Κάτω από τους 8.000 τόνους η φετινή παραγωγή ελαιολάδου – Συνάντηση στο Αγροτικής Ανάπτυξης για το σφαγείο Μανταμάδου

Κάτω από τους 8.000 τόνους η φετινή παραγωγή ελαιολάδου


Λύσεις για τα δύο φλέγοντα θέματα για τον αγροτικό κόσμο της Λέσβου ,  τις μεγάλες απώλειες στην φετινή παραγωγή ελαιολάδου αλλά και το άνοιγμα του σφαγείο Μανταμάδου θα θέσει σε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αντιπροσωπεία από τη Λέσβο.

Οι απώλειες στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις και από 15.000 τόνους που περίμενε το νησί, η παραγωγή θα πέσει κάτω από 8.000 τόνους όπως είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο αντιπεριφερειάρχης  αγροτικής πολιτικής Κώστας Αδαμίδης. Ανάλογη πτώση θα έχουν Σάμος και Χίος , για τη μεν Σάμο από 1000 τόνους που περίμενε τελικά υπολογίζεται στους 600 και για τη Χίο από 300 τόνους μόλις 100.

Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν στη φετινή μείωση της παραγωγής έχουν ήδη αναλυθεί και οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Στην ανομβρία , σε καρπόπτωση και στην αναποτελεσματικότητα της δακοκτονίας που θα επηρεάσει και την ποιότητα του ελαιολάδου.

Αντιπροσωπεία από όλες τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα προκειμένου να ζητηθεί να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις φετινές απώλειες.  Ωστόσο τα πράγματα δυσκολεύουν με τον  ισχύοντα  Κανονισμό του ΕΛΓΑ και  τις άλλες πηγές Κρατικών ενισχύσεων  για την  τεκμηρίωση αποζημιώσεων που πράγματι δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης έχει ήδη ζητήσει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να μεταβεί στα νησιά και να διαπιστώσει τη ζημιά. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ     αποζημίωση των απωλειών μετά την καρπόδεση προβλέπεται εφόσον οι απώλειες ξεπερνούν το 50% της συνολικής παραγωγής. Κλιμάκιο ωστόσο δεν έχει μεταβεί στον ελαιώνα και η περίοδος της συλλογής του καρπού έχει ήδη ξεκινήσει. Οι αγρότες αναφέρουν ότι ο ΕΛΓΑ στο τέλος δεν αποζημιώνει και τα αιτήματα χάνονται πίσω από τον  δαιδαλώδη κανονισμό του. Έτσι η από την αντιπροσωπεία του Βορείου Αιγαίου θα επιδιωχθεί πολιτική λύση και δέσμευση για το θέμα. Όμως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα απουσιάζει στο εξωτερικό μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και οι τοπικοί φορείς δε θέλουν να συναντήσουν τον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού καθώς θα φύγουν με άδεια χέρια. Επιδιώκουν να συναντήσουν αν όχι τον Υπουργό, κάποιον υφυπουργό για να ενώ δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το τέλος του μήνα αφού ο χρόνος πιέζει.

Και για το σφαγείο

Ο χρόνος όμως πιέζει και για το σφαγείο Μανταμάδου , όπου και για το θέμα αυτό θα ζητηθεί η συνδρομή του υπουργείου. Να θυμίσουμε ότι στο σφαγείο έχει μπει λουκέτο πριν από τρεις εβδομάδες αφού οι ελεγκτές ου υπουργείου διαπίστωσαν για άλλη μια φορά σωρεία παραβάσεων υγειονομικού κυρίως χαρακτήρα.  «Ήδη η ΑΔΕΛ ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης στα πρότυπα των συστάσεων του κλιμακίου, εργασίες τόσο στο κτίριο όσο και τον περιβάλλοντα χώρο , που θα φτάσουν τις 30.000 ευρώ» όπως είπε στην ΕΡΑ η πρόεδρος της αναπτυξιακής Ταξιαρχούλα Πνακά. Μετά το πέρας των εργασιών τέλος του μήνα θα ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας να επιστραφεί η άδεια και εν συνεχεία θα ζητηθεί ο κωδικός από το Υπουργείο για την επαναλειτουργία έστω και προσωρινά του σφαγείου για να είναι ανοιχτό την περίοδο των Χριστουγέννων, περίοδο κρίσιμη για τη σφαγή αμνοεριφίων. Στη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συμμετέχει η πρόεδρος της ΑΔΕΛ καθώς και εκπρόσωποι από την ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Λέσβου.


Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ