ΠΑΣΟΚ Λέσβου «Απαιτούμε την εξαίρεση από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ Φ.Π.Α.


Ο τόπος μας βιώνει μια άνευ προηγουμένου για τα νεώτερα χρόνια οικονομική κρίση, σε κλίμα αδιεξόδου και αβεβαιότητας με άμεσες συνέπειες σε κάθε έκφανση της κοινωνικής μας ζωής.

Με ολοένα αυξανόμενη ανεργία, με καθίζηση του τουρισμού της τάξης του 70%, τη στιγμή που τα μηνύματα για το 2017 έρχονται ακόμη πιο δυσοίωνα. Με συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών, στάση στο εμπόριο και στην κατανάλωση. Με τα νησιά μας να κατακλύζονται από πρόσφυγες και μετανάστες και να βρίσκονται καθημερινά στην αρνητική επικαιρότητα, πιο πολύ και πιο έντονα από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

Παρ’ όλη τη δραματική αυτή κατάσταση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/AΝΕΛ, απεμπολώντας όχι μόνο τις προεκλογικές «κόκκινες γραμμές» που θα έβαζε στη διαπραγμάτευση,  και τις υποσχέσεις για  «σκίσιμο» των μνημονίων, επιμένει στην διεύρυνση των εισπρακτικών της μέτρων.

Ο μειωμένος Φ.Π.Α. στα νησιά θεσπίστηκε το 1986 από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα προβλήματα και στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας. Για αυτό και η  παράταξη μας αντιτάχθηκε από το 2010, σε όλες τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, στην κατάργηση του ειδικού συντελεστή, προβάλλοντας όχι μόνο τους λόγους για τους οποίους θεσπίστηκε αλλά και γιατί θα απέφερε (αν θα απέφερε) ελάχιστα στα έσοδα του κράτους, αφού ο Φ.Π.Α. που εισπράττεται από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποτελεί μόλις το 4% (!) του συνολικού Φ.Π.Α. της χώρας.
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να επιβάλλεται ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν κάτι τέτοιο θα επιφέρει καίρια βλάβη στην οικονομία των νησιών του Βόρειου Αιγαίου και κατά συνέπεια στην ίδια την χώρα.

Απαιτούμε την εξαίρεση από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α.
Επιπροσθέτως, στοιχειώδης λογική επιβάλλει, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυβέρνηση αναγνωρίζουν τη ζημιά που επήλθε στα νησιά από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών και εκθειάζουν την κατανόηση  και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν για αυτό οι πολίτες τους, την άμεση εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων, όπως:  περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις, ρυθμίσεις δανείων, επιδότηση μεταφορών (σε επιβάτες και εμπορεύματα), μείωση φόρων αεροδρομίων για να τονωθεί ο τουρισμός, κ.α. τα οποία  θα καταστήσουν βιώσιμη την παραμονή των κατοίκων στα παραμεθόρια νησιά.

Αν δεν το πράξουν αμέσως, σημαίνει πως συνειδητά πλέον εγκληματούν σε βάρος του λαού των νησιών και θα λογοδοτήσουν σύντομα.


Παναγιώτης Μ. Χριστόφας

Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λέσβου