Στο “WORLDCHEFS CONGRESS & EXPO 2016” ο Δήμος Λέσβου

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Δήμου Λέσβου, μέσω του Ν.Π.Δ.Δ. Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού, στο “WORLDCHEFS CONGRESS & EXPO 2016” (Συνέδριο Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εκθεσιακό κέντρο της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη.


Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων “WORLDCHEFS”, είναι ένα διεθνές  δίκτυο, αποτελούμενο από τις εθνικές κοινότητες αρχιμαγείρων και αρχιζαχαροπλαστών, το οποίο ιδρύθηκε το 1928 στη Σορβόννη του Παρισιού. Σήμερα εκπροσωπεί περί τα 10 εκατομμύρια επαγγελματίες του επισιτισμού απ’ όλες σχεδόν τις χώρες της υφηλίου. 

Η “WORLDCHEFS” αποτελεί την παγκόσμια φωνή και τον μοχλό προώθησης όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τις εθνικές γαστρονομίες, τις κουζίνες όλων των χωρών και τα εθνικά – τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. 

Στο εν λόγω παγκόσμιο συνέδριο, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και για πρώτη φορά φέτος διοργανώθηκε στην Ελλάδα, συμμετείχαν περί τους 1.200 master chefs,  executive chefs και young chefs από όλο τον κόσμο, γεγονός που το καθιστούσε ως μία μοναδική ευκαιρία ανάδειξης του γαστρονομικού πολιτισμού της χώρας μας και βαθύτερης γνωριμίας του με τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι πρωταγωνιστούν επαγγελματικά στην παγκόσμια σκηνή της γαστρονομίας και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις της.

Ο Δήμος Λέσβου αξιοποιώντας τη μοναδική αυτή ευκαιρία, συμμετείχε στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το συνέδριο, έχοντας μία πολύ δυναμική παρουσία, με την προώθηση των λεσβιακών επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων & ποτών στο απολύτως εξειδικευμένο αυτό κοινό, καθώς και στους κλαδικούς  δημοσιογράφους γαστρονομίας του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.   

Το συντονισμό της προώθησης του γαστρονομικού πλούτου της Λέσβου, είχε αναλάβει ο Πρόεδρος της Μυτιλήνης και σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης Λέσβου Πάνος Πίτσιος, ενώ την όλη παρουσίαση συνέδραμε η χορευτική ομάδα του Δήμου Λέσβου. Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, η ακτοπλοϊκή εταιρεία “HELLENIC SEAWAYS”.        

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που συμμετείχαν ως hosted φορείς στην έκθεση – συνέδριο, ο Δήμος Λέσβου μαζί με το Chef’s Club of Crete ήταν οι μοναδικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας, που παρουσίασαν την τοπική τους γαστρονομία ως σύνολο, ανάμεσα σε μεμονωμένα προϊόντα εταιρειών άλλων περιοχών.

Στο περίπτερο της Λέσβου, φιλοξενήθηκαν αντιπροσωπευτικά προϊόντα απ’ όλη τη γκάμα του κλάδου τροφίμων και ποτών του νησιού, τα οποία απέσπασαν εξαιρετικά σχόλια από όλους τους συνέδρους, που τα γεύθηκαν μέσω των άρτια οργανωμένων  γευσιγνωστικών δοκιμών που είχαν προγραμματιστεί.

Κατά τις ανεξάρτητες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους executive chefs του συνεδρίου, εκφράστηκε πολύ ζωηρό ενδιαφέρον από αρκετούς εξ’ αυτών, να προχωρήσουν στην εισαγωγή των λεσβιακών προϊόντων στις χώρες τους (ιδιαίτερα αυτών που μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη στη μαγειρική τους, όπως οργανικό ελαιόλαδο, σάλτσες, μέλι, κ.α.), μέσω εταιρειών χονδρικού εμπορίου που αντιπροσωπεύουν. Οι λεσβιακές επιχειρήσεις του κλάδου, θα λάβουν αναλυτικό report για την εκφρασμένη ζήτηση των προϊόντων τους, ώστε στη συνέχεια να πράξουν τα δέοντα, τόσο για εξαγωγές, όσο και για τοποθετήσεις εντός Ελλάδας.  

Επιπλέον, κατά την τετραήμερη παρουσία του Δήμου Λέσβου στο “WORLDCHEFS CONGRESS & EXPO 2016” της Θεσσαλονίκης και στο περιθώριο του συνεδρίου, δόθηκε η δυνατότητα στην προώθηση της λεσβιακής γαστρονομίας σε εκπροσώπους των εξειδικευμένων έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, που συμμετείχαν στις εργασίες του, με αρκετούς εκ των οποίων τέθηκαν οι βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες, όπως π.χ. με τη διεθνούς φήμης εκπρόσωπο της ελληνικής κουζίνας σε παγκόσμιο επίπεδο Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου, πέραν του συντονισμού της έκθεσης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολλές από τις εκδηλώσεις και τις εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου, όπως στην τελετή έναρξης – παρέλαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (από το Λευκό Πύργο στο λιμάνι), στα  workshops για τη μεσογειακή δίαιτα, την αρχαία ελληνική διατροφή και την κουζίνα του μέλλοντος, στους διεθνείς διαγωνισμούς μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής των young chefs που διεξάγονταν στις ειδικά σχεδιασμένες πλατφόρμες, στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και της πόλης για τη διοργάνωση του “Worldchefs Congress & Expo 2020”, κ.α. 

Τέλος, υπήρξε σημαντική συνεργασία με το Προεδρείο του Chef’s Club της Κρήτης, το οποίο δραστηριοποιείται ενεργά εδώ και τριάντα χρόνια, προκειμένου να μεταδοθεί η τεχνογνωσία και να τεθούν οι βάσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι ενέργειες ίδρυσης και λειτουργίας του απαραίτητου για την περαιτέρω ανάπτυξη του γαστρονομικού τουριστικού προϊόντος του νησιού “Chef’s Club of Lesvos”, στα πρότυπα άλλων τοπικών Λεσχών (όπως π.χ. αυτών της  Ρόδου, της Κέρκυρας, της Βόρειας Ελλάδας, κ.λπ.).

Οι επιχειρήσεις που έδωσαν το παρών εντός του περιπτέρου του Δήμου Λέσβου, με τη διάθεση των εξαίρετων προϊόντων τους, τα οποία μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου εκτέθηκαν σε μία μικρή έκθεση παραγωγικής φυσιογνωμίας της Λέσβου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης “Χαλίμ Μπέη” προς τους Τούρκους υψηλούς προσκεκλημένους και κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής εκδήλωσης “Passage Lines” του Μουσείου Elgiz – Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, ήταν (αλφαβητικά):       

“AEGEAN GOLD – K. PROTOULIS & CO G.P.” ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ 

“ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

“ΔΥΟ ΕΠΟΧΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΗ” ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

“ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ” & “LESEL S.A.” ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

“ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 

“ΚΛΑΒΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ” ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

“ΛΕΒΑ Α.Ε.” ΕΛΙΕΣ, ΑΛΙΠΑΣΤΑ & ΟΥΖΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

“ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΟΡΗ” ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ Δ. ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗ – Ι. ΦΩΤΙΟΥ Ο.Ε.

“ΛΕΣΒΙΓΑΛ” ΑΦΟΙ Δ. ΡΟΔΟΥ Ο.Ε. (ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΦΕΤΑ, ΛΑΔΟΤΥΡΙ, ΚΑΣΕΡΙ Π.Ο.Π., ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ, ΓΚΙΖΑ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ, ΓΙΔΟΤΥΡΙ, ΤΥΡΟΒΟΛΑΚΙ).

“ΜΕΣΑΝΤΡΑ” ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΚΑ & OINOI ΕΡΕΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

“ΜΠΑΧΑΡΟΠΩΛΕΙΟ” ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ “ΚΑΪΝΑΡ”

“ΜΥΣΤΑΚΕΛΛΗΣ” ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ 

“ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ” ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ 

“ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ” ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΣΑΛΤΣΕΣ 

“OLEVE” FAMILY ESTATE & PRODUCTS (ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΜΕΛΙ, ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΔΙΟΥ, ΣΥΚΑ, κ.α.)

“OLVIA” & ELEON” ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΜΙΧΑΛΗ ΤΖΩΡΤΖΗ

“ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ” Κ. ΛΟΥΠΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. (ΟΙΝΟΙ “ΔΑΦΝΙΣ & ΧΛΟΗ” – “ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ”)

“ΣΟΥΣΑΜΛΗ Μ. Ο.Ε.” ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΑΓΙΑΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

“STALOS” EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΕΡΑΣ, ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ 

“THE LESBIAN DONKEY” ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, ΣΠΥΡΟΥ ΑΥΓΗΡΗ

“ΦΛΟΚΑΚΙ” ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ “ΓΕΜΑΤΑ” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου και του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού στο “WORLDCHEFS CONGRESS & EXPO 2016”, Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, δήλωσε για τη συμμετοχή της Λέσβου:


“Η παρουσία των προϊόντων της Λέσβου ως μία ενιαία γεωγραφική περιοχή, στη σπουδαιότερη συνάντηση της παγκόσμιας γαστρονομίας, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και φέτος για πρώτη φορά διοργανώθηκε στη χώρα μας, ήταν αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με το “Chef’s Club of Greece” και τον Πρόεδρό του Μίλτο Καρούμπα. Η επαγγελματική παρουσίαση των τοπικών μας προϊόντων στο ύψιστο αυτό γεγονός,  ήταν πολύ σημαντική για την εμπέδωση και την καταχώρηση των λεσβιακών brands στο υποσυνείδητο των κορυφαίων chefs όλης της υφηλίου. Πιστεύω να έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων & ποτών του νησιού μας”.