Απλήρωτο το έκτακτο προσωπικό της Αρχαιολογίας Λέσβου!

Ανακοίνωση: 


Οι καταστάσεις που βιώνει η χώρα τον τελευταίο καιρό είναι πρωτοφανείς.

Η κυβέρνηση εκτελώντας στο ακέραιο τις οδηγίες της ΕΕ και των δανειστών έχει υποθηκεύσει/ξεπουλήσει το μέλλον όχι απλώς των παιδιών μας αλλά και για αρκετές γενιές ακόμη. Χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν μέσα στην αβεβαιότητα, στην απληρωσιά, με το φόβο της ανεργίας που ήδη έχει καταδικάσει εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Την κατάσταση αυτή την βιώνουμε ιδιαίτερα έντονα και εμείς που εργαζόμαστε ως έκτακτο προσωπικό στα έργα της Αρχαιολογίας. Η ανεργία στον κλάδο μας για το 2016 βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη (80-90%). Η καθυστέρηση και μη καταβολή δεδουλευμένων για τους ελάχιστους που δουλεύουν αποτελεί τον κανόνα. Η ομηρία των εργαζόμενων στην τοπική Eφορεία Αρχαιοτήτων με συμβάσεις 1-3 μηνών, η καθημερινή αβεβαιότητα και αγωνία είναι απαραίτητες για τη διατήρηση «πελατειακών σχέσεων». 

Τη στιγμή αυτή υπάρχουν εργαζόμενοι σε έργα της Αρχαιολογίας πάνω στο νησί που δεν έχουν πληρωθεί για 8, ακόμη και για 14 μήνες, με αποτέλεσμα βέβαια οι συνάδελφοι αυτοί να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Αυτήν την ίδια στιγμή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου επιλέγει προκλητικά αντί να καταβάλει τα δεδουλευμένα ή τουλάχιστον μέρος αυτών να διοργανώνει πολιτιστικές βραδιές στο κάστρο Μυτιλήνης, στο Μουσείο και αλλού. Και ενώ τα «θεάματα», η απληρωσιά και η κοροϊδία καλά κρατούν, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τελευταία προκηρύξεις για πρόσληψη συμβασιούχων διάτρητες, με περίεργες, «φωτογραφικές» απαιτήσεις για υψηλή ειδίκευση, φαινόμενα αποκλεισμού των γυναικών εργατριών και άλλων ευπαθών κοινωνικά ομάδων, πρωτοφανείς ειδικότητες και αλχημείες κάθε είδους στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας των υποψηφίων. 

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε να σκάσει σαν βόμβα και η επαίσχυντη σύμβαση που καλεί η Εφ. Α. Λέσβου να υπογράψει ο συμβασιούχος η οποία αναφέρει ότι ο εργαζόμενος «αποδέχεται ότι η πληρωμή της μισθοδοσίας θα γίνεται μηνιαίως, σύμφωνα με την ροή της χρηματοδότησης της πράξης και με την επιφύλαξη καθυστέρησης σε περίπτωση εμπλοκής της διαδικασίας κατανομής.»  Καλεί δηλαδή τους εργαζόμενους να αποδεχτούν και να συναινέσουν στην καθυστέρηση των δεδουλευμένων και ίσως και στη μη καταβολή τους. 

Στην αντεργατική επίθεση που δεχόμαστε και την υλοποίει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων καλούμε όλους τους εργαζόμενους του νησιού μας, τα σωματεία και τους φορείς να σταθούν διπλά μας αλληλέγγυοι. Να απαντήσουμε με αντεπίθεση διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα μας, τα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων.


Κανείς μόνος του. Οργάνωση, συμμετοχή, αλληλεγγύη.
              Δεν μας τρομοκρατούν.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓEIΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Β.Α ΑΙΓΑΙΟΥ