ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΛΕΣΒΟΥ «Ακραίο φαινόμενο το λουκέτο στο 8ο Δημοτικό Σχολειό Μυτιλήνης»

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ


Καταγγέλλουμε την προσπάθεια ορισμένων μεμονωμένων «αγανακτισμένων» και αμφιλεγόμενων στοιχείων σε Δημοτικό Σχολείο της Μυτιλήνης, που στόχο είχαν να δημιουργήσουν τεχνητά ξενοφοβικό και ρατσιστικό κλίμα, κόντρα στην πολύμορφη αλληλεγγύη που δείχνει η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών αλλά και των κατοίκων του νησιού μας  στους πρόσφυγες.

      Kαλούμε  το λαό και τη νεολαία του νησιού μας να απομονώσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που βάζουν στο στόχαστρο απελπισμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και αθωώνουν τους πραγματικούς  ενόχους.

Όταν βλέπουμε στην πόρτα μας τα θωρηκτά των φονιάδων του ΝΑΤΟ να κόβουν βόλτες έτοιμα να ξεράσουν θάνατο και δυστυχία με τις ευλογίες της κυβέρνησης, μας είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι ο κίνδυνος προέρχεται από μικρά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

       Η οργή και η αγανάκτηση του λαού της Λέσβου για τη βάρβαρη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε  πρέπει να στοχεύει στον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανέχεια και την ανεργία τα λαϊκά στρώματα.
       Το νησί της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς , η Λέσβος, δε θα επικροτήσει τις κραυγές μισαλλοδοξίας και τον αρρωστημένο εθνικισμό κανενός. Θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιά και στήριξη όπως εξαρχής έκανε στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

       Οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου θα υπερασπιστούμε το λειτούργημά μας «μπολιάζοντας» το μυαλό και τις ψυχές των μαθητών μας με τις ανεκτίμητες αξίες της ανθρωπιάς, της παιδαγωγικής ευαισθησίας, της αλληλεγγύης, του διεθνισμού, της ίσης μεταχείρισης, της αποδοχής της διαφορετικότητας του άλλου και της ειρήνης. Παράλληλα παλεύουμε για να λείψουν οι αιτίες που γεννούν τον όλεθρο, την καταστροφή και τη δυστυχία, που γεννούν πρόσφυγες, παλεύουμε να σταματήσει ο πόλεμος ώστε ασφαλείς να επιστρέψουν στις χώρες τους.

     Ο αγώνας για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών είναι ενιαίος και ταξικός, δεν ξεχωρίζει τα παιδιά από τη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους.

     Είναι ανάγκη, εδώ και τώρα, να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία.

     Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών, για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων. Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται.
Να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας τους.

    Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος, ο πραγματικός ένοχος είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που το στηρίζουν, οι οποίοι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς του μεγάλου κεφαλαίου δεν διστάζουν ν' ανάψουν τη φωτιά του πολέμου όπου Γης.

Απαιτούμε, Διεκδικούμε, Αγωνιζόμαστε :

♦ Να απεγκλωβιστούν τώρα από τη Λέσβο και από όλη την Ελλάδα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Γρήγορα να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις ασύλου όλων όσων έχουν τις προϋποθέσεις και όλοι οι υπόλοιποι να πάρουν χαρτιά και να πάνε στις χώρες που επιθυμούν. 

♦ Να διαμορφωθεί με ευθύνη του κράτους ανοιχτή δομή προσωρινής φιλοξενίας, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής, ασφάλειας, αξιοπρεπούς διαβίωσης και εκπαίδευσης όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων.

♦ Ο λαός να παλέψει ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που σφραγίζει και διαιωνίζει τον εγκλωβισμό τους και οξύνει όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται και στους ίδιους και στους κατοίκους του νησιού. 

♦ Να κινητοποιηθούμε ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, που γεννούν πολέμους και δημιουργούν την προσφυγιά. 

♦ Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων. 


ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ