Κατάληψη στο 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης- Στα αιτήματα των μαθητών και η ενσωμάτωση στο σχολείο παιδιών προσφύγων (Βιντεο)

Σε κατάληψη του σχολείου τους προχώρησαν από χθες  οι μαθητές του 1ου γυμνασίου Μυτιλήνης θέτοντας μια σειρά από θέματα όπως «ανεπάρκεια κάλυψης σε θέματα υγιεινής» και διάφορες ελλείψεις σε θέματα διδασκαλίας .  


Στο τρίτο αίτημα όμως  οι μαθητές  αναφέρουν και το ζήτημα της ενσωμάτωσης στο σχολείο παιδιών προσφύγων που όπως λένε στο κείμενο με τα αιτήματά τους «η ενσωμάτωση στο σχολείο προβλέπεται να γίνει χωρίς  καμία ενημέρωση, καμία υποστηρικτική παρέμβαση  … αλλά πάνω από όλα χωρίς να διασφαλίζει κανένας επίσημος  κρατικός φορέας για την υγειονομική κάλυψη» . Αξίζει να σημειωθεί ότι  το κείμενο της απόφασης των παιδιών  συντάχθηκε στις  5 Οκτωβρίου στη γενική συνέλευση του 15μελούς , η απόφαση ωστόσο υλοποιήθηκε μετά από δύο εβδομάδες.

Προβληματισμό προκαλεί όμως αυτή η απόφαση των παιδιών αφού λίγες μέρες νωρίτερα σε συνάντηση της πλειοψηφίας των γονέων με τον διευθυντή του σχολείου συντάχθηκε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά των προσφύγων είναι καλοδεχούμενα στο 1ο γυμνάσιο με την προϋπόθεση να εξασφαλιστούν μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν  με τα λειτουργικά έξοδα και την υγιεινή.

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο διευθυντής του 1ου γυμνασίου Μυτιλήνης Αλέκος Κουτσαντώνης ο οποίος είχε απασχολήσει πρόσφατα την επικαιρότητα με μια πιο «επιθετική» στάση στο προσφυγικό ζήτημα, τόνισε ότι «το 1ο γυμνάσιο φιλοξενούσε και τα προηγούμενα χρόνια παιδιά προσφύγων , χωρίς κανένα πρόβλημα μάλιστα, ενώ αν διασφαλιστούν ορισμένα ζητήματα το σχολείο μας είναι και πάλι έτοιμο να υποδεχθεί τα παιδιά αυτά.

Αν μάλιστα πρόκειται για λίγα παιδιά το καλλίτερο , όπως είπε ο κύριος Κουτσαντώνης , είναι να ενταχθούν στο πρωινό τμήμα αφού θα κοινωνικοποιηθούν γρήγορα ενώ με τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις του σχολείου θα μάθουν να αγαπούν και να σέβονται στη χώρα μας».  Συμπλήρωσε δε ότι δε μπορεί να γνωρίζει από την Αθήνα, όπου βρίσκεται για υπηρεσιακούς λόγους , «αν υπάρχουν κάποιες υπόγειες διαδρομές για την απόφαση των παιδιών να προχωρήσουν στην κατάληψη του σχολείου» .  Όπως και να χει το σχολείο θα τηρήσει ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία για την εκπαίδευση όλων των παιδιών, κατέληξε ο Αλέκος Κουτσαντώνης.


Σύμφωνα με το ψήφισμα του συλλόγου γονέων του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης:

«Οι γονείς είναι θετικοί στην ένταξη παιδιών προσφύγων εφόσον εξασφαλιστούν από τη διοίκηση διάφορα ζητήματα υγειονομικής κατάστασης. Δεν απορρίπτουν την πιθανότητα ένταξης σε πρωινό κύκλο των παιδιών αυτών, σε τμήμα υποδοχής, με τον όρο ότι θα είναι ολιγομελές το τμήμα.

Η περίπτωση αυτή θα λειτουργήσει θετικά στην κοινωνικοποίησή τους καθώς θα συνυπάρχουν σε όλες τις εκδηλώσεις με τα υπόλοιπα παιδιά, εκδρομές, γιορτές κ.τ.λ.   και θα μάθουν να αγαπούν και να σέβονται την Ελλάδα.

Σε περίπτωση λειτουργίας απογευματινού κύκλου, οι γονείς απαιτούν : αύξηση λειτουργικών δαπανών για το σχολείο για τη θέρμανση, αναλώσιμα καθαριότητα, φύλαξη. Αν όλα αυτά γίνουν οι γονείς είναι έτοιμοι να δεχτούν τα  παιδιά αλλοδαπών στο 1ο γυμνάσιο».

Σύμφωνα πάντως με διαβεβαιώσεις του Υπουργείου στα σχολεία που θα δημιουργηθούν τμήματα ένταξης παιδιών προσφύγων θα υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης ενώ συγκεκριμένα για το 1ο γυμνάσιο και τα υπόλοιπα σχολεία που συστεγάζονται στο συγκρότημα των κεντρικών σχολείων από χθες με ενέργειες της διεύθυνσης του σχολείου λύθηκε και το θέμα της φύλαξης αφού τοποθετήθηκε φύλακας από το δήμο.

Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ/ Μυρσίνη Τζινέλλη