Απίστευτο: Συνελαβαν τον 15χρονο Ανδρόνικο που κάνει τον περιπλου της Λέσβου…γιατί φωτογράφιζε το hot spot της Μοριας

Συνελαβαν τον 15χρονο Ανδρόνικο


Την περασμένη Κυριακή, σε ένα διάλειμμα του εγχειρήματός του λόγω καιρού, προσήχθη από αστυνομικούς έξω από το hotspot της Μόριας, γιατί φωτογράφιζε μαζί με δύο εθελοντές και ακόμη έναν πρόσφυγα. Με παρέμβαση και του πατέρα του, που σήμερα είναι περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, και έπειτα από τις αναγκαίες εξηγήσεις, ο ανήλικος αφέθηκε ελεύθερος, αλλά δεν μπορούσε να κρύψει την απορία του για την απαγόρευση της φωτογράφησης έξω από τη δομή φιλοξενίας, την ώρα που οι ίδιοι οι πρόσφυγες φωτογραφίζουν και αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο από το εσωτερικό της.

Οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν τις τελευταίες ημέρες στο Βόρειο Αιγαίο, ανέτρεψαν τα σχέδια του 15χρονου, ο οποίος υποχρεώθηκε να αναστείλει προσωρινά το εγχείρημα και να επιστρέψει στις σχολικές υποχρεώσεις του στη Γερμανία, με την υπόσχεση πως θα επανέλθει τα Χριστούγεννα για να ολοκληρώσει τον περίπλου.

Επαφή

Το Σαββατοκύριακο είχε την ευκαιρία να μπει στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ, να δει από κοντά τις συνθήκες φιλοξενίας εκατοντάδων συνομηλίκων του και να μιλήσει μαζί τους, ενώ έμεινε ένα βράδυ σε μικρή δομή μιας ΜΚΟ σε μισθωμένο χώρο στη Μυτιλήνη. «Είναι παιδιά σαν εμένα και μιλάμε για τα ίδια πράγματα, μόνο που προέρχονται από πόλεμο και βρίσκονται στον δρόμο. Τους ενδιαφέρει να μορφωθούν, να σπουδάσουν, να παίξουν ποδόσφαιρο, να ζήσουν ως νέοι» είπε στο «Εθνος» ο 15χρονος και προσέθεσε: «Οταν τους είπα πως ζω στο Μόναχο ενθουσιάστηκαν και μου είπαν πως ελπίζουν να συναντηθούμε εκεί. Οι περισσότεροι έχουν συγγενείς στη Γερμανία και θέλουν να μετεγκατασταθούν εκεί». Ο Ανδρόνικος είναι το νεότερο μέλος της γερμανικής νεανικής ομάδας εθελοντών Jugend Rettet («Η νεολαία σώζει») και βοήθησε ενεργά στη διαμόρφωση μιας μηχανότρατας σε διασωστικό σκάφος, με το όνομα «Juventa», η οποία πραγματοποιεί επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο. Ο περίπλους της Λέσβου με ιστιοπλοϊκό optimist, που διακόπηκε λίγο μετά το μέσο της διαδρομής, έγινε για να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.


Πηγη: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ