Ξεκίνησε η έκθεση Γραμμές Περάσματος- Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια στη Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη» (pics, vid)

Ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις ξεκίνησε χθες Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 19:30 και θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη.


Πρόκειται για την έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης στη Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη» που διοργανώνουν η Σεβντά και ο Τζαν Ελγκίζ μαζί με τον Δήμο Λέσβου και την δημοτική ενότητα Μυτιλήνης.

Στα πλαίσια αυτού του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος η αεροπορική εταιρία BORA JET και το πρακτορείο VIP, πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 30/9 στις 10:30 πτήση τσάρτερ Κων/λη-Μυτιλήνη. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Στους 120 περίπου Τούρκους επισκέπτες από την Κων/λη υπήρχαν και 20 δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα Τουρκικά Μ.Μ.Ε.

Στην έκθεση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, οι Τούρκοι προσκεκλημένοι αλλά και ο Δήμαρχος Λέσβου, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του ΕΟΕΝ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Β.Α κος Χατζηγιάννης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης κος Πιτσιος κ.α

Το ΚΕΣΑΜ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου έπαιξε παραδοσιακά αλλά και Τούρκικα τραγούδια στα εγκαίνια της έκθεσης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης ο δήμος προσέφερε στον κόσμο διάφορα παραδοσιακά εδέσματα και ποτά ενώ στο τέλος της βραδιάς σειρά είχαν τα μαγειρευτά φαγητά από τον Κίμωνα.

Ομιλίες έκαναν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Αστυρακακης, ο Δήμαρχος Λέσβου και ο Τζαν Ελγκίζ.

Συγκινητική ήταν η ιστορία που ανέγνωσε ο δημοσιογράφος- ανταποκριτής του ΑΠΕ Στρατής Μπαλάσκας, μια ιστορία βγαλμένη από άλλη εποχή, ενώ παρέδωσε μέσα σε συγκίνηση και ένα κειμήλιο που βρέθηκε κατά την διάρκεια καθαρισμού του αρχοντικού στον Τζαν Ελγκίζ .

Ο Δήμαρχος Λέσβου δήλωσε ότι με αυτήν την έκθεση η Λέσβος ανοίγει τα φτερά της στα απέναντι παράλια και είπε πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης όπου ο Τζαν Ελγκίζ θα ανακηρυχτεί επίσημος δημότης Μυτιλήνης.

Το LesvosPost.com  βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης όπου και κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα και δηλώσεις στην κάμερα της LesvosPost.com WEB TV.

Στην κάμερα του LesvosPost μίλησαν ο Δήμαρχος Λέσβου κος Γαληνός αλλά και ο Τζαν Ελγκίζ.



Ανταπόκριση-Ρεπορτάζ-φωτογραφίες-ΒΙΝΤΕΟ Στεφάνου Γεώργιος (Δ/ντης LesvosPost.com) και Μαριλενα Σαχινι (εξωτερικός συνεργάτης lesvospost)

Η έκθεση Γραμμές Περάσματος

Η έκθεση Γραμμές Περάσματος (in medias res) από επιλεγμένα έργα του Μουσείου, έχει ως στόχο να επιδείξει την ποικιλία των συνδέσμων, ανάμεσα σε αφηγήσεις της μνήμης και εκφράσεις διαφορετικών τάσεων και στιλιστικών προσεγγίσεων.

Η εν λόγω συλλογή η οποία ξεκίνησε από τη Σεβντά και τον Τζαν Ελγκίζ το 1980, επικεντρώνεται στο ‘σύγχρονο’ της τέχνης και της ζωής, έχει τεθεί δε στη διάθεση του κοινού με το Μουσείο Ελγκίζ που ιδρύθηκε το 2001 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Jan Elgiz, είναι εγγονός του Χαλίμ Μπέη (Διοικητή της Λέσβου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας) και πέραν των πολλαπλών επιχειρηματικών του ενασχολήσεων, έχει αναπτύξει πλούσια διεθνή πολιτιστική δραστηριότητα, δεδομένου ότι είναι ιδιοκτήτης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης. 

Mε την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα, η έκθεση Γραμμές Περάσματος (in medias res) έχει στόχο τη δημιουργία ενός γαλαξία προβληματισμών πάνω στις τροχιές της μνήμης και της αντίληψης.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί μια συναισθηματική σύνδεση με το συγκεκριμένο σημείο συναντήσεως: O προπάππους του Τζαν Ελγκίζ, ο Χαλίμ Μπέη γεννήθηκε και έζησε σε αυτό το αρχοντικό. Η έκθεση που ήδη υπάρχει μέσα από τις αφηγήσεις του κτιρίου, σκοπεύει να προσθέσει και να ορίσει την πορεία και σε άλλες γραμμές περάσματος..

Η έκθεση καλύπτει ολόκληρο το αρχοντικό και παρουσιάζει διάφορα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών πετώντας από τη ζωγραφική στη γλυπτική, από τις εγκαταστάσεις στα αντικείμενα, από τις φωτογραφίες στις ταινίες και τα βίντεο. Ανάμεσα σε αυτούς τους καλλιτέχνες βρίσκονται οι: Πινάρ Γιόλατσαν, Όλεγ Ντου, Σίντυ Σέρμαν, Αζαντέ Kιοκέρ, Μπεντρή Μπαϊκάμ, Μπενγκιού Καράντουμαν, Φερχάτ Οζγκιούρ, Γκίλμπερτ & Τζορτζ, Χάλε Tένγκερ, Tρέση Eμίν, Λουίς Μπουρζουά, Mάτεο Mάτε, Μπουράκ Ντελίερ, Γκιουλσιούν Kαράμουσταφα, Ιχσάν Oτουρμάκ, Kέντελ Γκιρς, Kομέτ, Ναν Γόλδιν, Nιλμπάρ Γκιουρές, Οζλέμ Γκιούνγιολ, Ρεμπέκα Χορν, Tομούρ Ατάγκιοκ, Βέλζκο Ζέζακ, Χέρα Μπουγιουκταστζίγιαν και Μπενζί Μπογιάδιαν.

Με την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα, ένα συνοδευτικό βιβλίο οποίο θα εκδοθεί σε τρεις γλώσσες (Τουρκικά, Ελληνικά και Αγγλικά) και το οποίο τεκμηριώνει την εξέλιξη της έκθεσης, θα διανέμεται κατά την διάρκεια της.

Η ιστορία του κτηρίου Χαλίμ Μπέη

Ο Χαλίμ Μπέης ήταν πολύ εύπορος και είχε μια πολύ μεγάλη ιδιοκτησία, που απλωνόταν από το σημείο της Πινακοθήκης μέχρι το ναό της Αγίας Κυριακής, στο αλσύλλιο του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης. Οι πρόγονοί του έχτισαν διάφορα οθωμανικά κτήρια που σώζονται ακόμη και σήμερα, όπως το Γενί Τζαμί, το Τσαρσί Χαμάμ, το τέως Πειραματικό Γυμνάσιο που τότε λειτουργούσε ως νοσοκομείο κ.ά..

Για το λόγο του ότι ο Χαλίμ Μπέης ήταν πολύ αγαπητός σε όλη την πόλη κι εξαιρετικά δίκαιος, στην κηδεία του έκλεισε όλη η αγορά και παρευρέθηκαν όλοι οι κάτοικοι.

Το ίδιο το κτήριο χτίστηκε το 1880 και μέχρι και το 1923 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της οικογένειας των Κουλαξίδηδων. Από εκεί και πέρα, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, οπότε και η οικογένεια έφυγε, το κτήριο στέγασε Έλληνες πρόσφυγες. 


Σε κάθε δωμάτιό του έμενε και μια οικογένεια, με τη μορφή κοινοβίου.

Στις αρχές τού 1990 άρχισαν από τον τότε Δήμο Μυτιλήνης οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, αφού βρισκόταν σε άθλια κατάσταση, και το 1999 άνοιξε πλέον ως Δημοτική Πινακοθήκη.