Πρόταση προς χρηματοδότηση από τον Δήμο Λέσβου για το Κοινωνικό Φαρμακείο και Κοινωνικού Παντοπωλείου

Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Οργανισμού «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου» κα Αναστασία Αντωνέλλη, κάνει γνωστά τα παρακάτω:


Συνεχίζοντας την προσπάθεια αξιοποίησης κάθε δυνατότητας, προκειμένου να βοηθηθούν οι Δημότες μας που διαβιούν σε συνθήκες φτώχιας, την Παρασκευή 30/9 ο Οργανισμός μας, δηλαδή  το ΝΠΔΔ "Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης" του Δήμου Λέσβου, υποβάλαμε  πρόταση προς χρηματοδότηση στα πλαίσια της πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Βορείου Αιγαίου με αρ.πρωτ. οικ.2056/28-6-2016 για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με τίτλο "ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ" και προϋπολογισμό 243.360,00 €.  Η προτεινόμενη πράξη αφορά στην δημιουργία και λειτουργία για τρία (3) έτη των Δομών παροχής βασικών αγαθών και συγκεκριμένα Κοινωνικού Φαρμακείου και Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Με τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου επιδιώκεται η παροχή σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία θα εξασφαλίζονται μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, σε άτομα που διαμένουν στο Δήμο Λέσβου, συμπεριλαμβανομένων και των νόμιμα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών τα οποία βάσει κριτηρίων και σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από τη φτώχεια καθώς και οι δικαιούχοι/αιτούντες διεθνούς προστασίας.

Με τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείο επιδιώκεται η διανομή, σε τακτική βάση, σε ωφελούμενα άτομα που το έχουν ανάγκη, τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, ειδών ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένων προϊόντων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, βιβλίων, παιχνιδιών κλπ. Ο πληθυσμός που αναμένεται να ωφεληθεί από την προτεινόμενη πράξη είναι πολίτες που κατοικούν στο Δήμο Λέσβου και συγκεκριμένα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ή απειλούνται από φτώχεια (π.χ. ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του ΤΕΒΑ, ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας κλπ) καθώς και οι δικαιούχοι/αιτούντες διεθνούς προστασίας.

            Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων δομών, μιας και λειτουργούμε εδώ και τέσσερα χρόνια ως Οργανισμός ανάλογες δομές, αφού ως γνωστόν διαθέτουμε και Κοινωνικό Φαρμακείο και Παντοπωλείο, αποφασίσαμε να καταθέσουμε πρόταση και να διεκδικήσουμε το Πρόγραμμα αυτό και για έναν ακόμα λόγο πέρα απ’ τους προφανείς.

Εάν η πρόταση μας εγκριθεί, θα δημιουργηθούν άλλες 4 θέσεις εργασίες στον Δήμο μας. Έτσι προστιθέμενες στις 43 ήδη υπάρχουσες από Ευρωπαϊκά Προγράμματα που  υλοποιούμε ή διεκδικούμε, θεωρούμε ότι με την δημιουργία 47 θέσεων εργασίας στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής,  βάζουμε πλάτη στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην φτώχια που αυτή επιφέρει-πέραν όλων των άλλων περικοπών, μέτρων κ.λ.π.- στους Δημότες μας. Γιατί για μας δεν νοείται Κοινωνική πολιτική χωρίς την προσπάθεια δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Και επειδή ως γνωστόν  είμαστε  αιρετοί και όχι φιλάνθρωποι,  ως εκ τούτου,  έχουμε  υποχρέωση  να λογοδοτούμε στους Δημότες μας δημόσια, για να μας κρίνουν καθημερινά για τι έργο κάνουμε ή δεν κάνουμε, δημόσια οφείλουμε  επίσης να λέμε  τουλάχιστον ευχαριστώ, σε όλους όσους συνεργάζονται, δουλεύουν και μας βοηθούν στο να δημιουργήσουμε οτιδήποτε που έχει σκοπό να βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, εκ μέρους τους και εκ μέρους μας.


Έτσι ευχαριστούμε όλους όσους δούλεψαν και βοήθησαν στο να κατατεθεί η πρόταση μας αυτή εγκαίρως: την κυρία Μαίρη Μπουλμπούλη- ειδική συνεργάτη του Δημάρχου για Ευρωπαϊκά Προγράμματα, την κυρία Ελπίδα Αβαγιανού του Γραφείου Προγραμματισμού του Δήμου, βεβαίως τον συνάδελφο Κώστα Κατσαρό – υπεύθυνο Αντιδήμαρχο του Προγραμματισμού, τον κ. Κατσιγίνη εργαζόμενο στον Οργανισμό μας και φυσικά τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής κ. Βλαστάρη και Πιπεργιά για την πολύτιμη καθοδήγηση τους.