Κωνσταντίνος Αστυρακακης «Τροποποιήστε την συμφωνία κύριε Μουζάλα ή ερμηνεύστε την σωστά»

Δήλωση ως πολίτη και δασκάλου στο κοινωνικό δίκτυο facebook του Κωνσταντίνου Αστυρακακη για την κατάσταση που επικρατεί με τους μετανάστες στην Λέσβο:

Τροποποιήστε την συμφωνία κύριε Μουζάλα ή ερμηνεύστε την σωστά

Αντί να μας απειλείται ότι θα ξαναρχίσουν οι ροές αν δεν τηρηθεί η συμφωνία, προσπαθήστε να την τροποποιήσετε και να μοιράζονται οι πρόσφυγες σε όλη την χώρα (κάτι που δεν αλλάζει την ουσία της συμφωνίας). Εννοείται πάντα, πως μιλάμε για μια συμφωνία που είναι σαφής ως προς την παραμονή των προσφύγων στα νησιά και δεν αποτελεί δικιά σας ερμηνεία και επιλογή.
Αυτή η συμφωνία αφορά τρείς πλευρές – την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα (που δυστυχώς βρίσκεται σε διαφορετική θέση από την Ε.Ε. σε αυτό το θέμα) και την Τουρκία. 

Α) Την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν την ενδιαφέρει αν οι πρόσφυγες θα παραμένουν στα νησιά ή σε άλλο μέρος της Ελλάδας – αρκεί να παραμένουν-.

Β) Η Ελλάδα κερδίζει πάρα πολλά :

1. Είναι ηθικότερο και δικαιότερο να μοιραστούν σε όλη την επικράτεια.
2. Σώζεται η μοναδική βαριά βιομηχανία που έχει απομείνει στην Ελλάδα, δηλαδή ο Τουρισμός – που κυρίως εδρεύει στα νησιά- 

3. Οι συνθήκες διαβίωσης γι’αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους που σήμερα στοιβάζονται σε απάνθρωπους καταυλισμούς θα βελτιωθούν, αφού είναι σίγουρο πως τρεις – τέσσερις άνθρωποι που αναλογούν σε κάθε ελληνικό χωριό, θα τυγχάνουν αγόγγυστα της φιλοξενίας και την φροντίδας των κατοίκων. 

4. Θα σταματήσει η όποια παραβατικότητα από την μεριά των προσφύγων, που την δημιουργεί η στασιμότητα σε χώρους κάτω από άθλιες συνθήκες και η έλλειψη χρημάτων. Έτσι θα σταματήσουν να είναι ευανάγνωστες και συζητήσιμες στις τοπικές μας κοινωνίες, οι ποιο ακραίες ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις, που ευδοκιμούν σε τέτοιες συνθήκες. 

Γ) Η Τουρκία έχει πράγματι λόγους να μην τροποποιηθεί η συμφωνία; Γιατί να ενδιαφέρει την Τουρκία να παραμένουν στα νησιά και όχι στην υπόλοιπη Ελλάδα; Εκτός αν μας πει υπεύθυνα η κυβέρνηση ότι αυτό επιδιώκεται από την Τουρκία, λόγω του ότι βρισκόμαστε εντός των «συνόρων της καρδιάς» και δίνει την αφορμή στους γείτονες στο μέλλον να παρέμβουν και διεκδικήσουν την υπεράσπιση ομόθρησκων που υποφέρουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο σοβαρά και θα χρειαζόταν άλλου είδους αντιμετώπιση. Είναι βέβαιο όμως πως η Τουρκία δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο και κατά την άποψή μου δεν μπορεί να επικαλεστεί άλλου είδους επιχειρήματα που δεν θα επιτρέπουν την τροποποίηση της συμφωνίας. Προκύπτουν βέβαια διάφορα διαδικαστικά και λειτουργικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κάλυψη των εξόδων που αφορούν την διαβίωση των ανθρώπων αυτών, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ, τα χρήματα να δίνονται στην ίδια ή στις αυτοδιοικήσεις και όχι στις διάφορες Μ.Κ.Ο.. 

Είτε λοιπόν η συμφωνία προβλέπει τον εγκλωβισμό στα νησιά, είτε όχι , χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, από γενναίους ανθρώπους (της κυβέρνησης εννοώ) για να δώσουν λύσεις που θα επαναφέρουν – ηθικά , πολιτικά και ανθρωπιστικά- την ηρεμία στον τόπο.


Κώστας Αστυρακάκης
Δάσκαλος