότι κατά τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μια σημαντική δουλειά με συμμετοχή των δύο Δήμων, της Περιφέρειας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και λοιπών επιστημονικών συμβούλων του Υπουργείου, προκειμένου να αποτυπωθούν τα δύο προβλήματα και να σχεδιαστούν στρατηγικές αντιμετώπισης.

Ειδικά για το θέμα των ακρίδων, επεσήμανε ότι το έργο είναι ποιο προχωρημένο, ενώ το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσουν τα ενδιάμεσα βήματα (εγκρίσεων, εξασφάλισης χρηματοδότησης, συνεργασία με ΥΕΘΑ για ψεκασμούς κλπ) είναι ασφυκτικό προκειμένου οι δράσεις να προλάβουν την περίοδο αναπαραγωγής των ακρίδων στην αρχή της άνοιξης.


Τέλος, ο Γ. Πάλλης ζήτησε από τον Υπουργό να εξασφαλίσει από πλευράς του Υπουργείου την συνέχεια και την εντατικοποίηση των όποιων δράσεων, ιδιαίτερα μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την αλλαγή ηγεσίας του Υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com