Παρέμβαση στην Βουλή του Χ. Αθανασίου για το μεταναστευτικό-Ερώτηση για Περίεργες χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ

Παρέμβαση στην Βουλή του Χ. Αθανασίου για το μεταναστευτικό-Ερώτηση για Περίεργες χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ


Συζητήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στη Βουλή η επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου μαζί με άλλους βουλευτές της ΝΔ, σχετικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, ειδικότερα με θέμα: «Ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικού σχεδίου για το μεταναστευτικό μπροστά στον υπαρκτό πλέον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας».

Στην τοποθέτησή του, ο Βουλευτής κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στη δυσανάλογη επιβάρυνση των νησιών μας σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, στη μη ύπαρξη σαφούς εικόνας του αριθμού μεταναστών/προσφύγων που διαμένουν σε αυτά, στην ανυπαρξία εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, στην ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Λέσβου, στην ασυνεννοησία των αρμόδιων Υπουργείων και στους χαρακτηρισμούς, που με ευκολία αποδίδουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καλύψουν την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους, περί ρατσιστών και ακροδεξιών.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην χωρίς σχέδιο πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα στις αντιφατικές δηλώσεις των κ. Ξυδάκη και κ. Μουζάλα, είπε τα εξής:
« … Πραγματικά, έχετε αποφασίσει τελικά ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ; Θα κάνετε αυτά που λέει ο κος Μουζάλας ή αυτά, τα εκ διαμέτρου αντίθετα, που λέει ο κος Ξυδάκης;  Ή απλά, ΤΙΠΟΤΑ, επί της ουσίας, όπως άλλωστε κάνετε κατά την προσφιλή σας τακτική, τα 2 χρόνια της διακυβέρνησής σας;
Είμαι πεπεισμένος ότι θα αναλωθείτε σε έωλες απαντήσεις, οι οποίες απλά θα επιβεβαιώνουν το πόσο τέλεια και εκπληκτικά οι πολιτικές σας έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ρωτήστε, όμως, και τους κατοίκους του νησιού μου οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα ανθρώπινα όριά τους.»
Για τους ισχυρισμούς περί ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων, τόνισε: « Οι Λέσβιοι δεν είναι ρατσιστές και περιέθαλψαν από το 2015 μέχρι σήμερα περίπου 400.000 μετανάστες, που εισήλθαν στο νησί μας. Εσείς όμως αντί να παίρνετε πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση την κατάστασης, προσπαθείτε απλά να λασπολογείτε και να παίρνετε θέσεις, οι οποίες διχάζουν την κοινωνία. Να χαρακτηρίζετε ακροδεξιούς και  ξενοφοβικούς  απλούς πολίτες  που διαμαρτύρονται ειρηνικά και χωρίς βία. Ανθρώπους που η καθημερινότητά τους άλλαξε ραγδαία, που φοβούνται από τα καθημερινά επεισόδια, που η ζωή τους καταστράφηκε από την καθίζηση της οικονομίας.»
Κλείνοντας την πρωτολογία του, ανέφερε: « …Ποια είναι τελικά η στρατηγική σας ; Θα πάρετε κάποιο ουσιώδες μέτρο για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας; Θα ανακουφιστούν επιτέλους οι κάτοικοι των νησιών μας, και ιδίως της Λέσβου, από τη μιζέρια στην οποία τους έχετε ρίξει;
Απαιτώ συγκεκριμένες απαντήσεις, όχι μόνο για μένα, αλλά πρωτίστως για τους πολίτες των νησιών μας. Η Κυβέρνησή σας πρέπει να κινητοποιηθεί, να κοιτάξει τον κόσμο της Λέσβου στα μάτια και να δώσει λύσεις. Για να μάθουν οι πολίτες της Λέσβου τις προθέσεις σας και να μπορούν πλέον να πιστεύουν σε κάτι. Σε κάτι όμως χειροπιαστό, που θα τους βγάλει από το σημερινό τέλμα».
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Αθανασίου, επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για την κωλυσιεργία στις επαναπροωθήσεις των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο, την καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε α’ και β’ βαθμό, την κακή διαχείριση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό, την διαπλοκή και διαφθορά με ΜΚΟ καθώς και για τις άθλιες συνθήκες παραμονής των μεταναστών ενώ ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά για το σχέδιο των κ.κ.  Μουζάλα και Δρίτσα που αφορά πλωτό μέσο για χώρο φιλοξενίας στη Λέσβο.
Τέλος, αναφερόμενος στις επισκέψεις στη Λέσβο υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ, καθώς και ξένων ηγετών και επώνυμων αλλοδαπών καλλιτεχνών, είπε: «Ουδέν προσέφεραν στο πρόβλημά μας. Αντίθετα το επέτειναν, αφού περιορίστηκαν ΟΛΟΙ σε ανούσιες διαπιστώσεις, αλλά λύση ή προτάσεις για λύση δεν είδαμε.»
Θέμα: «Περίεργες χρηματοδοτήσεις και εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου μαζί με άλλους 26 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μετά την αποκάλυψη του protothema.gr για περίεργες χρηματοδοτήσεις του υπουργείου προς Μ.Κ.Ο Ψυχικής Υγείας σε ορισμένες εκ των οποίων εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και συνεργάτες τους.

Οι υπογράφοντες βουλευτές κάνουν λόγο για έκδοση περίεργων τροποποιητικών αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας, από το 2015 και μετά, που επαναφέρουν ουσιαστικά το μη βιώσιμο σύστημα παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από Μ.Κ.Ο, ακυρώνοντας την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων του τομέα της Ψυχικής Υγείας, της προηγούμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι «το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα (Πρώτο Θέμα), διπλασιάστηκε η χρηματοδότηση σε Μ.Κ.Ο Ψυχικής Υγείας στις οποίες ιδρυτικά μέλη είναι νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδροι Μ.Κ.Ο είναι αποσπασμένοι σε γραφεία Υπουργών, διοικητικό προσωπικό είναι συγγενείς Γενικών Γραμματέων, Διοικητικά Συμβούλια απαρτίζονται κατά τα 4/5 από συγγενείς και Μ.Κ.Ο χρηματοδοτούμενες με εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν μόλις πέντε ασθενείς – ωφελούμενους».

Με βάση τα παραπάνω, καλείται ο Υπουργός Υγείας να απαντήσει εάν είναι σε γνώση του η έκδοση των τροποποιητικών αποφάσεων, ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, ποιες  Μ.Κ.Ο χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας, ποιες Μ.Κ.Ο είχαν αύξηση της χρηματοδότησής τους το 2015, ποια είναι τα ιδρυτικά μέλη, οι πρόεδροι και τα μέλη Δ.Σ., καθώς και για τη σχέση όλων αυτών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Το κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή.

ΠΡΟΣ  ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ  ΥΓΕΙΑΣ 
κ.  Α.  ΞΑΝΘΟ


Θέμα:  Οσμή σκανδάλων στο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) της Ψυχικής Υγείας.

Μέχρι το τέλος του 2012, το υφιστάμενο σύστημα παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από ΜΚΟ α) δεν ήταν βιώσιμο, β) οι παρεχόμενες υπηρεσίες του δεν κοστολογούνταν, γ) δεν υπήρχε  παρακολούθηση της λειτουργίας του, ούτε αξιολόγηση ως προς την εξέλιξη του έργου αποκατάστασης των ασθενών, δ) αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης.

Για τους λόγους αυτούς το Μάιο του 2013, υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας  από τον  Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο και τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης κ. Andor. Το Σύμφωνο περιελάμβανε και την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Με το Σύμφωνο εξασφαλίστηκε κοινοτική χρηματοδότηση 180 εκ. € (60% ΕΣΠΑ, 40% τακτικός  προϋπολογισμός)  μέχρι το τέλος του 2015. Η χρηματοδότηση των ΑΜΚΕ Ψυχικής Υγείας θα βασιζόταν πλέον στην  κοστολόγηση των υπηρεσιών ανά ασθενή, μετά από μελέτη που έκανε η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου. Έτσι το κόστος των ΜΚΟ έπεσε από 92-95 εκ. €  το χρόνο στα 58 εκ. €.

Από το Δεκέμβριο του 2015 και μετά, παρατηρείται η έκδοση  από το Υπουργείο Υγείας, μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών, περίεργων τροποιητικών αποφάσεων ένταξης των έργων των ΜΚΟ, που βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα, δηλαδή:
αύξηση της ποσόστωσης της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ χωρίς ανάλογη μείωση του τακτικού προϋπολογισμού, άρα αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού,
αύξηση του προϋπολογισμού συγκεκριμένων έργων, χωρίς να υπάρχει αύξηση των ασθενών,
έλλειψη των στοιχείων χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους (τακτικός προϋπολογισμός, ΕΟΠΥΥ),
πλήρης απουσία των απολογιστικών στοιχείων της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, που πιστοποιούν, κατόπιν ελέγχου, τις παρασχεθείσες υπηρεσίες από τις ΑΜΚΕ, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Το Μάρτιο του 2016, με απόφαση του Υπουργού Υγείας συγκροτήθηκε Επιτροπή για την επανακοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις ΜΚΟ ανά ασθενή. Στόχος η επαναφορά του συνολικού κόστους στα παλαιά επίπεδα, προς όφελος των ΜΚΟ. Στην 8μελη Επιτροπή συμμετέχει μόνο ένας Υπηρεσιακός από το Υπουργείο Υγείας 3 σύμβουλοι Υπουργών και 3 εκπρόσωποι ΜΚΟ.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα (Πρώτο Θέμα), αναφέρεται πως διπλασιάστηκε η χρηματοδότηση σε ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας στις οποίες ιδρυτικά μέλη είναι νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδροι ΜΚΟ είναι αποσπασμένοι σε γραφεία Υπουργών, διοικητικό προσωπικό είναι συγγενείς Γενικών Γραμματέων, Διοικητικά Συμβούλια απαρτίζονται κατά τα 4/5 από συγγενείς και ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες με εκατομμύρια ευρώ ενώ έχουν μόλις πέντε ασθενείς - ωφελούμενους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  Ο  ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Είναι σε γνώση σας η έκδοση των τροποποιητικών αποφάσεων που είναι αντίθετες προς το σύμφωνο Λυκουρέντζου – Andor και εάν ναι ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ;
Ποιες  ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας, σε ποιές ΜΚΟ υπήρξε αύξηση της χρηματοδότησης το 2015, ποιοί είναι ιδρυτικά μέλη, πρόεδροι, και μέλη Δ.Σ ;
Ποιά η σχέση όλων αυτών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ;


28/09/2016                ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


ΚΕΛΛΑΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ                                   Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ        Β’ ΑΘΗΝΑΣ
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ  ΚΩΣΤΗΣ                           Β’ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΣ                  Ν.  ΚΑΒΑΛΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ                  Ν. ΛΕΣΒΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ  ΣΑΒΒΑΣ                        Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ                                     Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ  ΦΩΤΕΙΝΗ                           Ν.  ΣΕΡΡΩΝ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  ΑΝΝΑ                     Β’  ΑΘΗΝΑΣ
ΒΟΡΙΔΗΣ  ΜΑΚΗΣ                                       Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΒΟΥΛΤΕΨΗ  ΣΟΦΙΑ                                    Β’ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ                         Ν.  ΚΙΛΚΙΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  ΣΤΕΡΓΙΟΣ                             Ν.  ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ  ΒΑΣΙΛΗΣ                                Ν.  ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΑΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ                                      Ν.  ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ  ΘΕΟΔΩΡΟΣ                         Β’  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ  ΑΝΝΑ                                 Β’  ΑΘΗΝΑΣ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ  ΚΩΣΤΑΣ                           Ν.  ΣΕΡΡΩΝ
ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ  ΑΝΔΡΕΑΣ                         Ν.  ΑΧΑΙΑΣ
ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ  ΚΩΣΤΑΣ                             Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ  ΣΙΜΟΣ                                 Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ                    Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΚΟΝΣΟΛΑΣ  ΜΑΝΟΣ                                   Ν.  ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                         Ν.  ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ                             Ν.  ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ  ΒΑΣΙΛΗΣ                              ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΣΚΡΕΚΑΣ  ΚΩΣΤΑΣ                                      Ν.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ