Νασος Γιακαλής: «Οι αντοχές τέλειωσαν πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά»

Δήλωση του Νάσου Γιακαλή, επικεφαλής της παράταξης Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο


Οι συσκέψεις στο Μαξίμου μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των νησιών του Βορείου Αιγαίου είναι αλλεπάλληλες αλλά τα μεγάλα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νησιά μας παραμένουν δυσεπίλυτα.

Το μεταναστευτικό αντί να αντιμετωπίζεται με μια σαφέστατη εθνική πολιτική παραμένει ένα πρόβλημα που κάθε μέρα διογκώνεται.

Η κωλυσιεργία  των υπευθύνων να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά το πρόβλημα έχει δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση που αγγίζει πλέον τις αντοχές των κατοίκων των νησιών η οποίοι μέχρι σήμερα έδειξαν μια αξιοθαύμαστη ψυχραιμία.

Όλα όμως έχουν ένα τέλος και αυτό οι υπεύθυνοι τόσο στη Αθήνα όσο και στα νησιά μας δεν δείχνουν να το καταλαβαίνουν, τουλάχιστον όχι όλοι.

Οι μέρες περνούν και αντί να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις το μόνο που βλέπουμε είναι ανούσιες  εξαγγελίες που στο μόνο που τελικά  αποσκοπούν είναι να κερδίσουν χρόνο, σε βάρος τόσο των μεταναστών – προσφύγων που  παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά μας, αλλά κυρίως σε βάρος των τοπικών κοινωνιών που βλέπουν τα νησιά να μετατρέπονται σταδιακά σε “γκέτο“ απεγνωσμένων ανθρώπων.

Είναι μια κατάσταση που προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπουμε την κατάσταση αυτή να εξελίσσεται και να διογκώνεται  και όλα αυτά σε βάρος ανθρώπων που ήδη μαστίζονται από μια σκληρή οικονομική κρίση που δεν αφήνει περιθώρια για μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες.

Η μεγάλη πτώση του τουρισμού, τα κλειστά ξενοδοχεία και η επακόλουθη  αύξηση της ανεργίας στα νησιά μας είναι ενδεικτικά των συνεπειών μιας αλόγιστης ανύπαρκτης πολιτικής προστασίας των νησιών που σήκωσαν το μεγάλο μεταναστευτικό βάρος.

Είναι τραγικό να γίνεται συνάντηση στο Μαξίμου και να μη γίνεται αναφορά για την επικειμένη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας που θα εκτοξεύσει το κόστος ζωής σε απίθανα υψηλά  επίπεδα.

Και όλα αυτά γίνονται αποδεκτά χωρίς την παραμικρή αντίδραση.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την Περιφερειακή αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Καλούμε όσους μπορούν, με βάση τον θεσμικό τους ρόλο, να αντιδράσουν και να σταθούν εμπόδιο στις μεθοδεύσεις υποβάθμισης των νησιών μας.

Η αντίδραση πρέπει να είναι δυναμική και η συμμετοχή όλων των φορέων και φυσικά της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Είναι υποχρέωση μας να εμποδίσουμε τα σχέδια όσων εξαιτίας της θεσμικής τους ανεπάρκειας έχουν οδηγήσει τα πράγματα στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες οι οποίες δεν είναι μόνο πολιτικές.



Γραφείο Τύπου