Συντονισμός για το μεταναστευτικό: «Ρατσιστικές οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την Εκπαίδευση Μεταναστών»

 «Ρατσιστικές οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την Εκπαίδευση Μεταναστών»


Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι βαθιά ρατσιστικές και επιβεβαιώνουν όλες τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές και φασιστικές φωνές που εμφανίζονται μειοψηφικά στις τοπικές κοινωνίες. Το Υπουργείο Παιδείας με απόφαση του στις 29/8, αποφάσισε ότι τα προσφυγόπουλα που ζουν σε στρατόπεδα, δε θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης που γνωρίζουμε, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά σε ένα παραπρόγραμμα που προσχηματικά εντάσσεται διοικητικά στις σχολικές μονάδες. Έτσι:

ιδρύονται για χιλιάδες προσφυγόπουλα νηπιακής ηλικίας (4-6 ετών) τμήματα νηπιαγωγείου που θα λειτουργούν μόνο μέσα στα στρατόπεδα, ενώ

δημιουργούνται για τα υπόλοιπα παιδιά (6-18 ετών) τμήματα αποτελούμενα μόνο από προσφυγόπουλα των στρατοπέδων που θα λειτουργούν μετά και έξω από τις ώρες λειτουργίας του σχολείου (14.00-18.00), σε αίθουσες σχολείων που βρίσκονται κοντά στα στρατόπεδα και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε μέσα στα στρατόπεδα.

Η βασική λογική του νομοθετήματος είναι η γκετοποίηση! Τα τμήματα που δημιουργούνται είναι αμειγώς με προσφυγόπουλα και λειτουργούν στα σχολικά κτίρια τις ώρες που δε λειτουργούν τα σχολεία, "εκτός υφιστάμενου ωρολογίου προγράμματος", όπως ξεκαθαρίζει η απόφαση! Όταν όμως, υπάρχουν "ανυπέρβητες δυσκολίες" στη μετακίνηση (μεγάλες αποστάσεις και έλλειψη χρημάτων), τότε τα τμήματα αυτά θα ιδρυθούν μέσα στα στρατόπεδα. Φυσικά, η κυβέρνηση αποκρύβει ότι τα περισσότερα στρατόπεδα, που η κυβέρνηση παραπλανητικά ονομάζει "κέντρα φιλοξενίας" βρίσκονται μακριά από τον οικιστικό ιστό με αποτέλεσμα η πρόσβαση στα δημόσια σχολεία να έχει "ανυπέρβλητες δυσκολίες"!

Η συνολική φιλοσοφία της απόφασης αυτής διαπνέεται από τη λογική να κρατηθούν οι πρόσφυγες μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, σε συνθήκες οριακής απομόνωσης, αποκλεισμένοι από τον ντόπιο πληθυσμό και με τρόπο που τους αντιμετωπίζει ως προσωρινούς. Την ίδια στιγμή με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και την πολιτική των κλειστών συνόρων, τους κρατά κυριολεκτικά εγκλωβισμένους, φυλακισμένους και αιωνίως πρόσφυγες, χωρίς δικαιώματα σε μια σχετικά "κανονική" ζωή. Ταυτόχρονα, οι πρόσφυγες αποκλείονται από το σύνολο των μορφωτικών δικαιωμάτων που χρειάζεται να έχει κάθε παιδί μια και παρακολουθούν το απόγευμα μόνο την εκμάθηση της γλώσσας, μαθηματικά και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Επίσης, είναι φανερό ότι δεν αποτελεί προσωρινό μέτρο για την τελική ένταξη των προσφυγόπουλων γιατί η διάρκειά του δεν είναι δεδομένη και η ένταξη στο κανονικό σχολείο μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη! Η απόφαση αναφέρει ότι τα προσφυγόπουλα θα ενταχθούν στις κανονικές τάξεις μετά από μερικούς μήνες, ίσως ένα χρόνο ή ακόμα και πολύ περισσότερο με βάση την αξιολόγηση της γλωσσικής ικανότητας των μαθητών. Αν υπολογίσουμε σε αυτό ότι θα διδάσκονται μια ώρα την ημέρα την ελληνική γλώσσα και κατοικούν στο γκέτο των στρατοπέδων, δύσκολα θα μάθουν τα παιδιά αυτά τη γλώσσα. 

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι βαθιά ρατσιστική και αντιπροσφυγική και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί δημιουργεί τεράστια εμπόδια και αρνείται να εγγράψει τα προσφυγόπουλα στις κανονικές τάξεις των δημοσίων σχολείων, ακόμα και τα προσφυγόπουλα που διαμένουν σε κατοικίες, ξενοδοχεία, καταλήψεις χώρων κ.λπ. Παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμβάσεις, ακόμα και τη νομοθεσία του Ελληνικού κράτους που ορίζουν με απόλυτη σαφήνεια ότι πρέπει να διευκολύνεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των προσφύγων και γενικότερα των ευπαθών ομάδων στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Ένα «εξ. επείγον» έγγραφο του Υπουργού Παιδείας (07/09/2016, Αρ. Πρωτ. : Φ1/143733/Δ2), αναφέρει ότι όταν υπάρχει προσέλευση μεγάλου αριθμού αλλοδαπών μαθητών για εγγραφή στις σχολικές μονάδες Π.Ε. και Δ.Ε. απαγορεύει στα σχολεία να κάνουν εγγραφές και απαιτεί το αίτημα να γίνεται στο διευθυντή εκπαίδευσης και όχι στη σχολική μονάδα. Πιο σαφέστατος, ρατσιστικός διαχωρισμός δεν μπορεί να υπάρχει! Τα αλλοδαπά παιδιά γίνονται θύματα ρατσιστικής διάκρισης με βάση την εθνικότητά τους. Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις αυτές δικαιώνει το Σύλλογο Γονέων στο Ωραιόκαστρο, την ίδια στιγμή που τον μέμφεται επικοινωνιακά.

 Γιατί αυτός ο διαχωρισμός; Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: Να μπλοκάρει τις εγγραφές οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών σωματείων, του Συντονισμού και άλλων αλληλέγγυων συλλογικοτήτων! Τα εκπαιδευτικά σωματεία και η μαχόμενη εκπαίδευση θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν και να αγωνίζονται ώστε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από οικονομική θέση, εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία, φύλο και φυλή να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της παιδείας!

Απαιτούμε:

- Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μαζί με όλα τα υπόλοιπα παιδιά, σε κανονικές τάξεις καθώς και των κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις
-Πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία
-Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού
-Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες
-Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές/τριες
-Μαζικοί διορισμοί μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών

Βασικοί άξονες των αιτημάτων μας:

1. Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να διευκολύνει αποφασιστικά ώστε όλα τα παιδιά και όλες οι ομάδες πολιτών να ξεπεράσουν τυχόν δυσκολίες και δυστοκίες και να κάνει την εκπαίδευση ελκυστική σε όλες και όλους και τα δημόσια σχολεία χώρο κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών του κάθε μαθητή.
2. Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, με συνθήκες συνεκπαίδευσης. Καταγγέλουμε οποιαδήποτε απόπειρα, με κάθε δικαιολογία, να δημιουργηθούν χώροι "εκπαίδευσης" γκέτο, μακριά από τα δημόσια σχολεία είτε μέσα σε αυτά αλλά εκτός της κανονικής τους λειτουργίας.

3. Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί τα παιδιά αυτά έχουν στερηθεί την εκπαίδευση για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες. Γι' αυτό χρειάζονται επαγγελματίες εκπαιδευτικοί με σταθερές σχέσεις εργασίας μέσα από μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού.

Στόχοι του Συντονισμού

να υπάρξει σε όλη την Ελλάδα ένα μεγάλο κύμα αιτήσεων που να δηλώνει την επιθυμία των προσφύγων να γράψουν τα παιδιά τους σε κανονικά σχολεία και να υποχρεώνει την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση.

να εξασφαλίσει την εγγραφή των παιδιών στα πρωινά τμήματα των σχολείων μαζί με όλα τα άλλα παιδιά, και ιδιαίτερα των προσφυγόπουλων που διαμένουν στα στρατόπεδα σπάζοντας στην πράξη τις απαγορεύσεις.

Για το σκοπό αυτό ο Συντονισμός δρώντας από κοινού με εκπαιδευτικά σωματεία και αλληλέγγυες ομάδες σε όλη την Ελλάδα:

συνέβαλε στην εγγραφή εκατοντάδων προσφυγόπουλων από καταλήψεις χώρων στα κανονικά σχολεία τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2016 και ήδη φοιτούν κανονικά σε αυτά.
ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των γονιών των προσφυγόπουλων μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα:
-κυκλοφορώντας ένα γράμμα σε αραβικά, φαρσί και αγγλικά, για να ενημερώσει τους γονείς των προσφυγόπουλων, για το δικαίωμά τους να γράψουν τα παιδιά τους στα Δημόσια Σχολεία, κάτι που επιμελώς τους αποκρύπτουν όλες οι επίσημες αρχές

-διακινώντας έντυπα αιτήσεων στις οποίες οι γονείς δηλώνουν ότι επιθυμούν την εγγραφή των παιδιών τους στα σχολεία, σύμφωνα με τους νόμους που υποχρεώνουν την πολιτεία να τους παρέχει την ίδια εκπαίδευση με τα ελληνόπουλα.

-Οι γονείς των προσφυγόπουλων κατέθεσαν τις αιτήσεις αυτές στα σχολεία και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και κάποια παιδιά γράφτηκαν και ξεκίνησαν ήδη να παρακολουθούν στα σχολεία τις πρωινές ώρες μαζί με όλα τα άλλα παιδιά
Οργανώνει Συνέντευξη Τύπου για το συγκεκριμένο ζήτημα με όλες τις πρωτοβουλίες, αλληλέγγυες ομάδες, οργανώσεις κ.λπ. για τις 5/10 ημέρα του εκπαιδευτικού
Προετοιμάζει συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας για την διεκδίκηση των αιτημάτων
Οργανώνει ημερίδα τέλη Νοέμβρη με συμμετοχή εκπαιδευτικών, Πανεπιστημιακών κ.λπ.
Ο αγώνας μας αφορά όλα τα παιδιά, Ελληνόπουλα και Αλλοδαπά, όλα τα παιδιά που η πολιτική των μνημονίων, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, ψάχνει ευκαιρία να τα "πετάξει" έξω από το Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης. Σήμερα είναι τα προσφυγόπουλα, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και αμέσως μετά τα παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν τη συντήρηση των σχολείων!

Αγωνιζόμαστε ώστε όλα τα παιδιά να χωράνε στο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο!


Καλούμε τα συνδικάτα να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις