Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου «Να αδειοδοτηθούν και να λειτουργήσουν όλα τα δημοτικά σφαγεία με ευθύνη του Δήμου, να μην δοθούν σε ιδιώτες»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Για ακόμα μια φορά ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης Λέσβου (ΑΔΕΛ) που ετοιμάζεται να δώσει σε ιδιώτες τα δημοτικά σφαγεία, ξεκινώντας από αυτό του Μανταμάδου.

Πέρα από τη συνειδητή, πλέον, επιλογή της επιχείρησης τούτης να μην ενημερώνει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια όπως αρμόζει, αλλά να ανακοινώνει τις προθέσεις της δια του τύπου, απαξιώνοντας πλήρως το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου ως πολιτικού οργάνου, αλλά και υποτιμώντας το αναφαίρετο δικαίωμα της αντιπολίτευσης για σωστή και έγκαιρη ενημέρωση, επιδιώκοντας να καταστήσει το δημοτικό συμβούλιο και τους δημοτικούς συμβούλους απλούς παρακολουθητές των πολιτικών τούτων επιλογών σε ειλημμένες αποφάσεις, επισημαίνουμε τα παρακάτω σχετικά με την απόφασή της να ιδιωτικοποιήσει τα σφαγεία.

Για ακόμα μια φορά γίνεται φανερή η πρεμούρα της δημοτικής αρχής να «τελειώνει» με ό,τι έχει απομείνει στον έλεγχο του Δήμου. Αφού πρώτα έχει κάνει -όπως διατείνεται- τις ενέργειες ώστε να αδειοδοτηθούν τα δημοτικά σφαγεία, ανακοινώνει πως είναι έτοιμα για να νοικιαστούν σε ιδιώτη ξεκινώντας από αυτό του Μανταμάδου και φυσικά σειρά έχουν και τα υπόλοιπα.

Αυτή τη στιγμή, το δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου δέχεται τον κύριο όγκο των σφάγιων (σε σχέση με τα δημοτικά σφαγεία) και αποτελεί κυριολεκτικά και χωρίς υπερβολή φιλέτο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Να θυμίσουμε πως ήδη στο νησί το κόστος των σφάγιων σε ιδιωτικά σφαγεία είναι ακριβότερο σε σχέση με το κόστος στα δημοτικά.

Η σταδιακή παράδοση των σφαγείων του νησιού σε ιδιώτες θα σημάνει αύξηση του κόστους σφαγής που θα επιβαρύνει αρχικά τους κτηνοτρόφους του νησιού μας και στη συνέχεια ενδεχομένως και το νοικοκυριό της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας σε αυτές τις αποφάσεις και καλούμε τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους και τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους του νησιού μαζί με τα υπόλοιπα εργατικά λαϊκά στρώματα, να ορθώσουν ανάστημα και να εναντιωθούν σθεναρά σε τέτοιου είδους αποφάσεις ακυρώνοντας τες στην πράξη, παλεύοντας για την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Διεκδικούμε να εκσυγχρονιστούν, να αδειοδοτηθούν και να λειτουργήσουν όλα τα δημοτικά σφαγεία με ευθύνη του Δήμου, να μειωθεί το κόστος των σφάγιων που μεταφέρεται στους κτηνοτρόφους και να φτιαχτεί μονάδα καύσης των αποβλήτων των σφαγείων με ευθύνη του κράτους.

Μυτιλήνη 18 Οκτωβρίου 2016

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου