Κάτι βγήκε …Θα υλοποιηθεί όμως;-Άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου αποφάσισαν στο Μαξίμου-Αποζημιώσεις στους Μοριανους

Να αποσυμφορηθεί η Λέσβος που ασφυκτικά από τους μετανάστες αλλά και να μπει μια τάξη στην δράση των ΜΚΟ συμφωνήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό.


Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο, και λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας συμφωνήθηκαν:

1. Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου

2. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα

3. Η επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών

4. Η δραστηριοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κατόπιν άδειας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα 
Μεταναστευτικής Πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου

5. Η καταβολή εντός τριμήνου των καταγεγραμμένων αποζημιώσεων στη Μόρια.

6. Η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων

7. Η συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, με τη συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Τόσκα, υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ, Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλη, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, δημάρχου Μυτιλήνης κ. Σπύρου Γαληνού, προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας, κ. Νίκου Τρακέλη, προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παναγιούδας, κ. Βαγγέλη Βγιόλατζη, Γενικού Συντονιστή του ΥΠΕΘΑ για το προσφυγικό ζήτημα, Υπτγου Κωνσταντίνου Φλώρου, βουλευτών της εκλογικής περιφέρειας Μυτιλήνης, Πάλλη, Αθανασίου, Τάσσου.


Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας. Σήμερα συζητήθηκαν τρόποι για την αντιμετώπισή της. 

Για μας το βασικό ζήτημα είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. 

Βλέποντας το ζήτημα με ανησυχία και εγρήγορση, θέσαμε για άλλη μια φορά την άμεση ανάγκη για τη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου. 


Ζητήσαμε ειδικά μέτρα ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Μέτρα εισοδηματικά και αναπτυξιακά. Οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές είναι ένα από τα μέτρα που αυτονόητα πρέπει να ληφθούν για τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου».