black Friday και στην Μυτιλήνη- Που θα έχει απίστευτες εκπτώσεις αύριο στην Μυτιλήνη;

Public, River West, Factory Outlet, Gap, Οysho, Γερμανός, Πλαίσιο και πολλά ακόμη μαγαζιά θα κάνουν το καταναλωτικό κοινό να τρελαθεί με τις απίστευτες τιμές τους 


Εικόνες με ουρές εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις που μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 80% κάνουν τον γύρο του κόσμου κάθε χρόνο τη «Μαύρη Παρασκευή», Black Friday όπως είναι γνωστή. 

Και αν μέχρι πέρυσι ακούγαμε απλά για την Black Friday, αύριο, 25 Noεμβρίου, θα ζήσουμε κι εμείς στην Ελλάδα τη δική μας «Μαύρη Παρασκευή», καθώς πολλά γνωστά πολυκαταστήματα και μαγαζιά έχουν ήδη ανακοινώσει τρελές υπερπροσφορές. Εκπτώσεις που και στα πιο τρελά μας όνειρα φαντάζουν απίστευτες.  

Στην Μυτιλήνη τα καταστήματα που θα κάνουν την black Friday είναι οι μεγάλες αλυσίδες που έχουμε όπως Public, Γερμανός, Κωτσόβολος: Εκπτώσεις μέχρι τις 27/11 έχει και ο Κωτσόβολος, σε μια σειρά από προϊόντα, από smartphones μέχρι και πλυντήρια. Όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε εδώ., Phoenix Tattoo Studio: Το Phoenix Tattoo Studio, σας καλεί στο κατάστημα του την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου φέρνοντας στην Πόλη μας , για πρώτη φορά , την Black Friday. Οι προσφορές θα ανακοινωθούν μέσα από την σελίδα μας στις 00:01 και θα αγγίζουν έως και το 70% σε Tattoo και Piercing, Black Friday και στα Κάσδαγλη Οπτικά (Kasdagli Optics)! 60% έκπτωση σε όλα τα γυαλιά ηλίου (εκτός Rayban και Vuarnet).


Ποια καταστήματα θα έχουν Black Friday

Η πρώτη αλυσίδα που μπήκε φέτος στο... χορό της Black Friday, ξεκινώντας από την περασμένη εβδομάδα σχετική διαφημιστική καμπάνια, ήταν τα Public, τα οποία στην ιστοσελίδα τους μετρούν αντίστροφα προτρέποντας τους καταναλωτές να πάνε νωρίς στο κατάστημα που τους εξυπηρετεί ώστε να βρουν το προϊόν που θέλουν. 

Η εταιρεία προσφέρει το PlayStation 4 (500GB Slim), με δύο παιχνίδια και χειριστήριο από 439 ευρώ, στα 299 ευρώ. Επιπλέον, προσφέρει κονσόλα Xbox One (1 TB) από 439 ευρώ, στα 199 ευρώ. Αυτή η προσφορά για το Xbox One είναι μοναδική στον κόσμο.

Και ο Γερμανός βάζει προανήγγειλε εκπτώσεις έως 60%.


Τι είναι η Black Friday;

Γιορτάζεται παραδοσιακά την επόμενη της ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving), την Παρασκευή δηλαδή μετά την 4η Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου, αποτελώντας αφορμή για τρελές προσφορές στα καταστήματα και σηματοδοτώντας την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Ξεκίνησε ως θεσμός από την Αμερική και σύντομα επεκτάθηκε.

Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Πώς προέκυψε η Μαύρη Παρασκευή; Στις αρχές της δεκαετίας του '60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ ου και η ονομασία Black Friday. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Από το 2008 η Black Friday ξεκίνησε και στον Καναδά, προκειμένου να μην ταξιδεύουν οι Καναδοί καταναλωτές στις ΗΠΑ για να ψωνίζουν, ενώ πρόσφατα, μόλις το 2013, η μόδα επεκτάθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Black Friday πραγματοποιείται, επίσης, στο Μεξικό, στη Ρουμανία, στην Ινδία, στη Γαλλία, ενώ σε κάποιες χώρες πραγματοποιείται μόνο από ηλεκτρονικά καταστήματα.

Οι αντιδράσεις για τη Black Friday

Το... έθιμο έκανε την δειλή εμφάνισή του πέρυσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τους επαγγελματίες του εμπορίου να εκτιμούν ότι φέτος η προσέλευση του κόσμου θα είναι μεγαλύτερη. 

Ωτσόσο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας δηλώνει την αντίθεσή της σε αυτή τη στρατηγική πωλήσεων, λέγοντας ότι το «ξενόφερτο έθιμο» θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους μικροεμπόρους των τοπικών αγορών, αλλά και στους εργαζόμενους των πολυκαταστημάτων.

«Μετά την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά την καθιέρωση του θεσμού της λευκής νύχτας από διάφορους Δήμους της χώρας, οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, με επικεφαλής τα PUBLIC και το εκπτωτικό χωριό της Mc Arthur Glenn, ανακάλυψαν και την ''Black Friday''», σημειώνει με δυσφορία η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της.

Όπως υπογραμμίζει η ομοσπονδία, «η Μαύρη Παρασκευή είναι εντελώς αμερικάνικος θεσμός, ο οποίος υποτίθεται ότι κηρύσσει την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών και προκαλεί υστερία στους καταναλωτές (κυρίως χαμηλής αγοραστικής δύναμης) με τις «απίθανες προσφορές». Στην ουσία, η Μαύρη Παρασκευή στοιβάζει αξημέρωτα έξω από τα καταστήματα πλήθη καταναλωτών, που στο τέλος ποδοπατούνται μεταξύ τους για να αγοράσουν, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται να είναι ακόμα μια φορά τα εξιλαστήρια θύματα της εργασιακής δουλείας. Όλα αυτά στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού των μεγάλων εμπόρων, οι οποίοι θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο τζίρο από μια αγορά που δεν έχει εισοδήματα, από μια αγορά όπου η φτώχεια και η ανεργία κάνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών ‘’κυνηγό προσφορών’’».

Η ομοσπονδία δηλώνει ότι καταγγέλλει αυτές τις ξενόφερτες και επιθετικές στρατηγικές πωλήσεων, τύπου Black Friday, «που εισάγουν οι μεγαλοεργοδότες», και οι οποίες, «όχι μόνο καταστρέφουν τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο, αλλά επιπλέον εκμεταλλεύονται καταναλωτές και εργαζόμενους, που καλούνται να είναι συνεχώς ελαστικά εργαζόμενοι».

Τέλος, η ομοσπονδία δεσμεύεται ότι μαζί με τα σωματεία και τους εργαζόμενους, «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να υπάρξει ισορροπημένη, ορθολογική και δίκαιη ρύθμιση της λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μέσα από την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες»