Δήλωση Αθανασίου για το ενδεχόμενο λειτουργίας του πρώην στρατοπέδου στη Λεμονού

Δήλωση Αθανασίου


Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα, σχετικά με το ενδεχόμενο λειτουργίας του πρώην στρατοπέδου στη Λεμονού ως παράλληλης δομής φιλοξενίας παραβατικών ατόμων και την επιστολή που εστάλη από το ταξιδιωτικό πρακτορείο «Ξυλούρης» σε ξενοδόχους του νησιού μας, με σκοπό πιθανής συνεργασίας με ΜΚΟ και φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων, ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου,  δήλωσε τα εξής:

«Η τοποθέτησή μου, κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ήταν ξεκάθαρη, διαχρονικά η ίδια και απηχεί τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες διατυπώθηκαν και δημοσιεύθηκαν στο Δελτίο Τύπου της 8ης Οκτωβρίου μετά το τέλος της σύσκεψης.
Κατά τη σύσκεψη δεν τέθηκε ζήτημα «διασποράς» μεταναστών/προσφύγων στο νησί και συνεπώς δεν συναίνεσα αλλά ούτε θα συναινούσα σε καμία απόφαση για κάτι τέτοιο.
Η αποσυμφόρηση της Λέσβου ήταν και παραμένει η βασική θέση μου, η οποία έγινε αποδεκτή από όλους τους παρευρισκόμενους, όπως ρητά διατυπώνεται στο Δελτίο Τύπου.
Σε όσους προσπαθούν  με επικοινωνιακά τερτίπια, να καλύψουν την αυθαίρετη δράση τους συνεχίζοντας να εφαρμόζουν τις πρακτικές της Κυβέρνησης για τις οποίες έχουμε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή μας, είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω τα εξής:
Όσα συμφωνήθηκαν και καταγράφηκαν κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου αναιρούν τις επικοινωνιακές προθέσεις τους. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και η Κυβέρνηση οφείλει να αναλογισθεί τις ευθύνες της.»

Όσον αφορά τις ΜΚΟ, ο βουλευτής δήλωσε:

«Δεν μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα ως Κράτος εν Κράτει. Τα ερωτήματα που έθεσα στη σύσκεψη ήταν σαφή: Πόσες είναι; Από πού χρηματοδοτούνται; Ποιος τις ελέγχει (οικονομικοί και διαχειριστικοί έλεγχοι); Που λογοδοτούν; Έτσι καταλήξαμε, η δραστηριοποίησή τους να απαιτεί άδεια του Υπουργού και τη σύμφωνη γνώμη Περιφέρειας και Δήμου (και των δύο).
Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει όλους τους σχετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς πριν και κατά τη διάρκεια της δραστηριοποίησης των ΜΚΟ.»

Για την επιστολή του ταξιδιωτικού πρακτορείου «Ξυλούρης», ανέφερε:

«Προσωπικά αγνοώ και την ύπαρξη του κυρίου Ξυλούρη. Στο Μαξίμου δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα από κανέναν, ούτε από τον κ. Μουζάλα.»