Σε απόγνωση οι αγρότες της Λέσβου… λόγω ανομβρίας!- Εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου!

Σε απόγνωση οι αγρότες της Λέσβου… λόγω ανομβρίας

Την ανησυχία του ότι η φετινή παραγωγή λαδιού ίσως και να είναι μειωμένη σε ποσοστό άνω του 50% σε πολλές περιοχές της Λέσβου, διατύπωσαν, μιλώντας στο LesvosPost αγρότες της Λέσβου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ασφαλή στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες σε ολόκληρο το νησί, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην παραγωγή του ελαιολάδου την φετινή ελαιοκομική περίοδο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση και με την παρατεταμένη ανομβρία, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Λέσβο, σύμφωνα με τους ίδιους, θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα ως προς την απόδοση των ελιών τόσο σε ελαιόκαρπο όσο και σε ποσότητα λαδιού.

Κι αυτό γιατί το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στα ύψη από την Άνοιξη, οπότε και συνήθως τελείται η καρπόδεση.

Οι αγρότες επισημαίνουν και το γεγονός ότι για μία τέτοια ζημιά δεν προβλέπεται αποζημίωση από την πλευρά του αρμόδιου φορέα προς τους παραγωγούς, παρά μόνο εξαιτίας παγετού.

Οι ίδιοι ζητούν να αλλάξει το καθεστώς των αποζημιώσεων και να λαμβάνουν χρήματα και για τέτοιου είδους ζημιές, καθώς χαρακτηρίζονται καθοριστικές για την παραγωγή του ελαιολάδου.


Ρεπορτάζ Στεφάνου Γεώργιος (Δ/ντης- Αρχισυντάκτης LesvosPost Media)