Στην καρδιά του Βορείου Αιγαίου στη Λήμνο η επιτυχημένη 40η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή  εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας όλης της νησιωτικής Ελλάδας διεξήχθη το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στη Λήμνο, η 40η Γενική Συνέλευση του  Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.).


Τη φιλοξενία της συνέλευσης ανέλαβε  το Επιμελητήριο Λέσβου, που επέλεξε ως τόπο διεξαγωγής της το όμορφο νησί στην καρδιά του Βόρειου Αιγαίου  με τον πρόεδρο του Ευάγγελο Μυρσινιά να κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της στο Κινηματοθέατρο Μαρούλα, της πρωτεύουσας της Λήμνου Μύρινα. Αναφερόμενος για ακόμη μια φορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες και οικονομίες, στάθηκε στη διαπίστωση ότι στα νησιά έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτες τοπικές ποικιλίες προϊόντων που μπορούν θαυμάσια, αφού αναδειχθούν και τυποποιηθούν, να αποτελέσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εξήρε δε σ’ αυτό τη δουλειά του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Παν. Αιγαίου που εδρεύει στη Λήμνο και δημιουργεί βραβευμένα καινοτόμα προϊόντα διατροφής σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιώντας ντόπιες πρώτες ύλες.

Στη συνέχεια καλωσόρισε τους εκπροσώπους από τα νησιωτικά επιμελητήρια από κάθε γωνιά της Ελλάδας(Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο, Θάσος, Σαμοθράκη, Εύβοια, Σκύρος, Πειραιά) τα οποία έδωσαν το «παρών» στη Γενική Συνέλευση του  Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Το εναρκτήριο σκέλος περιλάμβανε τους χαιρετισμούς τόσο του προέδρου του ΕΟΑΕΝ  Θρασύβουλου Καλογρίδη, που  ευχαρίστησε το Eπιμελητήριο Λέσβου για την άψογη φιλοξενία και τόνισε «τη σημασία των Eπιμελητηρίων για όχι μόνον στην οικονομική αλλά και κοινωνική ζωή των νησιών της Ελλάδας», καθώς και του Προέδρου  του INSULEUR και  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Γεώργιου Μπενέτου, που από την πλευρά του επεσήμανε «τον πετυχημένο ρόλο του Δικτύου σε επίπεδο ευρωπαϊκής νησιωτικής (και όχι μόνον) πολιτικής»
. Την Kεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκπροσώπησε ο Γεώργιος Χονδρογιάννης, οικονομικός επόπτης της Κ.Ε.Ε και πρόεδρος του Eπιμελητηρίου Κέρκυρας και ο Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθυντής της Κ.Ε.Ε., οι οποίοι τόνισαν ότι η Κ.Ε.Ε. στέκεται αρωγός στον αγώνα του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του INSULEUR για την ανάδειξη της νησιωτικότητας.

Την Κυβέρνηση  στη Γενική Συνέλευση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο «στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής-για το οποίο ακόμα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα, όσο και  στη ρήτρα νησιωτικότητας, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο από κοινού δράσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τους ανωτέρω φορείς, προς επίτευξη ενός καλυτέρου αποτελέσματος  για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών και την ανάδειξης των αναγκών των νησιών μας».

Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  εκπροσώπησε ο έπαρχος  Βαγγέλης Γιαρμαδούρος που  στάθηκε «στην ανάγκη της επικοινωνίας και μεταφοράς αλλά και της σημασίας του ανθρώπινου δυναμικού για τα  ελληνικά νησιά» τονίζοντας ότι η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στην όλη προσπάθεια για την ανάπτυξη των νησιών μας.

Τις τοπικές αρχές εκπροσώπησε ο Δήμαρχος της Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, ο οποίος με τη σειρά του στάθηκε στη σημασία της συλλογικότητας ως το μέσο επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά και ταυτόχρονα ως κλειδί της ανάπτυξης. Καταλήγοντας έδωσε το δικό του στίγμα επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου «την Ελλάδα δεν την παραχωρούμε» .Εμείς εδώ οι ακρίτες δηλώνουμε παρών.


Στη Γενική Συνέλευση ακόμη χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Κωνσταντίνος Γκεζέπης (Πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου ΤΕΤΔ  του Πανεπιστήμιου Αιγαίου)  προκαλώντας με το λόγο του αίσθηση στην κατάμεστη από κόσμο και φοιτητές αίθουσα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε έρθει σε ένα άγνωστο για εμάς τόπο όπου όμως ο κόσμος μας αγκάλιασε θερμά και μας βοήθησε εξαιρετικά. Αν εσείς οι μεγάλοι την Ελλάδα δεν θέλετε να την παραχωρήσετε εμείς οι νέοι  άνθρωποι από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να μην παραδώσουμε το μέλλον και τις ζωές μας». 

Ακόμη χαιρετισμούς απήθυναν τόσο ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ) κ.Παρασκευάς Φραντσέσκος, που στην ομιλία του επεσήμανε πως «θα πρέπει να επικρατήσει η σύνεση και η λογική και από κοινού τα Επιμελητήρια και η Πολιτεία να συμβάλουν σε έναν μετασχηματισμό που θα επιτρέψει στο θεσμό να επιτελέσει το ρόλο του «να υπηρετεί τον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών και να συμβουλεύει την οργανωμένη Πολιτεία», όσο και ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Λήμνου κ.Στέλιος Μαντζαρής. «Στα δύσκολα χρόνια που ζούμε προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία. Είμαστε μαζί σας στους αγώνες που δίνεται για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε»

Τέλος, γραπτούς χαιρετισμούς έστειλαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Δρίτσας, οι Βουλευτές της ΝΔ κ. Αθανασίου και κ. Αυγενάκης, η Πειφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου και ο κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν., με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, βράβευσε  τον Καθηγητή Ανδρέα Ιωάννου Τρούμπη, Κοσμήτωρ της Σχολής Περιβάλλοντος και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε αναγνώριση της  πολυετούς συνεισφοράς του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς  στην δημιουργία της Σχολής της Λήμνου και γενικότερα στην ανάπτυξη  των νησιών του Αιγαίου .

Επίσης ο Πρόεδρος τίμησε με το μετάλλιο του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Ε. Μυρσινιά, τον νομικό σύμβουλο του ΕΟΑΕΝ, κ. Σταύρο Βαρδαλά, καθώς και τον Πρόεδρο του Enterprise Greece, κ. Χ. Στάϊκο.  Ακολούθησαν βραβεύσεις εκ μέρους της ΚΕΕΕ στις τοπικές αρχές.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των Δράσεων της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. - “Enterprise Greece”», για την προσέλκυση επενδύσεων στα νησιά και την  ενίσχυση της εξωστρέφειας των νησιωτικών επιχειρήσεων», με εισηγητή τον Χρήστο Στάικο, Πρόεδρο του οργανισμού Enterprise Greece, που είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας για την προώθηση των εξαγωγών και των επενδύσεων και υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και  του Enterprise Greece.

Ακολούθησε η επίσης λίαν ενδιαφέρουσα Ημερίδα σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (Λήμνου) του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: «Επενδύοντας στα νησιά της γνώσης ΙΙΙ: Καινοτομία & επιχειρηματικότητα».

Για την «οικονομία των βιοτικών πόρων  διατροφής στην εποχή μετά την κρίση» μίλησε  ο καθηγητής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδρέας Τρούμπης, που υπογράμμισε τόσο τα παραδείγματα επιτυχούς καινοτομίας και καλής πρακτικής  στη χώρα μας,  αλλά και τις προϋποθέσεις εισαγωγής της στον κλάδο των τροφίμων. 

Ακολούθησαν  οι παρουσιάσεις από τον  κ. Δημήτρη Σκάλκο Αναπληρωτή  Καθηγητή και των φοιτητών του Τ.Ε.Τ.Δ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για  τη συνεργασία της Σχολής με τις επιχειρήσεις της Λήμνου, στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης, αλλά   και της πιλοτικής δημιουργίας νέων, καινοτόμων προϊόντων τροφίμων σε συνεργασία με  επιχειρήσεις καθώς και την διοργάνωση διαλέξεων  για νέα καινοτόμα, «back to the future», τοπικά, παραδοσιακά τρόφιμα.

Στη συνέχεια έγινε η  «Παρουσίαση του ΑΤΛΑΝΤΑ των νησιών της Ελλάδος», με εισηγήτρια την κα Σοφία Καράμπελα από το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πριν ξεκινήσει το κυρίως μέρος της γενικής συνέλευσης του ΕΟΑΕΝ έγινε  ακόμα  «Παρουσίαση  του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση 
  
 Επιχειρήσεων, που  προσφέρει η ΕΕΔΕ», με εισηγητή τον κ.Μάκη Φιτέογλου, ενώ  συνεργάτης της ΕΕΔΕ παρουσίασε τις  δυνατότητες  ηλεκτρονικής μάθησης μέσω πολλαπλών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που προσφέρει η ΕΕΔΕ. Καθώς και η πρόταση της ΕΕΔΕ για υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας με ΕΟΑΕΝ.

Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης,

Ακολούθησε η συζήτηση των βασικών θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης, που ήταν:
Η αναμόρφωση της Επιμελητηριακής νομοθεσίας και ο ρόλος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., όπου επαναβεβαιώθηκε η κάθετη αντίθεση των νησιωτικών Επιμελητηρίων στην προοπτική ίδρυσης ενός Επιμελητηρίου ανά νησιωτική περιφέρεια, καθώς και το αίτημά για θεσμική κατοχύρωση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν στην νέα επιμελητηριακή νομοθεσία.

Ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος-Διασύνδεση Επιμελητηρίων-ΕΟΑΕΝ σε πλατφόρμα παροχής δωρεάν συμβουλευτικής υποστήριξης για τραπεζικά θέματα, με εισηγητή τον κ. Χρήστο Γαλλιάκη, Τραπεζικό διαμεσολαβητή διαπιστευμένο από την Τράπεζα της Ελλάδος, της V.P. Negotiations.

  Η ασφάλιση Πιστώσεων: Πολλαπλές δυνατότητες - εξασφάλιση και     χρηματοδότηση, με εισηγητή τον ασφαλιστή κ. Παναγιώτη Νέζη.

   Οι δυνατότητες ιατρικής και φαρμακευτικής κάλυψης των επιχειρηματιών, με χαμηλό κόστος, από τα ιατρικά Δίκτυα MED4U, με εισηγητή τον κ. Αντώνη Καψούρη.

Ενημέρωση σχετικά με την εκδίκαση στις 16/9/2016 της προσφυγής του ΕΟΑΕΝ στο ΣτΕ, για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, από τον νομικό σύμβουλο κ. Σταύρο Βαρδαλά, εκτιμώντας ότι η σχετική απόφαση θα εκδοθεί μέσα στο Δεκεμβρίου 2016 .
Παρουσίαση πρότασης προσέλκυσης επενδύσεων στα νησιά από το Σύμβουλό του ΕΟΑΕΝ κ.Χρήστο Πετρέα .

Παρουσίαση πρότασης για συνεργασία με τον ΕΟΑΕΝ σε θέματα επικοινωνίας και ταυτότητος των νησιών από τον κ.Νίκο Μιχαλίτση, σύμβουλο Επιχειρήσεων

Η έγκριση του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων του ΕΟΑΕΝ έτους 2017
Ακολούθησε μακρά διαλογική συζήτηση από τους προέδρους και τα μέλη των νησιωτικών επιμελητηρίων μελών του ΕΟΑΕΝ, όπου αποφασίστηκε:

α) να ζητηθεί από τις νησιωτικές Περιφέρειες η διασφάλιση πόρων με σκοπό τη στήριξη της νησιωτικής τοπικής παραγωγής, μέσω της επέκτασης και συμμετοχής στο επιτυχημένο έργο γαστρονομίας Aegean cuisine, που υλοποιούν τα επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
β) η διοργάνωση ημερίδας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά για την παρουσία του Επετειακού Λευκώματος-Οδηγού Ανάπτυξης 2016, που πρόσφατα εξέδωσε ο ΕΟΑΕΝ.
γ) η στενότερη συνεργασία στα νέα προγράμματα της ΚΕΕΕ και διοργάνωση από κοινού ενημερωτικών εκδηλώσεων.
δ) Έκδοση Οδηγού Εξαγωγικών επιχειρήσεων νησιών στην αγγλική.
ε) η συμμετοχή του ΕΟΕΑΝ στο συνέδριο του INSULEUR στις 4/11/2016 στη Ερέτρια της Εύβοιας, στο 11ο Συνέδριο Καινοτομίας στις 5/11/2016 στη Θεσσαλονίκη και στο  7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ στην Αθήνα, 28 Νοεμ. - 1 Δεκ. 2016.
στ) Μετά από πρόταση του παλιού μέλους του ΕΟΑΕΝ κ. Γ. Στρατηγού, η δημιουργία ομάδας φίλων και παλιών μελών του ΕΟΑΕΝ
ζ) η επόμενη Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ να πραγματοποιηθεί στη Σκύρο, μετά από σχετική  πρόταση των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Εύβοιας

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Επιχειρήσεων

Γιώργος Μπενέτος (Πρόεδρος του INSULEUR )

«Οι νόμοι και οι συμφωνίες, να μην καταντήσουν, αρχειακό υλικό»

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για 4η φορά στις 13 Οκτωβρίου 2016 συμμετείχε το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρο του και πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργο Μπενέτο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων (Eurochambres) και συγκεντρώνει περισσότερους από 700, προερχόμενους 45 ευρωπαϊκές χώρες, επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να «γίνουν» μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία ημέρα, να συζητήσουν και να ψηφίσουν για μερικά από τα πιο κρίσιμα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Ευρώπης.

Το «παρών» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεωνέδωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα στους οποίους  ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Antonio Tajani, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Jyrki Katainen και ο  Υφυπουργός της Σλοβακίας Ivan Korčok  που  αναγνώρισαν τα αιτήματα των επιχειρηματιών για πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα ευρωπαϊκές πολιτικές.

Ο Πρόεδρος του INSULEUR  υπογράμμισε στη διάρκεια της ομιλίας του  ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναπτυχθούν πλαίσια ενίσχυσης της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των νησιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και της (μέσω επιμόρφωσης) ανάπτυξης των δεξιοτήτων των κατοίκων και εν δυνάμει εργαζομένων ή εργαζομένων σε αυτές»  προσθέτοντας πως «πεδία εφαρμογής των παραπάνω, εκτός του τουριστικού τομέα, είναι αυτά της μεταποίησης,  του εμπορίου και της ανάπτυξης διόδων εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αξιοποιώντας στο έπακρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών στην αιολική και στην κυματική ενέργεια».
Τέλος ο κ. Μπενέτος  έθεσε στους συμμετέχοντες το ερώτημα : «Στην πράξη όμως αναρωτιέμαι πώς θα πείσουμε τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες των νησιών να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες μείωσης ρύπων και εγκατάστασης αειφόρων μεθόδων παραγωγής αγαθών, όταν απαιτούνται τεράστια ποσά επενδύσεων .δημόσιων και  ιδιωτικών Εκεί νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά από όλους μας, για να μην καταντήσουν οι  νόμοι και οι συμφωνίες, «αρχειακό» υλικό για τον ιστορικό του μέλλοντος»

Ο πρόεδρος  του Ε.Κ.Ε Ρίτσαρντ Βέμπερ επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα για τις επιχειρήσεις να απαντήσουν στις προκλήσεις του σήμερα (παγκοσμιοποίηση, ανεργία, αθέμιτος ανταγωνισμός, μετανάστευση και κλιματικές αλλαγές).

Οι επιχειρηματίες στη διάρκεια των συζητήσεων και ψηφοφοριών για το εμπόριο, την ενιαία αγορά, την αειφορία και τις δεξιότητες, ζήτησαν από την Ε.Ε.  πολιτικές που να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, για να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβεβαίωσαν την πίστη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα ενώ τα δύο τρίτα από αυτούς δήλωσαν ότι το Brexit θα βλάψει τις επιχειρήσεις τους.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στις ερωτήσεις ανά θεματική ενότητα:

Πρώτη ενότητα – Εμπόριο

-       Το 92% ψήφισε πως οι επιχειρηματίες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-       Το 95% ψήφισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έπρεπε να έχουν «μεγαλύτερη» φωνή όσον αφορά στην εμπορική πολιτική της Ε.Ε.

-       Το 80% των επιχειρηματιών πιστεύει πως η εικόνα της οικονομικής αγοράς της Κίνας έχει επηρεάσει αρνητικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

-       Το 86% πιστεύει πως είναι αναγκαία η απελευθέρωση από τους εμπορικούς δασμούς και η απλοποίηση της εμπορικής πολιτικής της Ε.Ε.

-       Το 94% προσβλέπει σε μία αποτελεσματική εμπορική πολιτική της Ε.Ε. και σε νέες πιθανές εμπορικές συμφωνίες (π.χ. με τις ΗΠΑ και τον Καναδά)


Δεύτερη ενότητα – Εσωτερική Αγορά

-       Το 83% πιστεύει πως οι κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν ορθά τις καθυστερημένες οφειλές μεταξύ των δημόσιων φορέων και των επιχειρήσεων

-       Το 87% θεωρεί πως η Ενιαία Αγορά δεν είναι επαρκώς ολοκληρωμένη και δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λειτουργούν και να ανταγωνίζονται ελεύθερα

-       Το 82% πιστεύει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως ο κανόνας και όχι ως η εξαίρεση καθώς αυτές καλύπτουν το 99% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε.

-       Το 88% των επιχειρηματιών θεωρεί πολύ σημαντικό εμπόδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την δραστηριοποίηση τους σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τους κανόνες και τις απαιτήσεις των εμπορικών συναλλαγών

-       Το 51% των επιχειρήσεων στηρίζονται σε χρηματοδοτήσεις της χώρας προέλευσής τους είτε λόγω επιλογής είτε λόγω υποχρέωσης. Πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί μία γνήσια ένωση για το κεφάλαιο αγοράς

-       Το 59% των επιχειρηματιών δεν θεωρεί σωστό τρόπο να υποχρεώσουν νομικά το διαδικτυακό εμπόριο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Τρίτη ενότητα – Βιωσιμότητα

-       Το 59% δεν θα ήθελε να μία ευρωπαϊκή προσέγγιση για την στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς πιστεύουν ότι αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση των σχετικά χαμηλών τιμών ενέργειας στις χώρες τους

-       Το 74% πιστεύει πως πρέπει να είναι στην ευχέρεια του επιχειρηματία μιας μικρομεσαίας επιχείρησης αν θέλει να χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

-       Το 85% θεωρεί ότι τα μέτρα που προτάθηκαν στο CircularEconomy Package («Κυκλικό Οικονομικό Πακέτο») είναι προς όφελος της οικονομίας της Ε.Ε.

-       Το 82% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι ένα πιο σύνθετο περιβαλλοντικά πρότυπο σχεδιασμού θα υπομόνευε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων

-       Το 86% πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική ζήτηση για περισσότερα βιολογικά προϊόντα
-       To 71% θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν περιβαλλοντικά κριτήρια στις διαδικασίες δημοσίων προμηθειών

Τέταρτη ενότητα – Ικανότητα

       - Το 98% πιστεύει ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την κοινότητα των επιχειρήσεων να προσκολλήσει σε ένα συνδυασμό της πρακτικής εμπειρίας με τη θεωρία

       - To 90% θα μπορούσε να υποδεχτεί έναν μετανάστη στην επιχείρησή του είτε ως ασκούμενο είτε ως μαθητευόμενο

      - Το 75% θεωρεί πως είναι πιο δύσκολο πλέον να προσλάβει εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες

     -  Το 55% πιστεύει ότι η «εγγυημένη δεξιότητα» του εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα χρήσιμο εργαλείο στην καταπολέμηση της ανεργίας

    - Το 94% θεωρεί πως η επιχειρηματικότητα θα έπρεπε να βρίσκεται σε πιο πρώιμα στάδια της εκπαίδευσης

    - Το 64% επιχειρηματιών πιστεύει πως η έλλειψη διαφάνειας στα εθνικά συστήματα προεπιλογής λειτουργεί αποθαρρυντικά στις προσλήψεις από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε