Επαφές στην Μυτιλήνη είχε η Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ

Τη Μυτιλήνη επισκέφτηκαν η Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ, Σοφία Μιχάλα και μέλη του Δ.Σ


Τη Μυτιλήνη επισκέφτηκαν η Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ, Σοφία Μιχάλα και μέλη του Δ.Σ., την Τετάρτη και την Πέμπτη 9-10 Νοεμβρίου, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους των φορέων – μελών της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και με τον Αντιδήμαρχο Λέσβου, Οικονομικών και Ανάπτυξης – Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κωνστανίνο Κατσαρό.

Η συνάντηση με τους φορείς – μέλη της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε στο Μικτό Κέντρο Διημέρευσης ΑμεΑ «Κυψέλη», όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Κυψέλης, της Ηλιαχτίδας και των Συλλόγων Καρκινοπαθών Λέσβου, Νεφροπαθών Λέσβου και Πασχόντων και Φίλων με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, μεταξύ άλλων στις ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην επισφαλή αντιμετώπιση στα δημόσια Νοσοκομεία, στην παντελή έλλειψη προσβασιμότητας σε δρόμους και δημόσια κτήρια, στις περικοπές στα επιδόματα και στις αναπηρικές συντάξεις και στο φαινόμενο των μειώσεων των συντάξεων των ποσοστών αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, το οποίο έχει λάβει διαστάσεις «επιδημίας» πανελλαδικώς.

Η Πρόεδρος μετά από διεξοδική συζήτηση πρότεινε στους εκπροσώπους των σωματείων να αποστείλουν και εγγράφως τα προβλήματα, ώστε να δρομολογηθούν οι ανάλογες ενέργειες, με στόχο την επίλυσή τους. Παρότρυνε επίσης τα σωματεία να οργανώσουν σε τοπικό επίπεδο κινητοποίηση διαμαρτυρίας στις 2 Δεκέμβρη στο πλαίσιο του πανελλαδικού – παναναπηρικού συλλαλητηρίου της Αθήνας, το οποίο έχει συγκαλέσει η ΕΣΑμεΑ.

Η επίσκεψη ικανοποίησε εν μέρει τους προέδρους των σωματείων, οι οποίοι ένιωσαν ότι υπό την αιγίδα ενός φορέα που τους εκπροσωπεί, -εν προκειμένω η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Β Αιγαίου-, τα αιτήματά τους θα τύχουν μεγαλύτερης υποστήριξης, χωρίς να παραβλέπεται το γεγονός ότι οι ίδιοι πρέπει σε μόνιμη βάση να τα υποστηρίζουν και να διεκδικούν λύσεις.
Κατά τη συνάντηση τρία ακόμα σωματεία εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εγγραφή στην Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ και αφού ενημερώθηκαν δεσμεύτηκαν να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου τους.

Στη συνάντηση της Προέδρου της ΠΟΑμεΑ ΒΑ με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Ανάπτυξης – Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κωνστανίνο Κατσαρό, συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις και προτάσεις των φορέων – μελών της Ομοσπονδίας για το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης.

Η Πρόεδρος πρότεινε ότι πρέπει να ενταχτούν στους συνεργαζόμενους φορείς και εκπρόσωποι των φορέων – μελών της Ομοσπονδίας  του Δήμου Λέσβου για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και προβλέπει δράσεις προσβασιμότητας τόσο στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και στο ηλεκτρονικό (προσβάσιμη ιστοσελίδα του Δήμου στα ΑμεΑ), όσο και σε παροχή υπηρεσιών στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της Λέσβου.
Το ρόλο του ενδιάμεσου φορέα ανέλαβε το σωματείο της «Κυψέλης».  


Το Δ.Σ. της Π.Ο.Αμε.Α.Β.Α