Με ομιλία της ΠΕ Β. Αιγαίου ξεκίνησε η 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Β.Α

Ομιλία της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» 2014-2020


Με ομιλία της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου ξεκίνησε η 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014 – 2020, που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μαστίχας της Χίου, χώρο υψηλού συμβολισμού για το νησί.

Σε ένα χώρο, που όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι στολίδι  για τη Χίο και για όλη την Περιφέρεια, που αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και αναδεικνύει εξαιρετικά την ιστορική διαδρομή και την οικονομική και κοινωνική σημασία της μαστίχας στο νησί της Χίου και σε όλο τον κόσμο».

Η Περιφερειάρχης σημείωσε ότι «σήμερα που η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και των νησιών μας είναι το μεγάλο στοίχημα για το ξεπέρασμα της κρίσης, η αναδρομή στο παρελθόν και ιδίως στις περιόδους που άνθισε η οικονομία και το εμπόριο στηριγμένο στα εξαιρετικά τοπικά μας προϊόντα, μπορεί να μας δώσει παραδείγματα καινοτομίας και εξωστρέφειας και να ενισχύσει τη πίστη και την αποφασιστικότητά μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Η κα. Καλογήρου ενημέρωσε ότι έχει εξειδικευθεί το 66% του Προγράμματος, ενώ προκηρύσσεται το 42% των πόρων του, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει προκηρυχθεί το 50% του Περιφερειακού Προγράμματος, έτσι ώστε μαζί με τις προσκλήσεις που έχουν ήδη δημοσιευθεί για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και αφορούν σε ένα επιπλέον ποσό 70 εκατομμυρίων ευρώ, η ενεργοποίηση να ξεπεράσει το 75% και η ουσιαστική εξειδίκευση το 90 %.

«Οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και μάλιστα εμπροσθοβαρώς, προκειμένου τα νησιά μας γρήγορα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», τόνισε η κα. Καλογήρου και παρουσίασε τους στόχους για το έτος 2017 που όπως είπε είναι σαφείς, απαιτητικοί και συγκεκριμένοι:

Ένταξη του 50% του προϋπολογισμού του Προγράμματος.
Συμβασιοποίηση του 20%-25% του Προγράμματος.
Δαπάνες όσες στο ν+3 για κάθε ταμείο, δηλαδή 34 εκατομμύρια ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 5 εκατομμύρια ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ενεργοποίηση όλων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων.

Ένταξη ενός σημαντικού προϋπολογισμού των έργων των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.