Εργατικό Κέντρο Λέσβου «ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ»

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ


ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΠΙΣΩ Η ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ «ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ» ΣΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

Η επίθεση που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υλοποιώντας στο ακέραιο τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για ενίσχυση του κεφαλαίου, των κερδών των μονοπωλίων, έχουν και θα έχουν σαν στόχο τα εργασιακά. Χτυπούν το λαό, τα φτωχά λαϊκά στρώματα από όλες τις μεριές και ταυτόχρονα καταδικάζουν χιλιάδες νέους, χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Και για όσους ακόμα υπάρχει ένα «μεροκάματο», όποιο κι αν έχει απομείνει, υπάρχει μόνιμα η απειλή της ανεργίας, είτε έμμεσα είτε άμεσα. Είναι τέτοια η τρομοκρατία που έχει επικρατήσει και αναπτυχθεί στους εργαζόμενους ότι η ανεργία είναι «προ των πυλών» και για να το επιτύχουν αυτό χρησιμοποιούν  σαν απειλή την τεράστια δεξαμενή ανέργων που υπάρχει και «περιμένει» όπως λένε.

Βέβαια, στα όπλα της κυβέρνησης ανήκουν και τα γνωστά σε όλους πεντάμηνα, οχτάμηνα της κοινωφελούς εργασίας ή και των διαφόρων άλλων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που αυτά όχι μόνο δεν εξαλείφουν την ανεργία αλλά την ανακυκλώνουν, την διογκώνουν και την συντηρούν.

Στο φόβο της αβεβαιότητας και της ανεργίας ζουν καθημερινά και οι έκτακτοι εργαζόμενοι στην αρχαιολογία στο νησί μας, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπου εκτός της απληρωσιάς, της μη καταβολής δεδουλευμένων, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει ή και ξεπερνάει και τον ένα χρόνο, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις περίφημες ανανεώσεις συμβάσεων, που αυτές κυμαίνονται από 1 εώς 3 μήνες στην καλύτερη των περιπτώσεων. Λιγόμηνες συμβάσεις οι οποίες στην ουσία ανακυκλώνουν και συντηρούν την ανεργία στο κλάδο και που πολλές φορές χρησιμοποιούνται έμμεσα και ως απειλή σε εργαζόμενους (μη ανανέωση σύμβασης) ή και ως διατήρηση διαφόρων “πελατειακών σχέσεων” όπως είθισται να συμβαίνει σε αυτού του είδους συμβάσεις ή και προγράμματα.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην αρχαιολογία, και που σε πολλές περιπτώσεις είναι προβλήματα επιβίωσης, ήρθε να προστεθεί «σαν κερασάκι στην τούρτα» ο επαίσχυντος όρος στη σύμβαση έργου που αναφέρει ότι ο εργαζόμενος : «αποδέχεται ότι η πληρωμή της μισθοδοσίας θα γίνεται μηνιαίως, σύμφωνα με την ροή της χρηματοδότησης της πράξης και με την επιφύλαξη καθυστέρησης σε περίπτωση εμπλοκής της διαδικασίας κατανομής.» 

Καλεί δηλαδή τους εργαζόμενους να αποδεχτούν και να συναινέσουν στην καθυστέρηση των δεδουλευμένων και ίσως και στη μη καταβολή τους. Καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν συνένοχοι ουσιαστικά, να πάψουν δηλαδή να διεκδικούν την από εδώ και πέρα καταβολή των δεδουλευμένων. Τέτοιες λογικές, τέτοια τερτίπια, τέτοιοι όροι είναι που προτείνουν στους εργαζόμενους που όμως δεν χωράνε στις λογικές μας γιατί είναι μέτρα και λογικές που θέλουν για άλλη μια φορά «το μάρμαρο» να το πληρώσει η εργατική τάξη. 

Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους να σταθούμε σύσσωμοι ενάντια σε αντεργατικές πρακτικές που εφαρμόζουν τον εργασιακό μεσαίωνα και σαν μην φτάνει αυτό ζητούν και την συναίνεση των εργαζομένων. Καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές και απαιτούμε - διεκδικούμε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στα έργα της Λέσβου και να υπογραφτούν μόνιμες συμβάσεις χωρίς επαίσχυντους όρους.


            Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ