Στους λογαριασμούς των αγροτών το 70% της βασικής ενίσχυσης-UPDATE: Από σήμερα πληρώθηκαν

UPDATE 20:25: Στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ


Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, την Πέμπτη (27/10) ολοκληρώθηκε η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2016, ύψους περίπου 770.000.000 ευρώ σε 567.000 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει το κινητό τους τηλέφωνο στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016, θα λάβουν ειδοποίηση για την πληρωμή τους μέσω SMS.  Βέβαια, όπως αναφέραμε σε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, από τα χρήματα αυτά εφορίες, ΟΓΑ και τράπεζες θα έχουν φροντίσει να παρακρατήσουν τις οφειλές πριν αυτά φθάσουν στα χέρια των δικαιούχων. Επιπλέον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου: (α) η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος, (β) η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2016 και (γ) οι εκκρεμότητες εξισωτικής αποζημίωσης για τις αιτήσεις 2015.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως Βιολογική Γεωργία,  Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Μείωση Νιτρορύπανσης κλπ, καθώς επίσης των ιδιωτικών επενδύσεων (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κα), του LEADER και των δημοσίων έργων.

Πάντως πολλοί θα είναι οι παραγωγοί που ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεως µε τα ποσά που θα βρουν στους λογαριασµούς τους, µετά τα τελευταία κατασχετήρια που φτάνουν στους αγρότες, στα οποία αναγράφεται ότι µπλοκάρονται «επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή από οποιονδήποτε άλλον φορέα, επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου ή επιστροφής οποιαδήποτε φόρου».

Ακόµα και στην περίπτωση που τα δικαιώµατα ή οι επιστροφές πετρελαίου κατατίθενται σε άλλη τράπεζα, µπορεί να γίνει κατάσχεση υπέρ τρίτου από την τράπεζα που έχει «αναλάβει» τα δάνεια του εν λόγω παραγωγού. Όπως αναφέρουν τα κατασχετήρια τη τράπεζας «με το παρόν επιτάσσεται καθεμιά από τις τράπεζες στις οποίες απευθύνεται το παρόν, να μην προβεί σε οποιαδήποτε καταβολή ή εξόφληση με οποιανδήποτε τρόπο, μερικά ή ολικά προς τους οφειλέτες». Από την πλευρά των τραπεζών υποστηρίζεται ότι έχει ακολουθηθεί ο «κώδικας δεοντολογίας» με τουλάχιστον τρεις έγραφες ενημερώσεις και οι συγκεκριμένοι πελάτες έχουν χαρακτηριστεί σαν «άτομα μη συνεργάσιμα». Επίσης αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές παλιών ετών και είναι μεγάλων ποσών.

Υπενθυμίζεται ότι, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης καθώς και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες στα τηλέφωνα 2108802000 από τις 09:00 έως τις 13:00 και 1540 από τις 09:00 έως τις 18:00.Αρχική ενημέρωση:


27/10 13:08

Μέχρι το τέλος του μήνα, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, αναμένεται να δοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εντολή για πίστωση στους λογαριασμούς των αγροτών της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης.

Διαβάστε περισσότερα για την βασική ενίσχυση και τις εξισωτικές.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, αναμένεται δοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εντολή στις τράπζες για να πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης.

Συγκεκριμένα, όπως έχει αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, στα τέλη Οκτωβρίου θα πιστωθεί το 70% της βασικής ενίσχυσης του 2017 και περί τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τέλος του 2016 το υπόλοιπο της βασικής, δηλαδή το 30% και το “πρασίνισμα”, πληρωμές που συνολικά θα φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη αρχίσει να πληρώνονται όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν την εξισωτική του 2013 και του 2014 για τους κτηνοτρόφους και μέσα Νοεμβρίου το 60% της εξισωτικής του 2016 και του 2015.

Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα δοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις τράπεζες η εντολή πληρωµής για την πρώτη δόση των αγροτικών επιδοτήσεων. Αυτό σηµαίνει ότι µια µέρα µετά, από την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, θα αρχίσουν οι πιστώσεις στους λογαριασµούς των δικαιούχων παραγωγών.

Ενισχύσεις σε αγρότες

Την ίδια στιγμή, μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, θα δοθούν ενισχύσεις σε συνολικά 111 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε έξι νομούς της χώρας. Οι ενισχύσεις αυτές, οι οποίες θα καταβληθούν έως και τις 27 Οκτωβρίου, θα δοθούν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ζωοτροφές για μια περίοδο 100 ημερών.


Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις αυτές αφορούν τους κτηνοτρόφους των νομών Χίου, Θάσου, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες). Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πληρωμές ύψους 15.087.550 ευρώ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από τις 7 έως τις 16 Οκτωβρίου 2016 σε 32.150 δικαιούχους παραγωγούς για διάφορα μέτρα ενισχύσεων.